Медичний дієтологічний центр здоров'я та смачної дієти

Правда про цукрозамінники: корисна заміна або «солодка отрута»?

Цукор часто потрапляє в категорію «заборонених» продуктів за наявності надмірної ваги та інших проблем зі здоров’ям і небажаних продуктів, для тих, хто стежить за фігурою. Це стосується не тільки вживання цукру як такого, але й у складі кондитерських виробів і інших кулінарних страв. Часто використовують замінники даного продукту в якості альтернативи. Найпопулярніші серед них: фруктоза, мед, аспартам, сорбіт, ацесульфам калію, кукурудзяний сироп з високим вмістом глюкози, неотам, екстракт Стевії, сахарин, цукрові спирти, сукралоза і інші.
Keto
Як впливають цукрозамінники на організм людини? Що входить в їх складу? Чи безпечні вони?

Безперечно, цукор не є найкориснішим продуктом. Він дуже калорійний: в 100 гр. продукту – 400 ккал. Якщо зловживати цукром, можна, окрім порушень обміну речовин, спровокувати виникнення і розвиток серйозних захворювань, в тому числі ожиріння. Тому, турбуючись про здоров’я і струнке тіло, багато людей відмовляються від цукру зовсім або використовують замінники, які бувають як натуральними (рослинними), так і хімічними, або ж синтетичними. Ті, для кого важливі виключно калорії, зупинять свій вибір на хімічних замінниках, адже вони некалорійні. Але яку користь організму може дати «порожній» продукт, якщо оцінювати його як джерело енергії? І який вплив на організм він має? Існує безліч видів цукрозамінників, розглянемо докладніше ті, що найбільш часто зустрічаються.

Натуральні цукрозамінники

Із назви зрозуміло, що ці замінники мають рослинне походження, як і цукрові очерет і буряк, в результаті переробки яких, виробляють звичайний цукор (пісок/рафінад). Найпопулярнішим серед натуральних цукрозамінників є мед. І якщо зануритися в історію, то в якості природного підсолоджувача мед почали використовувати раніше, ніж почала працювати цукрова промисловість, а значить, саме цукор став замінником меду, а не навпаки. Цей продукт бджільництва містить велику кількість вітамінів, мінеральних речовин, органічних кислот і ферментів. Він сприяє підвищенню імунітету, поліпшенню складу крові, має антибактеріальний ефект, перешкоджає передчасному старінню. Однак, не варто забувати, що корисний лише натуральний мед, який є джерелом легкозасвоюваних вуглеводів – глюкози і фруктози. Мед – висококалорійний продукт: у 100 гр. меду – 314 ккал (в 1 чайній ложці меду – 21 ккал), що менше, ніж в цукрі, але в порівнянні з синтетичними цукрозамінниками, це все одно, багато.

На відміну від натурального меду, штучний не може «похвалитися» таким багатим вітамінно-мінеральним складом, бо виготовлений з цукру, лимонної кислоти і меду натурального, а значить, його склад в кілька разів «бідніший».

Важливо: не дивлячись на свій корисний склад, мед – сильний алерген, тому має ряд протипоказань. Його не можна давати дітям до 1,5 років, мед заборонений при загостреннях виразкової хвороби шлунка і дванадцятипалої кишки, жовчнокам’яної і сечокам’яної хвороби, гострих проявах гастриту і панкреатиту. Людям із цукровим діабетом І типу також потрібно бути обережними, вживаючи даний продукт. Крім того, мед не можна нагрівати або ж додавати в гарячі напої: за високої температури (вище 40 градусів) в ньому утворюються небезпечні речовини.
Keto
Корінь солодки – ще один натуральний цукрозамінник, солодкий смак якому надають гліциризинова кислота, сахароза та глюкоза. Так, гліциризин використовується в якості підсолоджувача продуктів, призначених для людей із цукровим діабетом. Екстракти і сиропи солодки додають в шоколад, карамель та інші продукти. Цей інгредієнт більше відомий, як ефективний засіб лікування простудних захворювань, зокрема, кашлю та бронхіту. Хоча спектр його корисного впливу набагато ширше: солодка має протизапальну, спазмолітичну дію, очищає і має загальнозміцнюючі властивості.

