Медичний дієтологічний центр здоров'я та смачної дієти

Правда про продукти

Стратити не можна помилувати

Правда про продукти з «чорного списку»

Не секрет, що при дотриманні дієти усі продукти діляться на 2 групи: дозволені та заборонені. Чим жорсткіша дієта, тим більший список останніх – в одних забагато калорій, в інших надлишок жирів… У підсумку починає маячити перспектива все життя жувати капустяний лист та їсти парові котлети. Тим часом, одне з головних правил здорового харчування свідчить, що раціон повинен бути максимально різноманітний. От тільки звідки цьому різноманіттю взятися, якщо практично нічого не можна?! Як поєднати здорове харчування та турботу про фігуру? А може, не такий страшний чорт, як його малюють? Що ж, спробуємо розібратися з тими продуктами, які найчастіше звинувачують у зазіханні на жадану стрункість.


Картопля

Звинувачення: висока калорійність, багато крохмалю, який сприяє набору зайвої ваги.
Захист: калорійність не така вже й висока – 80 ккал/100 г (для порівняння – 100 г рису – 330 ккал). А між тим, картопля – основне джерело вітаміну С в раціоні сучасної людини. Бульби картоплі, крім того, містять білки, в яких є всі незамінні амінокислоти, мінеральні солі, вітаміни групи B, PP, K. Крім поживної цінності, картопля має цілющі властивості. Картопляну дієту призначають при захворюваннях суглобів, недокрів’ї; картопляним соком лікують виразкову хворобу шлунку, гастрит; печена картопля в шкірці корисна при серцево-судинних захворюваннях; пари відвареної картоплі в «мундирі» вдихають при респіраторних захворюваннях. Звинувачуючи картоплю в наборі ваги, часто забувають про «співучасників» – так, під час смаження її калорійність різко зростає.

Вердикт: завдяки наявності крохмалю картопля має високий глікемічний індекс, тобто швидко надходить у кров та різко підвищує рівень цукру в ній, що сприяє відкладенню жиру. Враховуючи цей факт, її споживання варто обмежити, але ні в якому разі не відмовлятися повністю, цим ви позбавите себе багатьох корисних речовин. Декілька картоплин «у мундирі» – вельми дієтичне блюдо, містить не велику кількість калорій, а всі корисні властивості максимально збережено.

Факт в тему. Батьківщина картоплі – Південна Америка, де індіанці широко культивували її вже кілька тисячоліть до н. е. До Європи вперше завезена у 1565 році іспанськими моряками. Пізніше її знову привезли з Америки англійці, які вчинили кругосвітню подорож вже після Магеллана. Картопля не відразу припала до смаку європейцям, тому що не скрізь її правильно вживали в їжу. Так, англійці вважали, що їстівною частиною картоплі є плоди, які утворюються на кущі після цвітіння. Їх намагалися їсти у відвареному вигляді та навіть з цукром, але смак був настільки неприємним, що від такого блюда швидко відмовилися. І тільки після того, як деякі найбільш наполегливі любителі, що розводили цю культуру, спробували спекти підземні бульби, репутація картоплі як їстівного овочу була відновлена.

 

Яйця
Звинувачення: багато жиру та холестерину.
Захист: яєчний білок вважається найбільш повноцінним за амінокислотним складом. А в жовтку містяться вітаміни D, А, РР, К, фолієва кислота, вітаміни групи В, біотин (необхідний для гладенького волосся), фосфор, кальцій та залізо. Плюс лютеїн – речовина, необхідна для збереження зору. А жирів, між іншим, не так вже й багато – 1 яйце містить менше 5 грамів.

Вердикт: включаємо до меню у вигляді яєць пашот (зварені в окропі без шкарлупи), зварених круто або в мішечку – холестерину в них міститься небагато. А якщо хочете зменшити кількість калорій, готуйте омлет з білків – відмінний вибір, але від жовтків повністю відмовлятися все ж не варто, адже в них міститься не тільки холестерин, але й вітаміни та мінерали.

Факт в тему. Щорічно в світі споживається близько більйона яєць. У Німеччині на сніданок люблять яйця зварені некруто, американці іменують свою яєчню “sunnysideup” – “сонячною стороною догори”, іспанці закохані в свою тортиллю, італійці воліють фрітату – різновид омлету, а японці-гурмани занурюють сире м’ясо у тільки що знесені яйця.

 

Яловичина

Звинувачення: багато жиру та калорій

Захист: про яловичину, як джерело повноцінного білка, останнім часом забувають, віддаючи перевагу курятині та рибі. Між іншим, даремно. Яловичина відмінне джерело білка, а ще тих компонентів, яких нам особливо не вистачає – цинку, заліза та вітаміну В12.

Вердикт: вибираємо пісні шматки, в яких не більше 4,5 г насичених жирів на 100 г. Найкраще яловичину запікати у духовій шафі – і смачно, і дозволяє використати мінімальну кількість жиру під час приготування.

Факт в тему. Серед усіх сортів яловичини найкращим вважається м’ясо корів породи Вагіу. Ця порода була виведена в Японії. Там для підвищення якості м’яса тварин поять пивом, масажують під музику. Австралійські ж фермери зробили крок вперед. Вони ввели новий метод відгодовування корів визнаної відомої породи – за допомогою кращого червоного вина. Кожна корова щодня отримує по літру терпкого Каберне Мерло відомої австралійської марки «ЧеснатГроув».

Результат перевершив усі очікування: отримане таким чином м’ясо має, за словами фахівців, особливо тонкий смак та надзвичайну соковитість. Між іншим, кожна пляшка червоного вина коштує 16 доларів США. Відповідно зросла й ціна на новий вид Вагіу. Невелике філе вагою 200 грамів коштує зараз в Європі більше 100 доларів США.

