Медичний дієтологічний центр здоров'я та смачної дієти

Як і чим «годувати» мозок? Які продукти корисні для поліпшення розумової діяльності?

Часто ми навіть не усвідомлюємо, наскільки сильним є навантаження на мозок. Він постійно «перебуває в тонусі», генеруючи нескінченний потік думок. І не відпочиває навіть під час сну, в цей час лише знижується активність. Тому людина бачить різні сновидіння, які можуть переплітатися з реальними життєвими подіями або здаватися незнайомими, продукуватися підсвідомістю. Навіть перебуваючи у фазі глибокого сну, людина продовжує думати і, можливо навіть, приймати важливі рішення. Адже не дарма народна мудрість говорить про те, що ранок мудріший вечора.


Діяльність мозку здійснюється безперервно. Мозок можна порівняти з персональним комп’ютером, куди закладені всі операційні програми та системи, яким підпорядкована і від яких залежить робота всього організму.

Постійні стреси, незбалансоване харчування, неповноцінний відпочинок, щоденні зусилля, спрямовані на вирішення різнопланових завдань і непростих життєвих ситуацій виснажують здоров’я головного мозку. Тому важливо навчитися правильно «годувати» центральний орган нервової системи.

Стан здоров’я головного мозку можна підтримувати повноцінним харчуванням, яке не тільки забезпечить його ефективну роботу, але й профілактику захворювань головного мозку і процесів старіння, зокрема – зниження розумової діяльності.

Які ж продукти повинні бути у складі щоденного меню, щоб забезпечити повноцінне живлення клітин головного мозку?

Для цього необхідні: білки, поліненасичені жири, вуглеводи, вітамінно-мінеральний комплекс, амінокислоти, антиоксиданти та інші речовини, що поліпшують роботу мозку і постачають йому енергію.

Для повноцінної роботи головного мозку і гарної пам’яті необхідні:


Якщо об’єднати всі продукти, які позитивно впливають на роботу мозку за принципом їх функціонального впливу, можна виділити 3 групи:

І група: продукти – джерела енергії для мозку (фрукти, ягоди, деякі овочі, білкові продукти).

II група: продукти, що активують роботу головного мозку і відповідають за правильне функціонування всіх його відділів, об’єднує в собі наступні продукти: рибу, морську капусту, банани, цибулю, часник, какао, гарячий шоколад та ін.

III група: продукти, дія яких спрямована на боротьбу з втомою, включає горіхи, м’ясо, різні каші, житній хліб та інші продукти, що містять вітаміни групи В, які нормалізують роботу нервової, м’язової та серцево-судинної систем.

Функціонування мозку безпосередньо залежить від харчування. Вибравши правильні продукти, можна забезпечити клітини мозку необхідними поживними речовинами, забезпечити його здоров’я та повноцінну роботу до глибокої старості.

Науково доведено, що надмірна вага негативно впливає на роботу мозку. Адже найнебезпечніший вид жиру – це вісцеральний, який обволікає внутрішні органи, перешкоджаючи їх нормальній роботі, що провокує збої в роботі центральної нервової системи. Так, кожен зайвий кілограм погіршує пам’ять і знижує якість розумового процесу.

Отже дотримуватися здорового раціону варто не тільки заради стрункої фігури, а й для ясності розуму.

Задать вопрос менеджеру
Введіть своє ім'я та номер телефону і
ми зв'яжемося з Вами найближчим часом!
Задать вопрос менеджеру
Введіть своє ім'я та номер телефону і
ми зв'яжемося з Вами найближчим часом!
Пройти тест«Отримай персональну програму харчування від дієтолога онлайн або в клініці»