Часто ми навіть не усвідомлюємо, наскільки сильним є навантаження на мозок. Він постійно «перебуває в тонусі», генеруючи нескінченний потік думок. І не відпочиває навіть під час сну, в цей час лише знижується активність. Тому людина бачить різні сновидіння, які можуть переплітатися з реальними життєвими подіями або здаватися незнайомими, продукуватися підсвідомістю. Навіть перебуваючи у фазі глибокого сну, людина продовжує думати і, можливо навіть, приймати важливі рішення. Адже не дарма народна мудрість говорить про те, що ранок мудріший вечора.

Діяльність мозку здійснюється безперервно. Мозок можна порівняти з персональним комп’ютером, куди закладені всі операційні програми та системи, яким підпорядкована і від яких залежить робота всього організму.
Постійні стреси, незбалансоване харчування, неповноцінний відпочинок, щоденні зусилля, спрямовані на вирішення різнопланових завдань і непростих життєвих ситуацій виснажують здоров’я головного мозку. Тому важливо навчитися правильно «годувати» центральний орган нервової системи.
Стан здоров’я головного мозку можна підтримувати повноцінним харчуванням, яке не тільки забезпечить його ефективну роботу, але й профілактику захворювань головного мозку і процесів старіння, зокрема – зниження розумової діяльності.
Які ж продукти повинні бути у складі щоденного меню, щоб забезпечити повноцінне живлення клітин головного мозку?
Для цього необхідні: білки, поліненасичені жири, вуглеводи, вітамінно-мінеральний комплекс, амінокислоти, антиоксиданти та інші речовини, що поліпшують роботу мозку і постачають йому енергію.
Для повноцінної роботи головного мозку і гарної пам’яті необхідні:
- Риба жирних сортів (лосось, тунець, форель, скумбрія) містить поліненасичені жирні кислоти. Використовуючи ці інгредієнти, організм виробляє мієлін – речовину, яка бере участь у процесі передачі інформації клітин мозку. У рибі міститься фосфор і йод, недолік яких може провокувати гальмування розумової діяльності. Включаючи в раціон рибу, можна позитивно впливати на роботу судин головного мозку, підвищити швидкість реакції і функціонування всього організму. Тому 1-2 рази на тиждень необхідно включати рибні страви. Не менш цінні, ніж риба є морепродукти: устриці багаті залізом, креветки – йодом, мідії – цинком. Ці поживні речовини потрібні для концентрації уваги і регулювання роботи щитовидної залози, недолік гормонів якої може спровокувати погіршення пам’яті.
- Крім того, жирні кислоти Омега-3 входять і до складу волоських горіхів, лляного насіння і оливкового масла. Горіхи підвищують рівень серотоніну – речовини, що допомагає боротися з депресією. Також в них міститься лецитин, що поліпшує роботу мозку і активізує пам’ять.
- Для нейтралізації дії вільних радикалів, які можуть провокувати «згасання» нервових клітин, корисні продукти, що містять антиоксиданти. Особливо багаті ними квасоля, чорна смородина, солодкий перець, суниця, листова капуста, брокколі, журавлина, чорнослив, малина, полуниця і сливи.
- Какао покращує кровообіг, а гарячий шоколад містить компонент, що допомагає виробляти гормон задоволення і гарного настрою. Тому чашка гарячого кавово-шоколадного напою не тільки забезпечить радісний настрій на весь день, а і зарядить позитивною енергією нервові клітини, які, як відомо, треба берегти.
- Гіркий шоколад містить в собі магній – мікроелемент, необхідний для нормальної роботи пам’яті.
- Мозок потребує і білкових продуктів. М’ясо – незамінний інгредієнт для поліпшення пам’яті. Куряче м’ясо містить велику кількість вітамінів групи В, які сприяють білковому обміну в організмі і необхідні для нормалізації роботи нервової системи. Щоб їжа для мозку приносила максимум користі, віддавайте перевагу дієтичному м’ясу курячої грудки. Яловичина постачає в організм залізо, яке покращує пам’ять.
- Позитивний вплив на роботу головного органу центральної нервової системи надають і овочі. Цибуля і часник не тільки від застуди захищають, а і покращують кровообіг, пам’ять, уповільнюють вікові зміни в корі головного мозку. Помідори містять велику кількість антиоксидантів, які виводять з організму вільні радикали, здатні пошкодити нейрони – основні структурні і функціональні елементи нервової системи. Зелені листові овочі (капуста, шпинат) точніше вітаміни В6, В12, фолієва кислота і цинк, що містяться в даних продуктах позитивно впливають на роботу пам’яті.
- Яблука – зміцнюють і оздоровлюють судини головного мозку, підвищують їх еластичність і перешкоджають утворенню кров’яних згустків, які можуть ставати причиною появи холестеринових бляшок.
- Ягоди покращують пам’ять і сприяють швидкому запам’ятовуванню інформації. Так, чорниця тренує навички засвоєння нової інформації, лохина захищає клітини головного мозку від негативного впливу вільних радикалів, виноград сприяє кращому кровообігу, чорна смородина підвищує розумові здібності. Такі ягоди як полуниця, суниця, журавлина містять улюблені для мозку «ласощі» – фруктозу, яка активує розумову діяльність.
- Цитрусові, особливо лимони, багаті вітаміном С, допомагають мозку приймати, переробляти і засвоювати великі обсяги інформації. До того ж, лимон – вірний помічник у підтримці психічного здоров’я: вже через годину після надходження в організм лимонного соку, виробляються спеціальні речовини, що стимулюють роботу мозку, концентрацію уваги і поліпшення настрою.
- Ківі також «постачає» вітамін С – цей потужний антиоксидант захищає мозок від вільних радикалів, які можуть погіршувати можливості пам’яті і в цілому негативно впливати на розумову діяльність.
- Банани постачають необхідні для головного мозку глюкозу і вітаміни В1, В2. У свою чергу, глюкоза є «паливом» для розуму. Особливо це важливо для людей, що займаються діяльністю, пов’язаною зі значними розумовими навантаженнями. Найпростіший і швидкий спосіб «підзарядити» мозок – це з’їсти солодке. З цим завданням відмінно впораються банани, які і мозок подзаряду, і серцевий м’яз зміцнять. Корисним джерелом глюкози є і мед. Рослинними джерелами глюкози є картопля, буряк, морква, бобові (квасоля, горох, сочевиця).
- Морква запобігає передчасному старінню клітин мозку завдяки бета-каротину, який захищає нейрони від руйнування.
- Буряк сприяє поліпшенню настрою, гарного самопочуття, швидкості реакції і здатності концентрувати увагу.
- Крім їжі, необхідно дбати і про дотримання питного режиму, адже мозок на 75% складається саме з води. Вода бере участь у всіх процесах життєдіяльності організму: регулює температуру тіла, зволожує повітря, допомагає засвоювати живильні речовини, виконує захисну функцію органів, тому дуже важливо стежити за дотриманням водного балансу в організмі.

