Заради ідеальної фігури відмовитися від звичної їжі, пити тільки фруктово-овочеві соки в надії на швидкий ефект. Чи безпечний такий метод зниження ваги і чи будуть виправдані такі кардинальні заходи?

Одне з основних правил дієтичного харчування – вживання великої кількості рідини, і мова йде не тільки про воду, а також і про свіжовижаті соки. Напої, приготовлені зі свіжих овочів і фруктів, містять велику кількість вітамінів і мінералів, і якщо правильно підібрати інгредієнти, крім загальнооздоровлюючого впливу, можуть допомогти в боротьбі із зайвими кілограмами. Які ж соки можуть цьому сприяти?
Різниця між фруктовими та овочевими соками – очевидна. І справа не тільки в смаку. Головне, це кількість цукру, що входить до складу продуктів. Так, фруктові соки можуть збільшити рівень інсуліну в крові через високий вміст фруктози, а овочеві знижують його. Тому дієтичне харчування краще поєднувати з вживанням овочевих свіжих соків і фруктових – із несолодких фруктів. Такі соки очищають організм, а це піде на користь і здоров’ю, і зовнішньому вигляду.
Фреші легко засвоюються і не спричиняють надмірного навантаження на шлунково-кишковий тракт, активізуючи, попри те, обмін речовин. Соки смачні, корисні і поживні, тому можуть замінити прийом їжі. Їх часто використовують в якості сніданку або ж полудня, або замінюють основний прийом їжі – це може сприяти схудненню. Але, якщо худнути правильно, а не швидко – такий варіант дієти не підходить.

Соки можуть бути лише допоміжним елементом правильного харчування, але не головним і, тим більше, не єдиним. Фреші – гарний варіант під час розвантажувального дня або в якості додаткового прийому їжі – другого сніданку або полудня.
Вибирати інгредієнти для приготування свіжих соків потрібно, виходячи не тільки із смакових вподобань, але і з огляду на те, який вплив має фрукт або овоч. Також варто звертати увагу на індивідуальні особливості організму і стан здоров’я, щоб «сокова» терапія була корисною і не провокувала загострень хронічних захворювань.
Які ж соки сприятимуть «спалюванню» зайвих кілограмів?
- Сік селери – такий напій, сприяє виведенню з організму зайвої рідини, нормалізації обміну речовин, знижує рівень холестерину в крові і зміцнює імунітет. Для чоловіків сік селери виконує ще одну функцію – прискорює вироблення чоловічих гормонів і сприяє профілактиці простатиту. У його складі – кальцій, магній, щавелева кислота і багатий вітамінний комплекс. Селера чудово поєднується з медом, петрушкою, огірком, морквою і спаржею. Важливо: сік селери не рекомендований при вагітності і в період годування груддю. Протипоказання до застосування також – варикозне розширення вен, виразка, гастрит, підвищена кислотність шлунку, тромбофлебіт.
- Сік з огірків прискорює процес травлення, нормалізує обмін речовин, позбавляє від печії та знижує кислотність шлунка. Такий напій сприяє очищенню організму і виводить зайву рідину. Оскільки огірок переважно складається з води, сік із огірка добре втамовує спрагу і є ефективним сечогінним засобом. Виводячи з організму токсини і надлишки рідини, сік огірків сприяє схудненню. Важливо: вживання фрешу з огірків протипоказано при сечокам’яній хворобі, гастриті і виразці шлунка.
- Томатний сік знижує апетит і виводить з організму зайву рідину. Такий напій сприяє підвищенню імунітету, зміцненню серцево-судинної системи, сприяє профілактиці атеросклерозу і зниженню рівня холестерину в крові. Регулярне вживання томатного соку покращує обмін речовин, забезпечує організм вітаміном С, калієм і лікопіном – речовиною, що сприяє профілактиці онкологічних захворювань. Протипоказання: гастрит і виразкова хвороба шлунка, сечокам’яні захворювання, порушення функцій нирок, гіпертонія.
- Сік з капусти – специфічний на смак, але при регулярному використанні сприяє поліпшенню процесів травлення, очищУє організм, нормалізує обмін речовин. Його потрібно вводити в раціон в невеликій кількості – по кілька ложок на день. Важливо: сік із капусти може провокувати здуття живота і надмірне газоутворення, адже капуста відноситься до розряду «важких» для шлунка продуктів. Але при цьому допомагає позбавитись від залишків їжі на стінках кишечника, ефективно очищаючи його. Протипоказання: порушення роботи підшлункової залози, підвищена кислотність шлунка, цукровий діабет, порушення у функціонуванні нирок.
- Морквяний сік – завжди фігурував в дієтичному харчуванні. Морква – «безпечний» і «нешкідливий» овоч, який не має строгих протипокаЗІВ, його можна вживати навіть вагітним і жінкам, що годують немовлят груддю. Це низькокалорійний продукт сприяє схудненню і очищенню організму. Морквяний сік знижує апетит. Важливо: морквяний сік потрібно розводити очищеною водою або іншими соками через сильне навантаження на печінку. Також не забувайте, що морква не засвоюється без жирів, тому в морквяний фреш додайте трохи вершків, сметани або олії.
- Буряковий сік використовується при схудненні в поєднанні з іншими соками, такий напій можна вживати не більше 50 гр. на добу. Активні компоненти буряка викликають різке серцебиття, сильне запаморочення і нудоту. Але при цьому цей овоч очищає стінки судин, нормалізує роботу кишечника і щитовидної залози. Важливо: буряковий – єдиний сік, який не можна вживати відразу після приготування, як інші свіжовижаті соки, які втрачають корисні властивості, якщо не випити їх відразу. Буряковий же сік крім вітамінів і поживних речовин, містить шкідливі компоненти, які нейтралізуються при взаємодії з повітрям. Тому після приготування буряковий сік необхідно залишити в холодильнику на кілька годин для «знешкодження». Протипоказання: Гіпотонія, адже буряк ще більше знижує тиск, підвищена кислотність шлунка, ниркові захворювання, цукровий діабет, печія, діарея (буряк чинить додатковий проносний ефект).

