Медичний дієтологічний центр здоров'я та смачної дієти

Як вийти з посту без наслідків для здоров’я?

Великий 48-денний піст вважається найтривалішим і найважливішим у православ’ї. У цей час передбачається відмова від їжі тваринного походження, включаючи яйця, молочні продукти і м’ясо. Звичайно, цей період не тільки фізичного очищення, а в більшій мірі – духовного.

вихід з посту

Але незалежно від того, з якою метою людина дотримується посту – для користі тіла або духу – такі обмеження в їжі можуть позитивно вплинути на самопочуття і стан організму тільки при правильно організованому раціоні і відсутності медичних протипоказань до заходу. Думки медиків розходяться щодо користі дотримання посту в цілях оздоровлення. Серед позитивних ефектів відзначають: підвищення мозкової активності, поліпшення емоційного стану, очищення організму від шлаків і токсинів.

Чому необхідна стриманість в харчуванні при виході з посту?

Навіть з урахуванням позитивного впливу дотримання посту на здоров’я, не варто забувати, що це серйозні зміни в системі харчування, особливо, якщо до цього ви не додержувались раціонального харчування і не були стримані в їжі. На тривалий період організм позбавляється частини звичної їжі тваринного походження. За час утримання від тваринної їжі, організм звикає працювати в більш щадному режимі. У цей час може відзначатися уповільнення обміну речовин, зниження синтезу ферментів, які беруть участь у розщепленні білків тваринного походження.

І різке повернення до звичного харчування може спровокувати погіршення самопочуття, привести до загострення наявних захворювань або виникнення нових. Особливо це стосується людей з хронічними захворюваннями системи травлення, серцево-судинної, дихальної, ендокринної та сечостатевої систем, виникнення та перебіг яких нерозривно пов’язані з харчуванням.

Тому майбутній Великдень не повинен стати святом живота. Завершення посту необхідно організовувати не менш ретельно, ніж його дотримання. Цей процес вимагає не тільки стриманості, а й певних знань.
І дієтологи, і священики одностайні в думці, що, чим довше тривав період обмеження, тим тривалішим має бути період переходу з пісного раціону на звичайний.

Для того, щоб уникнути несприятливих наслідків, необхідно дотримуватися щадного режиму – дати організму можливість поступово адаптуватися до наявності в раціоні продуктів тваринного походження. Такий підхід дозволить запобігти перевантаження шлунково-кишкового тракту і виникнення проблем зі здоров’ям.

Як же без втрат вийти з тривалого посту?
Правила виходу з посту
Піст – це своєрідні канікули для організму. І така тривала «дієта» в основі якої – рослинна їжа, призводить до змін у роботі шлунково-кишкового тракту. При відсутності надходження тваринних білків, відбувається «перебудова» у роботі системи травлення – виробляються тільки ті ферменти, які розщеплюють крохмаль, клітковину, цукор, рослинний білок і жир.

Якщо ж різко перевантажити систему травлення різноманітними продуктами, які не вживалися тривалий період, можуть з’явитися порушення діяльності шлунка, ускладнений і хворобливий процес травлення, відчуття болю або незручності (важкість, переповнення, раннє насичення) і такі симптоми як: здуття, спастичні болі, розлади, аж до гострого панкреатиту, виразкової хвороби, коліту.

У зв’язку з цим, до звичайного раціону слід повертатися поступово, потроху вводячи продукти тваринного походження, використовуючи щадну термічну обробку (варіння, тушкування, запікання, приготування на пару); намагаючись обмежувати смажене, жирне, солоне і солодке.

Медики настійно рекомендують не випробовувати свій організм на міцність і «розтягнути» вихід з поста мінімум на два тижні: помірне і поступове розширення асортименту молочних і м’ясних продуктів, їх кількості необхідне всім без винятку.