Якщо об’єднати всі продукти, які позитивно впливають на роботу мозку за принципом їх функціонального впливу, можна виділити 3 групи:
І група: продукти – джерела енергії для мозку (фрукти, ягоди, деякі овочі, білкові продукти).
II група: продукти, що активують роботу головного мозку і відповідають за правильне функціонування всіх його відділів, об’єднує в собі наступні продукти: рибу, морську капусту, банани, цибулю, часник, какао, гарячий шоколад та ін.
III група: продукти, дія яких спрямована на боротьбу з втомою, включає горіхи, м’ясо, різні каші, житній хліб та інші продукти, що містять вітаміни групи В, які нормалізують роботу нервової, м’язової та серцево-судинної систем.
Функціонування мозку безпосередньо залежить від харчування. Вибравши правильні продукти, можна забезпечити клітини мозку необхідними поживними речовинами, забезпечити його здоров’я та повноцінну роботу до глибокої старості.

Науково доведено, що надмірна вага негативно впливає на роботу мозку. Адже найнебезпечніший вид жиру – це вісцеральний, який обволікає внутрішні органи, перешкоджаючи їх нормальній роботі, що провокує збої в роботі центральної нервової системи. Так, кожен зайвий кілограм погіршує пам’ять і знижує якість розумового процесу.
Отже дотримуватися здорового раціону варто не тільки заради стрункої фігури, а й для ясності розуму.




(1 оценок, среднее: 5,00 из 5)
Loading...