Медичний дієтологічний центр здоров'я та смачної дієти

Темні та світлі сторони шоколаду

В уявленні багатьох людей шоколад – це солодкі ласощі, еліксир гарного настрою та заряд позитивних емоцій, що, власне кажучи, є цілком обґрунтованою точкою зору, тому що шоколад активізує вироблення в організмі ендорфіну – “гормону щастя”.


Так, дійсно, з’ївши шматочок шоколаду, можна підняти собі настрій. Цей продукт бадьорить, тонізує, позитивно впливає на роботу головного мозку, збільшує концентрацію пам’яті та розумової діяльності в цілому. Все це відбувається завдяки фосфору, який входить до складу шоколаду: якраз він і живить мозок. Крім цього, шоколад володіє й іншими корисними властивостями. Ви будете здивовані, але він приносить користь людям, які страждають на серцево-судинні захворювання. Шоколад нормалізує функцію тромбоцитів, він не дає їм злипатися та утворювати тромби в судинах серця та головного мозку, отже, зміцнює кровоносну систему.

А це означає, що шоколаду, дійсно, під силу вберегти організм від інфарктів та інсультів. Відразу прагнемо розвіяти міф, нібито шоколад входить до переліку “заборонених” продуктів для гіпертоніків. Кількість кофеїну, що входить до складу шоколаду, не може спровокувати стрибок артеріального тиску. Так що і гіпертонікам корисно їсти трохи шоколаду для профілактики серцево-судинних захворювань. Також шоколад багатий стеариновою кислотою, яка «чистить» судини від холестеринових бляшок. А це означає, що ще один міф про те, що шоколад підвищує рівень холестерину в крові, розвінчаний. Крім того, шоколад багатий магнієм, кальцієм, фтором, тіаніном та фосфатами – всі ці мікроелементи позитивно впливають на здоров’я та красу людини. Так, магній регулює клітинний обмін, а кальцій підсилює міцність кісткової тканини. Далі ще цікавіше: тіаніни володіють антибактеріальними властивостями та перешкоджають утворенню зубного нальоту, а фосфати та фтор укріплюють зубну емаль, тобто, звинувачувати шоколад в утворенні карієсу – безглуздо. Але це зовсім не означає, що потрібно зловживати шоколадними солодощами, тому що, крім користі, шоколад має й ряд протипоказань.
Шоколад містить велику кількість білка, а це означає, що з’ївши шоколадку, Ви швидко вгамуєте голод. Але варто пам’ятати, що шоколад – продукт калорійний, і людям, що мають проблеми із зайвою вагою, варто бути, як кажуть, обережними з ним. Крім калорій, у шоколаді чимала кількістю цукру, що має насторожити людей, хворих на цукровий діабет. До того ж, шоколад – сильний алерген, тому, у разі появи на шкірі свербіння та висипу, вживання цього продукту варто обмежити або ж на час виключити зовсім. Так само, як і будь-яке джерело задоволення, шоколад може викликати звикання та навіть залежність, при якій люди починають вживати неконтрольовану кількість солодкого, що природно, здоров’я організму не додасть та може привести до гормональних збоїв, порушення обміну речовин та інших неприємностей. Виходячи з усього цього, можна зробити висновок – шоколад може і повинен бути присутнім у системі харчування кожної людини, але у помірній кількості. Плитка таких ласощів – норма для щотижневого раціону здорової людини. Таке «дозування» сприятливо впливає на організм, створюючи омолоджуючий ефект, заряджаючи радістю, позитивом та бадьорістю.
Підготовлено фахівцем «Дієт Центр», клініки доктора Бровко

Задать вопрос менеджеру
Введіть своє ім'я та номер телефону і
ми зв'яжемося з Вами найближчим часом!
Задать вопрос менеджеру
Введіть своє ім'я та номер телефону і
ми зв'яжемося з Вами найближчим часом!
Пройти тест«Отримай персональну програму харчування від дієтолога онлайн або в клініці»