- Гарбузовий сік низькокалорійний, багатий мінеральними речовинами: кальцієм, магнієм, міддю і залізом. Нормалізує роботу шлунково-кишкового тракту, покращує секрецію жовчі. Його рекомендовано пити при сечокам’яної захворюваннях і схильності до набряків, а також в якості профілактики утворення каменів. У складі гарбуза міститься пектин і целюлоза, які позитивно впливають на роботу кишечника. Також гарбуз має легкий проносний ефект, м’яко очищає кишечник і запобігає появі закрепів. Протипоказання: захворювання шлунково-кишкового тракту, гостра форма діареї, знижена кислотність шлунка і цукровий діабет.
- Баклажановий сік – екзотичний варіант фрешу, але ефективний напій для схуднення. Баклажан знижує апетит і викликає відчуття ситості. Показання до застосування: такий сік рекомендовано вживати при закрепах і для зниження рівня холестерину в крові. Також баклажан є хорошим антиоксидантом і покращує процес травлення. Рекомендована доза вживання – по 50 гр. соку тричі на день перед їжою. Протипоказання: підвищена кислотність шлунка, хронічний ентероколіт.
Соки можна вживати, як в чистому вигляді, так і змішуючи їх, важливо тільки знати, які інгредієнти можна поєднувати, а які – ні.
Існує велика кількість варіантів і поєднань овочевих соків, що сприяють схудненню:
- морквяний + шпинатний, в співвідношенні 5:3;
- морквяний + буряковий + огірковий, в співвідношенні 10:3:3;
- ¼ склянки апельсинового соку + ¼ склянки яблучного соку + 1 чайна ложечка меду + трохи лимонного соку.
- морквяний + гарбузовий, в співвідношенні 1:1;
- морквяний + гарбузовий + буряковий + сік селери, в співвідношенні 2:1:1:1;
- яблучний + морквяний + гарбузовий, в співвідношенні 5:3:2.
Серед фруктових соків, що сприяють схудненню, виділяють:
- Грейпфрутовий сік: рекомендують випивати склянку фрешу перед прийомом їжі, що буде сприяти очищенню кишечника і позбавленню від зайвої ваги.
- Яблучний сік – незамінний інгредієнт в процесі схуднення: він нормалізує травлення, виводить токсини. До свіжовижатого яблучного соку можна додати морквяний сік – це одне з небагатьох фруктово-овочевих сполучень, яке принесе користь організму, наситивши його подвійною дозою вітамінів. Також яблучний сік можна розвести і водою, в поєднанні 1:1. Не варто забувати, що вживання яблучного соку протипоказано при хронічних захворюваннях шлунка.
- Гранатовий сік. Такий напій допомагає нормалізувати рівень вмісту заліза в крові. При незбалансованому харчуванні організм відчуває дефіцит даного мікроелемента, що часто стає причиною розвитку анемії, а гранатовий сік допомагає уникнути цих проблем. Натуральний гранатовий фреш – досить концентрований напій, тому його рекомендовано розбавляти в пропорціях 1: 1 з очищеною водою.
- Сік із кавуна зменшує тягу до солодкого, дарує відчуття ситості – і це його головні переваги. Крім того, освіжаючий кавуновий напій має сечогінний ефект: позбавляючи організм від надмірної кількості рідини, сприяє зниженню тиску і зменшує навантаження на нирки і печінку, очищаючи їх. Також кавуновий фреш сприяє зниженню рівня холестерину в крові, що є профілактикою таких захворювань, як цукровий діабет і артрит. Такий напій рекомендовано пити за 30 хвилин до прийому їжі або через 2 години після їжі. Протипоказання: сечокам’яна хвороба і порушення функціонуваннЯ нирок.
- Апельсиновий сік, мабуть, один з найпопулярніших соків У світі. Але, правда, не всі знають, що пити на “голодний” шлунок кислі напої шкідливо. Вживання апельсинового соку протипоказано при захворюваннях шлунково-кишкового тракту – гастритах, виразках шлунка і дванадцятипалої кишки. До складу апельсинового соку входить велика кількість цукру, що при надмірному вживанні може стати причиною ожиріння або цукрового діабету II типу. Тому краще виключити даний напій із щоденного раціону. Якщо ж відмовитися від вживання апельсинового соку складно, його потрібно розбавити водою у співвідношенні 1:1. Незважаючи на протипоказання, апельсиновий сік може бути і корисним: завдяки великій кількості вітаміну С, сприяє підвищенню імунітету, зміцнює кровоносні судини і ефективно бореться з хронічною втомою. Його рекомендують використовувати при гіпертонічних захворюваннях і атеросклерозі. Також апельсиновий сік рекомендований людям, схильним до захворювань печінки, легенів, суглобів і шкіри.
- Ананасовий сік цілюще впливає на роботу організму: зміцнює серцево-судинну систему, нормалізує роботу шлунково-кишкового тракту. Його рекомендовано вживати разом із м’якоттю, яка містить велику кількість ферментів. Ці речовини активно розщеплюють білки і сприяють схудненню. Так, ананасовий сік – один з небагатьох соків, що практично не має протипоказань.
- Лимонний сік грає важливу роль в процесі схуднення. Саме цей цитрусовий фрукт містить в собі речовини, що сприяють ефективному очищенню організму від шлаків і токсинів. Правда, не варто вживати лимонний сік в чистому вигляді, його краще поєднувати з іншими соками або з очищеною водою, дотримуючись пропорцій: одна чайна ложка лимонного соку на склянку води.

