Медичний дієтологічний центр здоров'я та смачної дієти

Смачно їсти та худнути. Поради доброго дієтолога

Не можна вірити висловлюванням, які стверджують, що вживаючи не улюблену їжу, можна схуднути. Ті продукти, які не дуже смачні, їсти шкідливо.


Недарма природа нагородила нас здатністю насолоджуватись смачною їжею. Часто у нас виникає бажання з’їсти ті страви, які зберігає наша пам’ять, щоб відчути смак особливих поєднань продуктів. Іноді виникає бажання з’їсти відварну картопельку, помастивши її маслом, з квашеною капустою, поласувати шашликом, курячої ніжкою або шоколадним тортом. І коли ви їх з’їсте, вони будуть для вас найбільш смачними. Потрібно прислухатися до сигналів, які подає нам організм про ті поживні речовини, яких йому зараз бракує. Коли ви готуєте з того, що у вас є, або що легше у приготуванні, ви відбираєте у себе відчуття насолоди. Коли ви відчуваєте почуття голоду та їсте те, чого дуже бажаєте, ви отримаєте від їжі велику насолоду.
Запитайте в себе що б ви з’їли зараз? Суп? Авжеж ні. Напевно, ви б віддали перевагу чашці кави з чимось солоденьким або сендвічу. Нехай ця думка вас не лякає, прислухайтесь до того, чого вам хочеться, та займіться приготуванням смачного бутерброду.
Візьміть спеціальну булочку або хліб, який ви полюбляєте, покладіть до тостера, щоб скоринка хрумтіла, підігрійте на сковороді кілька тонких шматочків м’яса з обох сторін, від цього вони стануть ще ароматнішими. На перший шматочок хліба покладіть листок зеленого салату з шматочком червоного томату, на інший м’ясо. Можна додати кілька гілочок кропу або петрушки, гірчицю, кільця цибулі або солоного огірка. З’єднаємо обидва шматочки бутерброда. Ви дуже хотіли цей сендвіч, та не проміняєте його на інші ласощі. Потрібно прибрати ті продукти, які ви використовували: шинку в холодильник, хліб – у хлібницю і… починайте отримувати задоволення від вашого сендвіча. Якщо залишки продуктів не прибрати, можна легко на них спокуситись, а вони містять чималу кількість калорій, що зовсім не бажане для тих, хто прагне бути струнким. На тарілці повинна залишитись тільки потрібна вам кількість їжі.
Вдихаючи неймовірний аромат сендвіча, милуйтеся ним, їжте не поспішаючи: він такий ароматний, чудово підійде в якості ілюстрації для книги з кулінарії, якщо його сфотографувати. Щоб отримати насолоду від їжі, не варто читати книгу або газету, дивитись телевізор, тому що ваш шлунок отримає їжу, а ваша свідомість – ні. І вам доведеться дуже скоро пошукати смачненького в холодильнику. Під час їжі можна відволікатись тільки на приємну розмову за столом.

Їжа є не тільки фізіологічною, але й емоційною потребою. Зауважте, що після смачної їжі завжди покращується настрій. Отже, приступаємо до їжі. Відкушуючи маленькі шматочки сендвіча, відчуйте у роті сік м’яса, а приправи з овочами додають особливу витонченість. Пам’ятайте, що для подрібнення їжі до необхідної норми, потрібно зробити двадцять – двадцять п’ять жувальних рухів. Коли необхідну кількість буде отримано, прийде сигнал про те, що організм насичений, а для правильного перетравлення їжі вироблено необхідна кількість соку.
Під час жування, відкладайте сендвіч на тарілку, а коли відчуєте що в роті порожньо, візьміть його з тарілки та відкушуйте маленькими шматочками. Потрібно зауважити, що різні ділянки язика мають різні відчуття, це пов’язано з тим, що рецептори, які відповідають за смакові якості їжі, знаходяться на різних ділянках: так, солоний смак можна відчути на кінчику язика, солодкий – з боків, а гіркий – біля кореня язика. У кожної людини розташування смакових рецепторів є особливим. Велике задоволення вміти отримувати насолоду від смаку їжі. Перечитуючи газету або переглядаючи чергову програму по телевізору, ковтаючи поспішно їжу, ви відбираєте у себе це задоволення. Відтепер настав час все надолужити.

І ось ви на піку задоволення!
Рука сама потягнулася за другим шматочком, його смак буде відмінний від того, що ви вже з’їли. Потрібно запастися терпінням, тому що, якщо у вас буде зайва вага, вам потрібно буде витрачати значний час для відвідування лікаря або на лікувальні процедури. Трохи часу, який ви витратите на те, щоб правильно їсти, ось ті умови, при яких ви будете стрункі та красиві. Це результативніше, ніж час, який ви витратите на відвідування лікаря або салону.
Продовжуємо. Потрібно всю свою увагу сконцентрувати на насолоді. Якщо все зроблено вірно, вона притупляється в момент зникнення почуття голоду. Ваш розумний організм надасть сигнал про отримання тих речовин, які йому необхідні. Не їстимете ж ви тільки тому, що вам шкода викинути їжу, без задоволення. Вважаємо, ні. Після того, як ви вгамували відчуття голоду, калорії, що надходять із їжею, стають жиром – це закладено природою. Якщо ви маєте повагу до себе та свого тіла та не бажаєте зайвих відкладень на талії та стегнах, то приберете у холодильник залишки їжі. Не бійтеся «перевести продукти», через деякий час ви відчуєте, що ваша порція стає меншою.
Задать вопрос менеджеру
Введіть своє ім'я та номер телефону і
ми зв'яжемося з Вами найближчим часом!
Задать вопрос менеджеру
Введіть своє ім'я та номер телефону і
ми зв'яжемося з Вами найближчим часом!
Пройти тест«Отримай персональну програму харчування від дієтолога онлайн або в клініці»