Медичний дієтологічний центр здоров'я та смачної дієти

Що таке непереносимість лактози?

Ніжний смак молока знайомий кожному з дитинства. Молоко містить велику кількість корисних речовин, вітамінів і мінералів. Але далеко не всі дорослі люблять молоко і можуть вживати його без шкоди для здоров’я. Чому улюблений з дитинства продукт може потрапити до категорії «не споживаю» або навіть таких, що провокують появу симптомів захворювання в дорослому віці?
Keto

Звичайно, це може бути пов’язано зі зміною смакових вподобань, але тоді – це лише питання індивідуального вибору: хочу – п’ю молоко, не хочу – не п’ю. Найчастіше відмова від молока і кисломолочної продукції – вимушений крок, пов’язаний із непереносимістю лактози. Що це таке і які симптоми даного захворювання?

Лактоза – один із «складних» цукрів, що міститься в молоці та інших молочних продуктах, який поліпшує їх структуру і смакові якості. Лактоза позитивно впливає на роботу кишечника, бере активну участь у процесах, що відбуваються в системі травлення, допомагає організму засвоювати кальцій та інші мінеральні речовини, стимулює «розмноження» корисних кисломолочних бактерій. Для засвоєння лактози необхідний спеціальний фермент – лактаза, за допомогою якого вона розщеплюється на «прості» цукри (глюкозу і галактозу), насичуючи організм поживними компонентами.

«Непереносимість» лактози – це нездатність «перетравлювати» даний компонент, що пов’язано з недостатньою кількістю або повною відсутністю в організмі ферменту лактази, який виробляється в тонкому кишечнику, що призводить до подразнення його слизової оболонки. Це може бути як вродженою (природною) особливістю організму, так і набутою (вторинною).

При природній непереносимості лактози, специфічна симптоматика проявляється вже в дитячому віці, зазвичай після 3-х років. У грудних дітей непереносимість лактози є загрозою для життя. Після годування материнським молоком або дитячим харчуванням, що містить лактозу, дитина починає плакати, вередувати, її мучать кольки, газоутворення, діарея, маля починає відмовлятися від їжі і не набирає вагу. При появі такої симптоматики, необхідно отримати консультацію педіатра і дотримуватися спеціальної дієти: перейти на годування штучним харчуванням, що не містить лактози.

Найбільш поширеним варіантом розвитку даного захворювання є поступове зниження вироблення ферменту лактази, що може бути викликано запальними процесами в організмі або ускладненням після перенесеного вірусного захворювання. В цьому випадку непереносимість лактози – явище тимчасове. Як тільки організм відновиться після хвороби – процес вироблення необхідного для засвоєння лактози ферменту налагодиться: пошкоджені клітини слизової оболонки кишечника відновляться, нормалізується рівень ферменту лактази. Іншими словами, вторинна непереносимість лактози – це порушення мікрофлори кишечника, що може бути пов’язана з прийомом противірусних препаратів та антибіотиків, після скасування яких, всі процеси поступово відновляться.
Keto
Більш серйозна ситуація спостерігається після оперативних втручань. Операції, перенесені на шлунку або кишечнику, позбавляють організм можливості вироблення необхідного ферменту, наслідком чого є перехід тимчасової набутої форми непереносимості лактози в хронічну стадію.

Необхідно уважно стежити за особливостями прояву і перебігу захворювання: є ймовірність того, що воно може передатися по спадковості дітям. Які симптоми можуть вказувати на непереносимість лактози?

Протягом півгодини після вживання молока і кисломолочних продуктів (сиру, морозива та інших десертів на основі молока) у людей з цим діагнозом з’являється ряд побічних ефектів:

Симптоми захворювання з’являються в разі великої нестачі ферменту лактази в організмі. Якщо ж відхилення незначні, то побічні ефекти проявляються в більш легкій формі.

Непереносимість лактози – це не алергія на молочну продукцію! Незважаючи на схожу симптоматику, кожне захворювання має свої особливості перебігу і впливу на організм.

У першому випадку, необов’язково повністю виключати з раціону молоко і молочні продукти, досить лише стежити за помірністю їх вживання. При алергії ситуація складніша – від молочних продуктів доведеться відмовитися. Адже, крім проблем з травленням, алергія має і інші небезпечні прояви, у вигляді сильних виділень з носа, прискоренного дихання, набряку гортані та ін.

Усунути непереносимість лактози можна, але лікування залежить від її форми. Якщо синдром нестачі ферменту лактази набутий, то грамотно скорегувавши раціон харчування, можна позбавитися від побічних ефектів. У разі вродженої непереносимості, позбутися від неприємних проявів даного захворювання можна лише повністю виключивши цю групу продуктів з раціону.

Перебіг вторинного виду захворювання можна полегшити, дотримуючись спеціальної дієти, основні правила якої:

Keto

Всі ці продукти також є джерелами кальцію, дефіцит якого організм починає відчуватися при відмові від молочної продукції. Щоб кальцій засвоювався, необхідно контролювати і відновлення вітаміну D в організмі. У раціоні повинні бути рибні страви з палтуса, коропа, вугра, форелі, скумбрії і горбуші, а також риб’ячий жир, ікра, лосось, вершкове масло, курячі яйця, яловича печінка, петрушка, сири твердих сортів.

Дані поради є лише загальними рекомендаціями. Ефективність лікування залежить від правильно підібраного раціону харчування, складеного з урахуванням індивідуальних особливостей вашого організму. Тільки кваліфікований фахівець після діагностики і призначення аналізів зможе визначити доцільність медикаментозного лікування, і дати конкретні рекомендації з переліком «дозволених» і «заборонених» продуктів.

Задать вопрос менеджеру
Введіть своє ім'я та номер телефону і
ми зв'яжемося з Вами найближчим часом!
Задать вопрос менеджеру
Введіть своє ім'я та номер телефону і
ми зв'яжемося з Вами найближчим часом!