Медичний дієтологічний центр здоров'я та смачної дієти

Які хвороби можуть відступити перед оздоровлюючою дією дієтотерапії?

Слово «ДІЄТА» викликає багато емоцій у людей, які хоча б раз у житті вдавалися до її використання. Хтось, звичайно ж, розчарувався. І це зовсім не дивно, адже легковажне ставлення до здоров’я ще нікому не приносило радості та щастя.


А як ще по-іншому можна назвати дії людей, які, не замислюючись про те, як відреагує їх організм, починають дотримуватись дієти, яка колись допомогла схуднути їх подругам або сусідам, або ж «рецепт» якої знайдено на сайтах у мережі Інтернет, або ж надруковано на сторінках журналу?! Природно, що такі дієтологічні експерименти, в кращому випадку, не дають жодного результату, в гіршому – завдадуть шкоди здоров’ю! Ось тоді й починаються подібні розмови: «Ось вже ці дієти: сенсу від них ніякого немає! Марна трата часу та т.п.»

Існує й інша, діаметрально протилежна точка зору щодо ефективності та користі дієти. Її поділяють усі ті, хто з метою покращити своє здоров’я, позбавитись зайвих кілограмів, комплексів та депресій, стати прикладом наслідування для інших, повірити в себе та свої сили, скористався індивідуальною дієтою, складеною для них кваліфікованим лікарем-дієтологом з урахуванням особливостей їх організму. Такі люди одноголосно кажуть: «Завдяки дієті моє життя змінилося кардинально! Досягнуто поставленої мети! Я знову відчуваю себе молодою, енергійною, щасливою та, найголовніше, здоровою людиною!» Адже дієта, в основу якої покладені правила здорового, збалансованого харчування, допомагає не тільки позбутися надмірної ваги, але й вилікувати організм від різних захворювань.

Які ж хвороби відступають перед оздоровлюючою дією дієтотерапії? Відповіді на це питання присвячено цю статтю. Отже, що ж можна вилікувати за допомогою дієтотерапії?

Захворювання серцево-судинної системи відкривають перелік найбільш поширених захворювань у всьому світі. У лікуванні та профілактиці цього захворювання дієта відіграє далеко не останню роль. Коригуючи режим та раціон харчування, можна подовжити молодість організму та зміцнити серцево-судинну систему. Для цього необхідно відмовитися від жирної свинини та яловичини, смаженої їжі, копченостей, солінь, м’яса водоплавних птахів, різних ковбасних виробів, які містять «приховані» жири, жирних сортів риби, сала, бобових.

Перелік захворювань, виникнення яких можна попередити або ж, у разі їх наявності, полегшити протікання аж до повного одужання, за допомогою дієтотерапії, продовжує цукровий діабет. Так як діабет II типу – захворювання придбане, його ще називають «недугою неправильного способу життя». Як правило, воно виникає на тлі надмірної ваги та безпосередньо пов’язане з порушенням обміну речовин в організмі. Тому харчування за наявності цієї патології відіграє роль першої скрипки. У боротьбі з недугою вкрай важливо дотримуватися індивідуальної лікувальної дієти, яка допоможе відновити оптимальний рівень цукру в крові, поліпшити самопочуття, зменшити кількість вживання медикаментів, які вирівнюють рівень інсуліну в крові, а в майбутньому і зовсім відмовитися від медичних препаратів та контролювати показники рівня глюкози тільки за допомогою правильного збалансованого харчування. Тому з щоденного раціону необхідно виключити: кондитерські вироби, цукерки, шоколад, мед, варення, здобу, морозиво та інші солодощі, виноград, банани, родзинки, гострі, пряні, солоні, копчені закуски та страви, баранячий та свинячий жир. Цукор допускається лише у невеликій кількості.

Одним з найпоширеніших урологічних захворювань, яке можна контролювати за допомогою дієти є сечокам’яна хвороба. при наявності якої з раціону виключають: щавель, шпинат, салат листовий, інжир, шоколад, какао, горіхи, продукти, що містять желатин, м’ясні та рибні бульйони, бобові, гриби.