Кленовий сироп – цукрозамінник, виготовлений з соку дерева цукрового клена. На відміну від цукру, який в процесі термічної обробки втрачає корисні поживні речовини, кленовий сироп при нагріванні зберігає залізо, кальцій і калій. А його калорійність нижче, ніж у цукру і меду. Так, у 100 гр. продукту – 260 ккал. Правда, купити натуральний кленовий сироп досить складно, зазвичай його продають вже у розведеному вигляді.

Фруктозу часто називають «фруктовим цукром», саме завдяки цьому компоненту фрукти і ягоди мають солодкий смак. Це такий же вуглевод, як і цукор, тільки в 1,5 рази солодше, а його калорійність трохи нижча, ніж у цукру. У 100 гр. продукту – 339 ккал. Глікемічний індекс фруктози (ступінь підвищення цукру в крові після вживання продукту) 31, а у цукру практично в 3 рази більше.

Тому часто в якості підсолоджувача використовують саме фруктозу, помилково вважаючи, що це – найбільш безпечний варіант натурального цукрозамінника, що сприяє схудненню. Насправді ж, фруктоза не менш небезпечна для здоров’я і фігури, ніж цукор. Використання такого цукрозамінника може порушувати функціонування центральної нервової системи, внаслідок чого може погіршуватись пам’ять. Також фруктоза, яку часто використовують як інструмент для схуднення, насправді, призводить до надмірного накопичення жиру в організмі. Це пов’язано з особливостями процесу засвоєння даного інгредієнта: для розщеплення фруктози не потрібен інсулін, з цим процесом “впорається” печінка, правда, результат такої переробки організм перетворює в жир. Звідси з’являються і зайві кілограми, і надмірне навантаження на печінку, що може стати причиною жирової дистрофії органа. Тому максимально допустима доза фруктози – 30-40 грам на день.

Особливості засвоєння фруктози – не єдина причина, яка сприяє появі зайвої ваги. У тих, хто вживає фруктозу замість цукру, вища ймовірність гормональних порушень: поступово знижується вироблення гормону, який відповідає за апетит, і людина не відчуває насичення, тому процес вживання їжі стає менше контрольованим, що може привести до ожиріння.

Важливо: фруктоза не тільки може бути небезпечною для фігури, але й для роботи серцево-судинної системи, підшлункової залози, що може призводити до розвитку цукрового діабету.

Сорбіт – білий кристалічний порошок, із солодким присмаком, без запаху, який отримано з рослинної сировини (ягід горобини і терну, глоду і кизилу) хімічним шляхом, тому, якщо сорбіт входить до складу певного продукту, то позначений, як Е420. Сорбіт менш калорійний, ніж цукор: в 100 гр. – 260 ккал, але він і менш солодкий. Допустима середньодобова доза вживання сорбіту – 30-40 г. на день (6-8 чайних ложок). Цей цукрозамінник може викликати здуття живота і діарею. Вважається безпечним для діабетиків.

Ксиліт (Е967) отримують в результаті переробки кукурудзяних качанів, в невеликій кількості зустрічається і в деяких фруктах. Як і сорбіт, ксиліт не є вуглеводом, а значить, рівень цукру в крові після його вживання не підвищується, тому ксиліт може використовуватися в діабетичному харчуванні. Що стосується смакових якостей – його важко відрізнити від сахарози, але засвоюється він повільніше. У разі передозування, він тривалий час «затримується» в кишечнику, що також може сприяти виникненню діареї і здуття живота. Ксиліт широко використовують у виробництві жувальної гумки і зубної пасти через «щадний» вплив на зубну емаль і властивості перешкоджати розмноженню мікробів в ротовій порожнині.

