Свята завжди вносять зміни до звичного розпорядку і режиму. А після закінчення канікул, якими б тривалими вони не були – кілька днів за містом або пару тижнів на море, – доводиться повертатися в звичайний режим, де все за планом і розкладом. І після – часто приходить усвідомлення, що відпочинок залишив помітний слід в пам’яті і на фігурі. Навіть ті, хто зазвичай приділяють увагу здоровому харчуванню, розслабившись, часто перестають контролювати кількість з’їденого і випитого під час відпочинку.

Як повернутися з канікул щасливим, добре відпочившим і не набрати зайві кілограми? – питання особливо актуальне на початку травня.
Пікніки, шашлики, різноманітні закуски і алкогольні напої або ж програма «все включено» на закордонних курортах – вже традиційні для багатьох сценарії відпочинку під час травневих свят. Щоб відпочинок провести без наслідків для здоров’я і фігури варто подумати про складання меню на травневі свята. Це не означає, що необхідно відмовитися від великодніх пасок і апетитних шашликів. Спробувати ці традиційні страви, можна, але в міру, щоб обійтися без небажаних наслідків. Складаючи меню для святкових пікніків, включіть в нього страви, для приготування яких використовуються смачні і корисні інгредієнти:
- М’ясні шашлики – майже обов’язкова частина травневих свят, що стала для багатьох традицією. Якщо ця традиція близька і Вам, але фігурі зашкодити не хочеться, замініть шашлики, приготовані зі свинини або баранини – це жирне і «важке» для шлунка м’ясо, на більш «легкий» варіант. Виберіть варіант м’ясних шашликів з курки, індички або молодої телятини. Такі шашлики нітрохи не поступаються за смаком, але користі принесуть більше. Замаринувати таке м’ясо можна в оцті (яблучному, виноградному або звичайному/столовому), кефірі або будь-якому іншому соусі з додаванням прянощів.
- Рибні шашлики є прекрасною альтернативою м’ясним, вони менш жирні і не вимагають попередньої підготовки, що економить час на їх приготування. Рибні стейки досить посолити, поперчити і можна запікати. Для приготування рибного шашлику підійде морський окунь, пеленгас, лосось, судак, форель, сібас – це дієтичні сорти риби. Більш жирні і калорійні рибні шашлики з горбуші, тунця, коропа і карася. Вибір буде залежати від смакових уподобань.

- Овочеві, або ж вегетаріанські шашлики можна приготувати, використовуючи практично будь-які овочі: картопля, морква, помідори, печериці, солодкий перець, баклажани. Овочі необхідно помити, нарізати, нанизати на шампури і пекти кілька хвилин над мангалом. Готові інгредієнти можна полити олією або лимонним соком.
- «Екзотичні» шашлики з морепродуктів готуються швидко і легко. В якості інгредієнтів можна використовувати мідії, креветки, гребінці, які необхідно полити лимонним соком або яблучним/виноградним оцтом і можна одразу готувати.
- Грибні шашлики – ще один варіант смачної і низькокалорійної страви. У 100 гр. такого шашлику міститься менше 60 калорій. Таку страву можна готувати, як на природі, використовуючи для цього мангал, так і в домашніх умовах. Для приготування знадобляться гриби, цибуля, помідори, лимон, зелень, оливкова олія і спеції за смаком. Всі складові можна нанизати на шампур і пекти на вогні або ж, використовуючи ті ж інгредієнти, в домашніх умовах приготувати «грибну сковорідку».
- Люля-кебаб – ще один варіант м’ясної страви, яку можна приготувати на природі, заздалегідь підготувавши головний інгредієнт – фарш. За класичним рецептом люля-кебаб готується з баранини, але можна використовувати і яловичину або навіть курку. Особливість цієї страви – висока швидкість приготування, адже для фаршу, крім м’яса, необхідні тільки спеції.
- Салат з «димком» включає овочі, приготовані на грилі: помідори, баклажани і болгарський перець. До цих інгредієнтів, які після томління на вогні необхідно почистити і порізати, можна додати за смаком зелень, базилік, цибулю, часник.