Неправильне харчування, недотримання режиму, «зловживання шкідливими» продуктами – все це може призвести до розвитку захворювань шлунково-кишкового тракту. Основна роль при лікуванні цієї недуги належить саме правильній дієтотерапії. При цьому, відмінності призначеної кваліфікованим лікарем-дієтологом дієти будуть залежати від віку, статі пацієнта, характеру захворювання, стану моторної функції кишківника, наявності або відсутності харчової непереносимості, супутніх захворювань. До категорії «заборонених» у цьому випадку потрапляють наступні продукти: консерви, копченості, молочні продукти, макаронні вироби, бобові, торти, тістечка, цукерки, шоколад, борошняні та хлібобулочні вироби, холодні та газовані напої.

Дотримання дієти вимагає й захворювання щитовидної залози. Оскільки цей орган виконує функцію «диригента» в організмі людини, слід бути вкрай пильним, щоб уникнути «збою» у роботі всього організму. Тому, необхідно контролювати вживання продуктів, які містять у своєму складі йод. Не варто нехтувати горіхами, фруктами, рослинними білками, що містять органічний йод, без якого клітини відчувають нестачу кисню, що може призвести до появи новоутворень щитовидної залози. Тому, у щоденному раціоні в достатній кількості повинні бути присутні морепродукти: риба, креветки, мідії, краби та інші. До категорії «заборонених» потрапляють: ковбасні вироби, копченості, консерви, молочні продукти, торти, тістечка, печиво та інші солодощі, різні приправи (оцет/майонез/аджика/гострі томати/перець).

Від неправильного харчування загострюються й захворювання печінки та жовчовивідних шляхів, тому з раціону виключають всі види смажених, копчених і маринованих продуктів, жирне м’ясо (свинина/баранина), гострі приправи (хрін/перець/гірчиця/оцет/цибуля), кондитерські вироби (торти/тістечка/шоколад/шоколадні цукерки), какао, кава та горіхи.

Дуже важливим є дотримання дієти й у випадку алергічних захворювань. Адже для таких захворювань провокуючим фактором, поряд з іншими подразниками, є саме продукти харчування, а саме: копченості, прянощі, риба, ікра, морепродукти, гриби, цитрусові, полуниця, малина, абрикоси, персики, гранат, виноград, обліпиха, ківі, майонез, кетчуп, мед та інші.

Дієта стає незамінною й при комплексному лікуванні захворювань суглобів (остеохондроз хребта, остеоартроз суглобів, артрит, подагра). У разі ураження організму цими недугами, варто відмовитись від печінки, язика, м’яса молодих тварин, копченостей, м’ясних та рибних бульйонів, бобових, цвітної капусти, какао, кави, шоколаду та міцного чаю.

Дієта ефективна навіть при застуді та гострих респіраторних вірусних інфекціях. Легкий курячий бульйон не тільки зігріє, додасть сил, але й допоможе швидко поставити на ноги хворого. Використання правильних здорових продуктів сприятиме відновленню захисних функцій організму та прискорить процес одужання.

Крім того, дієта допоможе навіть при депресії та неврозах. “Завданням” їжі при цьому стає поліпшення емоційного стану та настрою. Адже при депресіях організм відчуває дефіцит «гормону щастя».

Виходячи з цього, можна зробити висновок, що якість їжі впливає не тільки на стан фізичного здоров’я, а й на психоемоційний стан кожної людини. Тому, до вибору продуктів щоденного раціону необхідно ставитись серйозно та відповідально. Не варто забувати просту істину: ми – те, що ми їмо! Вживайте корисні продукти та будьте здоровими!

Підготовлено фахівцем клінік доктора Бровко, «Дієт Центр»

Задать вопрос менеджеру
Введіть своє ім'я та номер телефону і
ми зв'яжемося з Вами найближчим часом!
Задать вопрос менеджеру
Введіть своє ім'я та номер телефону і
ми зв'яжемося з Вами найближчим часом!
Пройти тест«Получи индивидуальную программу питания от нашего диетолога»