Медичний дієтологічний центр здоров'я та смачної дієти

Роздільне харчування: чи є наукове обґрунтування?

Раздельное питание: разделяя худеемНаука про правильне харчування розглядає різні концепції, суперечки про які не припиняться, мабуть, ніколи. Одним з обговорюваних напрямів є система роздільного харчування.

Заснував концепцію роздільного харчування Герберт Шелтон. Точніше, він почав її системно застосовувати, відкривши в 1928-му році в Техасі школу здоров’я, де став проповідувати принципи роздільного харчування. Причому наукові дослідження, які б підкріплювали цю теорію, Шелтон не проводив, але посилався на досвід російського вченого Павлова, який виявив, що на кожен вид їжі у собак виділяється різний склад травного соку. На цьому і побудована теорія роздільного харчування.

Суть ідеї роздільного харчування полягає в сумісності та несумісності різних груп харчових продуктів між собою. Вважається, що коли змішується їжа різних видів, то ферменти втрачають свою активність, сповільнюючи процес травлення, що призводить до бродильних реакцій, газоутворення і порушення метаболізму.

Однак, існують й інші, не менш переконливі знання.

У 1935-му році лікар Стюарт Бакстер довів, що панкреатичні ферменти, необхідні для перетравлення білків і вуглеводів, виділяються підшлунковою залозою одночасно і виводяться у дванадцятипалу кишку незалежно від виду з’їденої їжі.

У шлунково-кишковий тракт людини постійно потрапляють білки, що виробляються організмом. Крім виконання каталітичної функції, вони поставляють амінокислоти, вирівнюючи склад вмісту шлунку і кишківника. Цілком можливо, що при роздільному харчуванні потрібні додаткові секрети, що коригують цей склад для забезпечення оптимального всмоктування. У цій ситуації додатковому навантаженню піддається не тільки травна система, а й весь організм.

Ряд таких продуктів, як крупи, наприклад, містять одночасно від 60 до 85% вуглеводів і від 7 до 13% повноцінного білка, що не вписується в природну несумісність цих речовин.

Перетравлювання їжі відбувається поетапно. На різних стадіях травлення, залучаються різні ферменти. Повільне переварювання починається вже в роті, де ферменти слини включаються в розщеплення вуглеводів, яких у їжі максимальна кількість. У шлунку починають перетравлюватися білки, розпадаючись на дрібні фракції — пептиди. У дванадцятипалій кишці створюється найбільш агресивне середовище, в яке потрапляє харчова грудка і перетравлюється жовчю. У тонкому кишківнику проходить останній етап перетравлення, де білки розщеплюються до амінокислот, вуглеводи перетворюються в моносахариди, жири розпадаються на жирні кислоти.

Травна система людини пристосовується до тієї їжі, яка надходить в організм.

До речі, з приводу адаптації до різної їжі, можна згадати безліч прикладів з життя, коли з дитинства людина, що звикла до традицій певної кухні і вимушена їх поміняти через ряд причин, спочатку відчуває певний дискомфорт, який з часом безслідно зникає, і смакові вподобання змінюються кардинально.

Отже, роздільне харчування, щодо його користі або правильності, особливого значення для людини не має. Організму однаково, як перетравлювати з’їдені продукти — все разом або по черзі. Все залежить від продуктів, до яких організм адаптований.

Буває, що у людини виявляється якесь захворювання і за медичними показаннями з раціону рекомендується вилучити певні продукти, або пропонується спеціальна дієта, що нагадує роздільне харчування, і причина саме в стані здоров’я.

Особливий інтерес викликає роздільне харчування у тих, хто прагне схуднути. І нерідкі випадки, коли, переходячи на такий спосіб прийому їжі, люди реально досягали поставленої мети, позбавляючись зайвої ваги.

Ось тільки причина отриманого результату не в тому, що людина почала їсти продукти, розділяючи їх за групами.

Щоб знизити вагу, головне створити правильну систему харчування в цілому, і їсти з часовим інтервалом в кілька годин. Що, власне, і було зроблено.

Навіть, здавалося б, таке несуттєве нововведення у звичний життєвий ритм, коли людина припиняє, не замислюючись закидати в рот все підряд впродовж дня, а хтось і ніч, дає позитивний ефект.

Ще один позитивний момент, що сприяє схудненню при переході на роздільне харчування, в тому, що в раціоні, як правило, збільшується кількість продуктів рослинного походження, що автоматично зменшує калорійність споживаної їжі.

До того ж послідовники Шелтона закликають відмовитися від вживання продуктів, що поєднують у своєму складі несумісні, з точки зору роздільного харчування, інгредієнти. До таких продуктів можна віднести напівфабрикати, ковбаси, солодкі йогурти, випічку і багато іншого.

Якщо порівняти калорійність, так званих, «неправильних» продуктів і окремо взятих м’яса, яєць, круп, кефіру, то, природно, окремо взяті продукти менш калорійні та позбавлені шкідливих і небезпечних для здоров’я штучно синтезованих жирів.

В принципі, якщо поставити перед собою завдання позбутися зайвих кілограмів, то переходити на роздільне харчування немає потреби. Тим паче дослідження, проведені за участі двох груп людей, що мали зайву вагу та дотримувалися збалансованого харчування однакової калорійності, але одні за системою роздільного харчування, а інші звичним для себе змішаним способом, через два місяці прийшли до однакового результату і в плані зниження ваги, і в плані зменшення обсягів.

Які можемо зробити висновки?

Роздільне харчування не видається більш корисним, ніж змішане.

Призначення роздільного харчування обґрунтовано тільки з медичної точки зору, при наявності захворювань органів травлення або проблем з ендокринною системою, пов’язаних із засвоєнням певних речовин.

Зниження ваги при роздільному харчуванні відбувається завдяки зменшенню споживаних калорій, а не поділу продуктів на групи за сумісністю.

Об’єктивно відзначається поліпшення самопочуття — це результат переходу на малі порції споживаної їжі, відмови від трансжирів, переважання в раціоні рослинних продуктів, а не вуглеводів, поліпшення метаболічних процесів і позбавлення зайвої ваги.

Тому, якщо людина здорова, то натуральні, грамотно приготовані продукти, збалансовані за кількістю корисних речовин і калорійністю, є набагато кориснішими й ефективнішими за роздільне харчування.

1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд (Пока оценок нет)
Loading...
Задать вопрос менеджеру
Введіть своє ім'я та номер телефону і
ми зв'яжемося з Вами найближчим часом!
Задать вопрос менеджеру
Введіть своє ім'я та номер телефону і
ми зв'яжемося з Вами найближчим часом!
Пройти тест«Отримай персональну програму харчування від дієтолога онлайн або в клініці»