- Фаршировані овочі: овочі на грилі часто готують на пікніках, а нафарширувавши їх начинкою, можна отримати нову, смачну і корисну страву. Отже, для приготування начинки знадобиться: тертий сир, подрібнені волоські горіхи, оливкова олія, баночка консервованої кукурудзи, болгарський перець, нарізаний кубиками, часник і спеції за смаком, всі інгредієнти необхідно змішати і підсмажити на сковороді пару хвилин – начинка готова. Далі слід заправити цією начинкою очищений перець (це може бути і помідор, або будь-який інший овоч), який попередньо «притомленим» на вогні – і страва готова.
- Традиційні бутерброди рекомендовано замінити «фаршированим лавашем», який, наприклад, можна змастити вершковим сиром або оливковою олією і загорнути в нього шматочок слабосоленої сьомги. Варіанти начинки можуть бути наступні: вершковий сир + помідори + огірки + зелень (кріп, петрушка, кінза); вершковий сир + помідори + шинка + петрушка; вершковий сир + шинка + варене куряче м’ясо + куряче яйце + зелень; помідори + огірки + болгарський перець + зелень + тертий твердий сир.
- Ще одним варіантом «правильних» бутербродів можуть стати «здорові» гамбургери, якщо замість котлети (напівфабрикату), майонезу і кетчупу в булочку або багет покласти корисну начинку. Наприклад, нежирну бринзу, оливкову олію, зелень, листя салату, оливки, варені яйця (курячі, перепелині), солодкий перець, помідори, шинку – можна вибрати будь-яку комбінацію інгредієнтів для отримання начинки «здорових» гамбургерів.
- Шаурма (домашнього приготування) – відмінний варіант легкої закуски. Правда, доведеться заздалегідь зробити заготовки для приготування цієї страви на природі. В окремі судочки необхідно нарізати майбутню начинку: варену курку, огірки, помідори, капустяний салат, цибулю (за бажанням). Для приготування домашнього варіанту шаурми знадобиться тонкий лаваш, в який буде додана начинка. Начинку можна заправити легким соусом із зелені, часнику, солі і натурального йогурту без фруктових добавок.
- Печені яблука – відмінний варіант десерту на природі. Для його приготування знадобляться яблука з вичищеною серцевиною, в які можна додати ложечку меду, волоські горіхи, журавлину або інші ягідки, корицю (за бажанням). Яблука необхідно випікати на вугіллі або решітці. Такий десерт можна подавати як самостійно, так і з морозивом.
- Паска – це одночасно і десерт, і основне блюдо на травневі свята. Оскільки паски – блюдо борошняне і досить калорійне, можна приготувати дієтичний варіант паски. Наприклад, сирну паску. У 100 гр. сирної паски міститься 183 ккал.
- Морквяна паска – це ще один варіант дієтичної паски, для приготування якої необхідні такі інгредієнти: 1 кг. моркви, яку необхідно відварити і нарізати кубиками, 5 яєць, 100 гр. вершкового масла, 2 склянки молока, 1 кг. борошна, 25 гр. дріжджів і 200 гр. цукру. Змішавши всі інгредієнти, вимішуємо тісто, даємо час, щоб воно піднялося, розкладаємо по формах і випікаємо на середньому вогні. У 100 гр. такої пасхи – 250 ккал.

Варто подумати і про вибір напоїв, які поїдуть з Вами на пікнік. Зваріть смачний і корисний компот, використовуючи натуральні інгредієнти, а ось солодку газовану воду залиште краще в магазинах. Такі напої не втамовують спрагу, містять велику кількість цукру, дратують стінки шлунка, сприяють набору зайвої ваги і можуть провокувати загострення захворювань шлунково-кишкового тракту. Гарна альтернатива солодкій газованій воді – мінеральна вода або ж свіжі фруктові/овочеві соки. Намагайтесь обмежувати алкогольні напої, краще віддати перевагу сухим винам – можна дозволити собі пару келихів червоного сухого вина. Алкогольні напої містять велику кількість калорій, підсилюють апетит, що призводить до неконтрольованого прийому їжі.
Відмовтеся від «важких» майонезних салатів. Весна – час легких овочевих салатів, заправлених оливковою олією або іншими низькокалорійними заправками. Ковбасу, сосиски, сардельки брати на пікнік не рекомендується: через високу калорійність і відсутность умов зберігання на природі: їх не можна зберігати без холодильника.
Залиште вдома і солодощі: цукерки, торти і тістечка. По-перше, це продукти, що швидко псуються, особливо при попаданні прямих сонячних променів, а по-друге, це – лідери за змістом зайвих калорій.
Будьте особливо уважні до раціону харчування, якщо Ви дотримувалися посту. За цей час система травлення адаптувалася до іншого режиму роботи. І перехід до «звичного» харчування повинен бути поступовим і помірним.
Якщо ж травневі свята Ви плануєте провести за кордоном, на екзотичних курортах, то пам’ятайте, що харчуватися необхідно в безпечних місцях, в готелях і рекомендованих готелем кафе і ресторанах. До їжі за їх межами ставитеся обережно, навіть вода може стати причиною отруєння. Що стосується системи «все включено» – не намагайтеся з’їсти більше, ніж вимагає Ваш організм. Помірність – одне з головних правил здорового харчування.

Якщо ж на свята Ви не плануєте далеких поїздок, не сидіть вдома, вирушайте за місто. Час, проведений на природі, неодмінно принесе користь Вашому здоров’ю і позитивні емоції. Зараз один з кращих періодів року для відпочинку на свіжому повітрі. Варіантів безліч. Навіть прості піші прогулянки і рухливі ігри піднімуть настрій і допоможуть залишитися в період численних свят і вихідних в хорошій фізичній формі. Проведіть свята з користю для душі і тіла!




(Пока оценок нет)
Loading...