Медичний дієтологічний центр здоров'я та смачної дієти

Сир

Сир – кисломолочний продукт з високим вмістом кальцію та білка. Отримують сир, медотом сквашування молока та видаляючи потім молочну сироватку. Має жирність від 3 до 18%, тому з успіхом використовується багатьма дієтами для схуднення.


Сир поділяють на дві основні категорії за способом виготовленя. При кислотному способі сир утворюється під дією молочної кислоти. Так, зазвичай, створожують знежирене молоко, для чого до нього додають спеціальні закваски.
При кислотно-сичужному способі для згортання білків молока в нього додають сичужний фермент або пепсин, та закваски молочнокислих бактерій.
Білок сиру набагато простіше та швидше засвоюється людським організмом, ніж м’ясний. Якісний свіжий сир багатий кальцієм, вітамінами А, D, групи В, РР та Е, фолієвою кислотою, а також солями заліза, магнію, натрію, цинку, фосфору, міді та фтору, містить більшість незамінних кислот.

Основні види сиру: знежирений, маложирний, зерновий, сирна маса з високим відсотком жирності (до готового сиру додають вершкове масло та цукор), кальцинований сир та сир з різними фруктово-ягідними, горіховими, шоколадними та ін. додаваннями.
Сир відмінно поєднується з фруктами, овочами, крупами, різними видами тіста. У багатьох країнах сир є невід’ємною частиною національної кухні. І дійсно, без таких страв, як вареники з сиром, неможливо уявити собі білоруську кухню, а без Käsekuchen – сирної запіканки – німецьку. З сиру в Росії та багатьох інших країнах роблять святкову Паску.

Регулярне вживання сиру в різних видах нормалізує травлення, зміцнює імунітет, надає виражений позитивний вплив на нервову систему, робить міцними та здоровими волосся, нігті та зуби. Сир необхідно вживати маленьким дітям вже від року життя – вміст кальцію та амінокислот, якими багатий сир, дозволить їм зростати сильними та здоровими.

З обережністю слід ставитись лише до сирної маси та сирків. Сир, що містить молочний білок, який сприяє виробленню гормону, що відповідає за спалювання жирів, дуже корисний та може бути використаний як основа дієти для схуднення. Однак ці продукти за рахунок додавання до них великої кількості жирів та цукру стають надмірно калорійними. Особливо цим прославляються сирки – щоденне вживання більше одного може звести нанівець всі зусилля та принесе не стільки користь, скільки шкоду.

Сир зернистий

Зернистий або зернений сир складається з сирного зерна та свіжих, трохи підсолених вершків. Це дуже смачний та поживний продукт, який містить такі незамінні амінокислоти, як лізин, холін та метіонін, вітаміни та мінерали. За своєю поживною цінністю зернистий сир можна віднести як до власне сиру, так і до сирних продуктів.

Сир при схудненні

Сирна дієта відома своїми швидкими результатами. Використовуйте сир як основну страву протягом одного-трьох тижнів: готуйте нежирні запіканки та сирники на обід, смакуйте свіжим сиром на сніданок, вживайте салати з сиром на вечерю. Корисний молочний білок сиру відмінно засвоюється, а якщо урізноманітнити своє меню великою кількістю зелених овочів і фруктів, то результат буде швидким. Єдина умова – якщо ви готуєте щось із сиру, не додавайте до нього цукор, масло та сіль. Солодким його можна зробити за допомогою сухофруктів та ягід, а замість масла додати яйце. Дуже смачними та корисними є сирні коктейлі: нежирний сир збивається у блендері з ягодами, фруктами, ягідним соком до стану густої піни. У такому коктейлі багато кисню та цінних поживних речовин, при цьому, він є малокалорійним, завдяки чому, його можна вживати кілька разів на день. Для більшого відчуття ситості можна додати мюслі або подрібнені та підсушені висівки.

Дуже корисними у підтримці оптимальної ваги стануть щотижневі розвантажувальні дні. Замінюйте хоча б раз, а краще два рази на тиждень м’ясні продукти сиром із зеленню та фруктами і ваше тіло буде вам вдячне.

Не має сенсу зловживати й знежиреним.

Задать вопрос менеджеру
Введіть своє ім'я та номер телефону і
ми зв'яжемося з Вами найближчим часом!
Задать вопрос менеджеру
Введіть своє ім'я та номер телефону і
ми зв'яжемося з Вами найближчим часом!