Великдень
Найбільш важливі перші три дні після Пасхи. Не дивно, що після довгого утримання, хочеться спробувати все на великодньому столі. На свято можна приготувати традиційні страви , в тому числі м’ясні, але їсти варто потроху і часто, приблизно кожні 3-4 години. При цьому варто пам’ятати класичний канон відмови від кількості на користь якості – це правило може бути застосовано при виході з посту на всі сто відсотків!

Величезні порції неприпустимі! До того ж, не варто надмірно захоплюватися пасхальним кулічем і іншою випічкою. Краще з’їсти шматочок сирної паски або невеликий шматочок куліча, запивши кисломолочним напоєм – ряжанкою або кефіром.

Порада: пекти кулічі краще за кілька днів – атакувати організм свіжою випічкою не слід.
Харчування в великодні дні
Великодній святковий стіл традиційно включає «писанки», але багато з’їдати яєць не слід. Незважаючи на те, що це легкий для травлення тваринний білок, краще обмежитися одним яйцем. Також, не варто зловживати жирними соусами і алкоголем. Вибирайте салати з олією і соком лимона. Для тих, хто вживає алкоголь – можна дозволити келих сухого червоного вина (150-200 г).

Обов’язкова присутність на столі рослинної їжі: окрім вмісту корисних мікроелементів та вітамінів, вона містить харчові волокна, які сприяють повноцінній роботі органів травлення.

Ідеальне м’ясо для пасхального столу – пісні сорти: курка, індичка, телятина, яловичина, пісні частини свинини і баранини (вирізка), кролик. Краще готувати м’ясні страви на пару або запікати у фользі. Допустимі парові котлети і тефтельки. А ось більш важкі сорти м’яса – гусак, індичка, баранина, жирна свинина – оптимально вводяться в раціон через 1-2 тижні після закінчення посту. Для приготування рибних страв рекомендовані сорти білої риби.

Порада: щоб стимулювати травлення, м’ясо можна вживати з ароматичними травами – петрушкою, розмарином, чебрецем, кропом і материнкою. Не менш корисно використовувати “разігріваючі” спеції: імбир, м’яту. А ось гострий червоний перець і інші прянощі, під час виходу із посту використовувати при приготуванні їжі не слід.

Перший тиждень після Великодня
Коли перший етап адаптації пройдений без погіршення самопочуття, болів і дискомфорту з боку шлунково-кишкового тракту, можна розширювати раціон.
Під час приготування їжі слід дотримуватися наступних рекомендацій:

З усіх способів приготування використовуйте запікання, приготування на пару, варіння, тушкування. Намагайтеся не готувати супи на міцному м’ясному бульйоні. Краще запекти або відварити курку окремо, а в якості перших страв віддайте перевагу овочевим або крем-супам. Продовжуйте вживати в їжу велику кількость клітковини – багато овочів, фруктів, круп і бобових, як і в період посту.
Другий тиждень після Великодня: 8-14 день
Цей період є завершальною фазою виходу з поста і переходом на весняний раціон харчування. Кінець квітня – початок травня – ідеальний час переходу на більш легке меню. І якщо правильно збалансувати раціон, то вже до літа можна стати стрункіше і здоровіше.
В першу чергу, не можна забувати про сніданок: саме він задає тон всьому дню. Віддавайте перевагу легким овочевим стравам, «зеленим» салатам, кашам і кисломолочним продуктам, дієтичним сортам м’яса і риби.
Загальні правила
Вирішивши розговітися «на повну», людина ризикує не тільки отримати проблеми з травленням, але і швидко набрати вагу. Такі нехитрі загальні правила щодо виходу із посту, дозволяють плавно перейти на звичне меню і закріпити наявні результати:

Важливо не розгубити придбані під час посту корисні звички в обмеженні раціону. Адже в цьому і є сенс посту: оздоровити людину душевно і фізично.

Задать вопрос менеджеру
Введіть своє ім'я та номер телефону і
ми зв'яжемося з Вами найближчим часом!
Задать вопрос менеджеру
Введіть своє ім'я та номер телефону і
ми зв'яжемося з Вами найближчим часом!