Екстракт листа стевії – найбільш оптимальний, корисний і, що важливо, безкалорійний варіант цукрозамінника рослинного походження, досить солодкий. Тому його застосовують для виготовлення дієтичної продукції – напоїв, йогуртів і десертів. Важливо: даний цукрозамінник безпечний для здоров’я, не має протипоказань до вживання.
Keto
Нектар агави часто позиціонується як чистий натуральний підсолоджувач, що не провокує різких стрибків глюкози в крові. Однак, не можна стверджувати, що цей вид цукрозамінника є безпечним для здоров’я: він може впливати на зниження швидкості обміну речовин і чутливість до інсуліну. Однак, досить часто його використовують в виробництві йогуртів і розчинного пакетованого чаю. За консистенцією нектар агави нагадує мед, правда, не містить такої кількості антиоксидантів, як продукт бджільництва. Вважається безпечним для діабетиків. Що ж до калорійності: в 1 чайній ложці нектару агави – 20 ккал, стільки ж, скільки і в чайній ложці цукру.

Кукурудзяний сироп із високим вмістом фруктози сприятливо впливає на процеси метаболізму в організмі. Кукурудзяний сироп містить кальцій, магній, калій, цинк, натрій, мідь, фосфор, залізо, селен і вітаміни групи В. Цей вид цукрозамінника широко використовується в кулінарії: він зберігає вологу, що допомагає збільшити термін зберігання продуктів. Але він вельми калорійний: в одній чайній ложці – 17 ккал.

Висновок: натуральні цукрозамінники рослинного походження при помірному вживанні не впливають негативно на організм, не мають серйозних протипоказань і можуть використовуватися людьми, організм яких особливо чутливий до цукру. Але варто звернути увагу, що такі види цукрозамінників, переважно мають таку ж калорійність, як і цукор, тому їх вживання, також необхідно обмежувати. Виняток – екстракт листа стевії, який є здоровою альтернативою цукру.

Синтетичні (хімічні цукрозамінники)

Головна перевага такої альтернативи цукру – це наднизька калорійність, але це, мабуть, єдина позитивна якість.

Аспартам – низькокалорійний цукрозамінник: у 100 гр. продукту – всього 4 ккал. При цьому дана речовина в 200 разів перевершує по солодкості сахарозу. Цю добавку, яка приховується під кодом Е951, додають в солодкі газовані напої, йогурти, жувальну гумку, деякі кондитерські вироби. Правда, нестійкість до високих температур обмежує спектр застосування такого цукрозамінника в кулінарії. Вживати даний продукт потрібно помірно, ажде корисним назвати його не можна. Він може спровокувати алергічні реакції, напади булімії і сильну мігрень. В окремих випадках аспартам може сприяти розвитку депресії і деяких інших розладів. Подібні побічні реакції можливі при передозуванні. Його використання не заборонено при цукровому діабеті, при ожирінні. Офіційно вважається безпечним навіть для вагітних жінок і дітей.

Важливо: використання аспартама абсолютно протипоказано людям із рідкісним, але дуже складним генетичним захворюванням – фенілкетонурією (спадкове захворювання, пов’язане з порушенням метаболізму амінокислот).

Неотам – один з найбільш безпечних синтетичних цукрозамінників, в 30 разів перевищує солодкість аспартама, не містить калорії. Незважаючи на те, що ця речовина не достатньо досліджена, є дані, що вона позбавлена негативних властивостей аспартама, стійкіша до високих температур, тому може використовуватися при приготуванні гарячих страв, але частіше зустрічається в соках, пудингах і десертах.
Keto
Сахарин – харчова добавка Е954, у 300 разів солодший сахарози: 100 таблеток сахарину можуть замінити 6-12 кг цукру. Стійкість до високих температур і кислого середовища, дозволяє використовувати даний вид цукрозамінника в кулінарії. Найчастіше він міститься в консервах, солодких напоях і цукерках. Але краще утриматися від його вживання. У 1970-х рр. він був заборонений, але при повторних дослідженнях у 80-х його знову дозволили використовувати в невеликих дозах (2,5 мг на 1 кг маси тіла). У чому ж небезпека даного виду цукрозамінника? Високі дози сахарину можуть впливати на появу раку сечового міхура. Сахарин не засвоюється організмом, виникає додаткове навантаження на нирки, тому його вживання категорично заборонено людям із захворюваннями сечостатевої системи.

