Медичний дієтологічний центр здоров'я та смачної дієти

Яловичина

Наука про правильне харчування вважає яловичину першокласним продуктом за вмістом білків та незамінних амінокислот. Саме тому, шкода або користь від вживання яловичини повинні розглядатись, спираючись на її чудові властивості.


Основна користь яловичини полягає в її високій харчовій цінності. Наприклад, по калорійності літр молока можна замінити 250 грамами яловичини. Крім цього, варто відзначити, що насичення організму досягається набагато швидше м’ясом, ніж іншими продуктами.
Також безумовною користю яловичини можна вважати нейтралізацію соляної кислоти та інших ферментів травлення шлункового соку, який сприяє нормалізації кислотності травного тракту.
Яловичина набагато швидше засвоюється організмом в порівнянні з овочами або іншими продуктами. Крім цього, вона не засмічує кишечник гниттям та бродінням.
Це м’ясо вважається неймовірно цінним, адже в ньому міститься величезна кількість мінеральних речовин, особливо цинку.
Тому що яловичина вважається дієтичним м’ясом, її рекомендують вживати як у відвареному вигляді, так і у вигляді бульйонів або супів людям у післяопераційний період, після значних крововтрат. Це м’ясо має яскраво виражену кровотворну властивість.
Яловичина буває різних видів. Для найбільш строгих дієт краще підійде телятина, або молода яловичина. Це пов’язано з тим, що м’язи у теляти ще не встигли погрубіти, тому вони набагато ніжніші, ніж у дорослої тварини. Крім цього, підшкірний жир теляти, в основному, складається з невисоконасичених жирних кислот, чим і досягається висока дієтична цінність.

Але крім користі, яловичина може принести й шкоду. Неймовірно важливим аспектом є те, чим харчувалася корова до того, як піти на забій. Сьогодні найчастіше корови навіть не бачать сонячного світла та не вживають соковиту траву. З моменту народження і до забою вони харчуються спеціальним комбікормом, який в наднормативних дозах містить гербіциди, пестициди, нітрати та іншу хімію. Всі ці речовини потім потрапляють в організм людини навіть при умові найвищої та тривалої термічної обробки.
Шкода яловичини також обумовлена технологіями вирощування корів, які, в основному, спрямовані на прискорене зростання. Тваринам надають антибіотики, гормонами стимулюють ріст, роблять всілякі щеплення. Все це може перетворювати яловичину не корисний, а навіть на шкідливий та небезпечний продукт.
Важливим є і спосіб приготування цього м’яса, адже відомо, що при смаженні яловичина утворює велику кількість канцерогенів.
Виходячи з вищесказаного, варто відзначити, що для того, щоб яловичина принесла користь, потрібно її правильно вибрати, добре приготувати та їсти в помірній кількості.
Задать вопрос менеджеру
Введіть своє ім'я та номер телефону і
ми зв'яжемося з Вами найближчим часом!
Задать вопрос менеджеру
Введіть своє ім'я та номер телефону і
ми зв'яжемося з Вами найближчим часом!