Медичний дієтологічний центр здоров'я та смачної дієти

Вегетаріанство дітям – що потрібно знати батькам

Батьки, переконані вегетаріанці, часто з самого раннього віку долучають до цього стилю харчування і своїх дітей. Але чи завжди це правильне і безпечне рішення? Що думають з цього приводу лікарі?

Більшість медиків сходяться на думці, що вегетаріанство може бути корисно для дорослого, але при цьому несе серйозні ризики для здоров’я і розвитку дитячого організму.

Передусім це пов’язано з високою потребою організму дитини в певних мікро- і макронутрієнтах, які на практиці вкрай складно задовольнити вживанням винятково рослинної їжі. Адже кількість, якість і біодоступність багатьох поживних речовин у продуктах тваринного походження на порядок вищі, ніж в їхніх рослинних “аналогах”.

Висока потреба в білку продиктована активним зростанням організму, інтенсивним формуванням його органів і систем.

У здоровому раціоні основна частка протеїну припадає на м’ясні продукти. Для заповнення дефіциту білка вегетаріанський тип харчування передбачає збагачення раціону бобовими та соєвими продуктами – рослинними рекордсменами за вмістом протеїну.

Однак, у цих джерел білка є свої особливості:

Крім того, м’ясо містить повний набір амінокислот, зокрема і незамінних, потрібних для здорового фізичного та психічного розвитку.

Крім дефіциту білка й амінокислот, організм дитини, з раціону якої вилучили продукти тваринного походження, перебуває в стані хронічного вітамінно-мінерального голодування.

Вітамін В12 необхідний для кровотворення, розвитку нейронів і синтезу ДНК. Дефіцит вітаміну В12 – одна з головних проблем безм’ясного типу харчування. За статистикою, від цього стану страждають до 50% вегетаріанців і до 80% веганів. Примітно, що діти-вегани, які досягли 6-ти-річного віку, виявляють ознаки дефіциту вітаміну В12 навіть у період декількох років після введення продуктів тваринного походження в раціон.

Вітамін D потрібний для засвоєння кальцію, який служить будівельним матеріалом для кісткової системи дитини, що інтенсивно розвивається. Основними джерелами вітаміну D є молочні продукти, яйця і риба. В організмі людини цей вітамін під дією ультрафіолету синтезується з холестерину, який також можна отримати виключно з тваринною їжею. Тому одних тільки сонячних ванн для формування міцних кісток і зубів у дитини буде недостатньо.

Залізо потрібне для перенесення еритроцитами кисню, формування імунітету, синтезу ДНК і функціонування ряду ферментів.

Цей мікроелемент міститься в продуктах і рослинного, і тваринного походження. Однак у червоному м’ясі і печінці до 60% заліза міститься в гемовій формі, яка засвоюється організмом набагато краще, ніж негемова, що міститься в рослинних продуктах. Так, з м’яса, організм людини здатний засвоїти до 20% заліза, тоді як, скажімо, зі шпинату – не більше 2%.

Дефіцит заліза призводить до розвитку анемії, хронічної гіпоксії органів і тканин, зниження когнітивних здібностей у дитини.

Вітаміни групи В, вітамін РР і такі мінерали як цинк, магній, фосфор і селен також надходять в організм, головним чином, з м’ясними і морепродуктами.

Тваринні жири і жирні кислоти – необхідні елементи для повноцінного розвитку і функціонування дитячого організму. Жири відіграють важливу роль в оновленні нервових тканин, синтезі гормонів, засвоєнні вітамінів А і Е, формуванні здорової репродуктивної системи. ПНЖК Омега-3 необхідна організму не тільки в періоди інтенсивного росту, а й під час підвищеної психоемоційного та розумового навантаження, до якого особливо схильні діти шкільного віку.

Холестерин, повністю відсутній у рослинних продуктах, незамінний для утворення вітаміну D, синтезу статевих гормонів і продукції жовчних кислот. Крім того, холестерин бере участь у «будівництві» оболонки клітин, роблячи її більш міцною та еластичною.

Таким чином, обмеження продуктів тваринного походження в дитячому раціоні призводить до вельми неприємних наслідків для здоров’я дитини:

– білково-енергетичної недостатності, анемії;

– затримки росту і розвитку, зокрема психічного;

– фізичне виснаження, швидка стомлюваність;

– погіршення пам’яті, зниження когнітивних функцій;

– зниження гостроти зору;

– патології з боку кісткової системи;

– зниження імунітету.

Також важливо розуміти, що хронічна недостатність і нутрієнтна неповноцінність дитячого раціону може призводити до проблем з боку ферментативної, гормональної і репродуктивної систем у дорослому віці.

1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд (Пока оценок нет)
Loading...
Задати питання менеджеру
Введіть своє ім'я та номер телефону і
ми зв'яжемося з Вами найближчим часом!
Задати питання менеджеру
Введіть своє ім'я та номер телефону і
ми зв'яжемося з Вами найближчим часом!
Отримай свою програму харчування онлайн Докладнiше
Отримай свою програму харчування онлайн