 

Піца

Звинувачення: від неї дуже набирають вагу.

Захист: у тонкій піці не так вже й багато калорій – приблизно 180 в 1 шматку. Зате вона багата лікопіном (речовиною, що міститься в томатах, яка в організмі перетворюється на вітамін А, має антиоксидантну та судиннозміцнюючу дію), містить такі мінерали як калій, магній, натрій та залізо.

Вердикт: кажемо «ні» пишній піці з беконом, салямі та іншими калорійними інгредієнтами, «так» – тонкій з морепродуктами, куркою, овочами (але тільки декілька шматочків!)

Факт в тему. Можливо, прообраз справжньої піци народився в Стародавній Греції. Раціональні греки стали запікати тісто разом з приправою, у якості якої використовували майже все їстівне, що надавали їм численні “боги” Еллади. Грецька піца мала назву “plakuntos” (у римлян – “placenta”), тобто “плоский випечений хліб”. Римляни, відомі ненажери та майстри поєднувати несумісне, змащували піцу медом та листям лавра. Платон у своїй “Республіці” при описі святкової народної трапези каже про паляницю приправлену олією, сиром, цибулею та зеленню, яку запивали вином, після чого з подвійним запалом складали гімни.


Морозиво

Звинувачення: зовсім даремний продукт, багато жиру та калорій.
Захист: оскільки морозиво роблять з молока, воно містить білки та багате кальцієм, який не тільки зміцнює кістки, але й сприяє розщепленню жирів. Калорій в ньому відносно не так вже й багато – близько 200 у 100 г, в залежності від виду.

Вердикт: 100 г нежирного морозива – цілком допустимо.

Факт в тему. Найбільшу кількість сортів морозива – 709 – пропонує своїм відвідувачам венесуельське кафе-морозиво Coromoto, яке заснував у 1980 році виходець із Португалії Мануель да Сільва Олівейра. Сьогодні господар кафе пропонує своїм відвідувачам сотні оригінальних рецептів – вафельна трубочка з тунцем, морозиво з цибулею, свинячими шкварками, пивом, морквою, томатами, бобами, фореллю, креветками та кальмарами, спагеті, часником, рожевими пелюстками та навіть надзвичайно гострий делікатес з перцем чилі.


Шоколад

Звинувачення: надлишок калорій, провокує головний біль та виникнення прищів.
Захист: прямих доказів того, що шоколад здатен викликати головний біль та появу прищів немає. Але точно відомо, що масло какао багате антиоксидантами, оберігає від серцево-судинних та онкологічних захворювань. Що стосується жирів, вони здебільшого ненасичені, тобто корисні, які не сприяють розвитку атеросклерозу, а навпаки, захищають судини. Містить залізо, магній та калій, крім того, шоколад стимулює вироблення серотоніну – речовини, що поліпшує настрій.

Вердикт: пара квадратиків чорного шоколаду (у ньому більше масла какао) відмінно піднімуть настрій та не відобразяться на фігурі. А ось всілякі шоколадні батончики занадто калорійні, оскільки містять далеко не найкорисніші наповнювачі – карамель, вафлі, вершки та т.ін.

Факт в тему. В 1993 чотирьом англійцям вдалося вижити у сніговій пастці Кавказьких гір тільки завдяки трьом батончикам “Марса”. Шоколад включено до денного польового раціону американської армії та, навіть, до харчування астронавтів у космосі.


Горіхи
Звинувачення: багато жирів та калорій.

Захист: жири, що містяться в горіхах, ненасичені. Вони знижують ризик розвитку серцево-судинних захворювань та необхідні для нормальної роботи нервової системи. Горіхами можна швидко вгамувати голод. Вони багаті на вітаміни В, А, С. Крім того, горіхи містять важливі амінокислоти, які виробляються людським організмом в недостатній кількості. Одна з них – аргінін, яка просто необхідна для живлення мозку та будівництва білків, вона стимулює імунну систему та покращує кровообіг.

Багаті горіхи і на мікроелементи. Вони містять кальцій та фосфор, цинк, а також магній, який допомагає при передменструальному синдромі: знімає набряки, позбавляє від коливань настрою та головного болю.

Вердикт: маленька пригорща горіхів (близько 170 ккал) швидко вгамує голод та наситить організм корисними речовинами. Горіхи, які додані до салату, запіканки або інших нежирних страв, посилять смак та поживність їжі. А ось у складі тістечок та печива горіхи краще не вживати – це продукти, які самі по собі багаті калоріями.

Факт в тему. В світі відомо близько 40 видів горіхів, хоча з наукової точки зору їх набагато менше. Справа в тому, що ряд плодів, які ми звикли класифікувати як горіхи, ботаніки відносять до інших сімейств. Вони вважають горіхами тільки плоди з однією дуже твердою товстою оболонкою та непріросшім до неї ядром. Цим вимогам відповідають такі види, як кешью, фундук та кедрові горіхи. А ось арахіс, волоський горіх, мигдаль та фісташки, за класифікацією ботаніків, зовсім не горіхи.

 

Підготовлено фахівцем медичного дієтологічного центру «DietCenter»

Задать вопрос менеджеру
Введіть своє ім'я та номер телефону і
ми зв'яжемося з Вами найближчим часом!
Задать вопрос менеджеру
Введіть своє ім'я та номер телефону і
ми зв'яжемося з Вами найближчим часом!
Пройти тест«Отримай персональну програму харчування від дієтолога онлайн або в клініці»