Зупиняючи свій вибір на фруктових соках для схуднення, не забувайте про те, якими б корисними вони не були, важливо – знати міру. Адже фруктові фреші містять велику кількість цукру, надлишок якого перетворюється в жирові відкладення.
Що стосується міксів фруктових соків, тут все залежить від смакових уподобань. Фрукти добре поєднуються між собою і не заважають організму паралельно засвоювати поживні речовини, що входять до складу фруктового міксу. З метою схуднення варто відмовитися лише від вживання бананового і виноградного соків: перший – дуже калорійний, другий – призводить до бродіння в шлунку.
Висновок: свіжовижаті соки насичують організм вітамінами і корисними речовинами, що сприяє травленню і нормалізації обміну речовин. Фреші легше засвоюються, ніж тверда їжа і організму потрібно менше зусиль, щоб переробити їх, при цьому вони абсорбують токсичні речовини і виводять їх, очищаючи організм.
Свіжовичавлений сік – це натуральний продукт, на відміну від готових магазинних соків, склад яких в більшості далекий від натуральності. Вживаючи фреші, важливо враховувати індивідуальні особливості вашого організму і наявні протипоказання. Найчастіше фреші протипоказані при захворюваннях шлунково-кишкового тракту. Тому їх не рекомендовано вживати на “голодний” шлунок, щоб уникнути загострень хронічних захворювань. Але якщо ранок ви звикли починати зі склянки свіжовижатого соку, уникайте кислих інгредієнтів для його приготування.
І пам’ятайте основні правила вживання свіжих соків:
- Будь-який свіжовижатий сік (крім бурякового) необхідно вживати відразу після приготування, інакше він втрачає корисні властивості.
- Більшість соків необхідно розбавляти водою через високу концентрацію і велике навантаження на печінку і органи травлення.
- Кожен інгредієнт має активні компоненти, вживання яких може бути протипоказано при певних захворюваннях, тому перш ніж починати сокотерапію, ознайомтеся з протипоказаннями і отримаєте консультацію вашого лікаря.
Соки допоможуть оздоровитися, але використовувати їх потрібно не як єдиний продукт дієти, а в якості складової частини здорового збалансованого харчування. Худніть правильно і будьте здорові!




(Пока оценок нет)
Loading...