Важливо: використовувати даний вид цукрозамінника не рекомендується.

Ацесульфам калію – речовина без кольору, запаху і калорій. Його часто додають до складу жувальної гумки, солодких безалкогольних напоїв і заморожених десертів. Вважалося, що ця речовина може провокувати розвиток ракових пухлин, згодом припущення були оскаржені, і у 80-х роках цей вид цукрозамінника почали використовувати в харчовій промисловості. За цей час взаємозв’язок між використанням ацесульфама калію і появою онкологічних захворювань не був виявлений. Фахівці продовжують наполягати, що ацесульфам калію безпечний для здоров’я людини і може використовуватися при захворюванні на цукровий діабет і ожирінні, як інгредієнт при дієтичному харчуванні. А його висока термостійкість дозволяє використовувати його при приготуванні страв, що потребують термічної обробки.

Цикламати – солодкі синтетичні речовини, які в 30-50 разів солодше сахарози, не мають стороннього присмаку і «зайвих» калорій, мають легкий проносний ефект. Чим небезпечний даний вид цукрозамінника? При передозуванні, цикламат можуть мати токсичну дію: негативно впливати на печінку, систему кровотворення, навіть провокувати розвиток раку сечового міхура. Використання цього цукрозамінника категорично заборонено вагітним жінкам, адже цикламати можуть створювати серйозну загрозу розвитку ембріона.

Сукралоза – безкалорійний підсолоджувач, що входить до складу солодких газованих напоїв і сиропів, також застосовується в випічці. Сукралоза добре розчинняється, має високу стійкість до температури, при тривалому зберіганні продуктів не викликає їх передчасне псування. Сукралоза не бере участь в обмінних процесах організму, тому вважається відносно безпечним цукрозамінником, лише за умови, якщо середньодобова доза не перевищує 15 мг на 1 кг маси тіла.

Висновок: навіть найбільш «нешкідливі» цукрозамінники при надмірному вживанні, можуть завдати шкоди здоров’ю. Вживати цукрозамінники, як і цукор необхідно, дотримуючись рекомендованої максимальної дози.

Вченими виявлена закономірність: люди, які замінили звичайний цукор на «нульові» (синтетичні) підсолоджувачі частіше стикаються з проблемою надмірної ваги, ніж ті, хто залишився вірним «традиційним» солодощам. Одна з причин – в психологічній неготовністі відмовитися від солодкого. Віддаючи перевагу продуктам, до складу яких входять цукрозамінники, багато людей дозволяють собі з’їсти трішки більше дозволеного, а іноді і не трішки, аргументуючи це тим, що в складі продукту немає цукру. В результаті, в них з’являється зайва вага за рахунок збільшення загальної калорійності їжі. До того ж, цукор насичує організм енергетично, чого не скажеш про «порожні» цукрозамінники, особливо синтетичні.

Схуднути можна і не відмовляючись повністю від цукру, а обмеживши його вживання до безпечних норм. Правильно розрахувавши безпечну середньодобову дозу цукру для свого організму, цукрозамінники можна і не використовувати.

1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд (2 оценок, среднее: 5,00 из 5)
Loading...
Задать вопрос менеджеру
Введіть своє ім'я та номер телефону і
ми зв'яжемося з Вами найближчим часом!
Задать вопрос менеджеру
Введіть своє ім'я та номер телефону і
ми зв'яжемося з Вами найближчим часом!
Отримай свою програму харчування онлайн Докладнiше
Отримай свою програму харчування онлайн