Медичний дієтологічний центр здоров'я та смачної дієти

Як правильно вживати висівки?

У магазинах і аптеках можна зустріти велику кількість харчових добавок, одна з них, найбільш популярна – висівки.

Чим же цей продукт, ще донедавна вважався відходом сучасного виробництва борошна, завоював собі популярність?


Висівки є цінним компонентом здорового харчування. Головна позитивна  якість всіх видів висівок – у високому вмісті клітковини. Висівки заповнюють дефіцит клітковини, яку ми не отримуємо з їжею в достатній кількості. Завдяки цьому, вони регулюють роботу кишечника, сприяють очищенню організму, виведенню холестерину, нормалізації цукру в крові і надають детокс-ефект для всього організму.

Можна зустріти різні види висівок: пшеничні, вівсяні, житні, рисові і т.ін. Вони мають незначні відмінності за калорійністю, вмістом клітковини, вітамінним і мінеральним складом.

Так, пшеничні висівки містять вітаміни групи А, В, Е і С, калій, магній, необхідні для забезпечення нормальної роботи серця, хром, цинк, залізо, їх калорійність 165 калорій.

Житні містять досить багато йоду, сприяють виведенню з організму радіонуклідів і солей важких металів, виконують онкозахисну функцію. У 100 грамах житніх висівок близько 220 калорій.

Рисові – багаті фосфором і залізом, містять значну кількість вітаміну В1.

Вівсяні висівки мають найбільш високий вміст клітковини, рослинні білки, 14 незамінних і 9 замінних амінокислот. У їх складі багато вітамінів і мінералів: A, B, C, D, Е, РР, калій, натрій, магній, кальцій, сірка, селен і т.д.

Всі ці корисні компоненти містяться в натуральних висівках. Пропарені, гранульовані або такі, що пройшли будь-яку іншу обробку висівки втрачають ці переваги. Тому, уважно читайте інформацію на упаковці.

Але різниця за вітамінно-мінеральним складом незначна, найважливішою відмінністю є клітковина, саме її якість відрізняє різні сорти висівок.

Так, вівсяні висівки містять більшу кількість харчових волокон, що перетравлюються, тобто розчинних, тоді як інші види висівок містять більше неперетравлюваних (нерозчинних) волокон.

Розчинні волокна здатні розчинятися у воді, вони діють як сорбент, поглинаючи жири і вуглеводи. Завдяки цьому речовини, що потрапили в кишечник, всмоктуються повільно, а деякі виходять з клітковиною назовні. Також ці волокна підтримують в кишечнику певну кислотність, сприяючи знищенню шкідливих мікроорганізмів, нормалізують мікрофлору кишечника.

Таким чином, висівки, що містять розчинні волокна, допомагають нормалізувати рівень глюкози в крові, знижують рівень «поганого» холестерину, сприяють нормалізації обміну речовин.

Неперетравлювані волокна не розчиняються у воді, вони покращують просування їжі по травному тракту, очищають кишечник. Висівки, що містять нерозчинні волокна покращують перистальтику кишечника, запобігають запорам, виводять токсини з організму.

Правила вживання висівок мають свої особливості, пов’язані з дозуванням, способом приготування, тривалістю вживання в залежності від типу та виду висівок. Ці дані виробник вказує на упаковці.

Для отримання позитивного ефекту для здоров’я, головне пам’ятати, що висівки – це добавка до їжі. Щоб не переборщити з дозуванням їх краще додавати в різні страви, салати, випічку, а також корисно змішувати з натуральним йогуртом і кефіром. Оскільки постійне застосування висівок в чистому вигляді може викликати не тільки позитивну реакцію організму. Як і будь-яка значна зміна в харчуванні, різке збільшення споживання висівок, точніше клітковини, яка в них міститься, може спровокувати газоутворення, здуття, нудоту, порушити засвоєння деяких мінеральних речовин.

При вживання висівок обов’язковим є дотримання питного режиму – необхідно випивати не менше 2 літрів чистої води на день.

Також даний продукт має і свої протипоказання: не рекомендується самостійно застосовувати при гастритах, виразковій хворобі, колітах, холециститі, вагітним жінкам і дітям. Не можна поєднувати прийом ліків з вживанням висівок, адже вони можуть увібрати частину активних речовин.

Якщо ви хочете, щоб застосування висівок принесло виключно користь вашому організму порадьтеся з вашим лікарем або дієтологом щодо виду, дозування, способу і періоду їх застосування конкретно у вашому випадку і стані здоров’я.

Задать вопрос менеджеру
Введіть своє ім'я та номер телефону і
ми зв'яжемося з Вами найближчим часом!
Задать вопрос менеджеру
Введіть своє ім'я та номер телефону і
ми зв'яжемося з Вами найближчим часом!
Пройти тест«Отримай персональну програму харчування від дієтолога онлайн або в клініці»