Літо – один з кращих періодів для корекції ваги і фігури. У літній сезон більше часу проводиться на свіжому повітрі, як правило, починається більш активне життя, сезон відкритих речей і купальників, коли особливо хочеться бути струнким, виглядати підтягнуто і привабливо.
У той же час в літній період найпростіше перейти на більш легкий дієтичний раціон і знизити вагу. Саме влітку дозрівають більшість овочів і фруктів, які допомагають правильно харчуватися, забезпечувати організм необхідними для здоров’я речовинами і мікроелементами, але при цьому вживати мінімум калорій. В результаті відбувається не тільки поступове зниження ваги, але і комплексне оздоровлення всього організму.
Влітку поліпшується настрій, з’являється бажання більше часу гуляти, відпочивати на природі і біля води. Досить часто, саме в результаті підвищення рухової активності і теплої погоди, відбувається поступове зниження апетиту.
У холодну пору року, організм витрачає більше енергії на обігрів тіла, тому в раціоні присутні більш калорійні страви. З настанням літа їх поступово замінюють легкі страви: холодні супи, салати, фрукти, овочі, ягоди. Тому стає набагато легше розлучатися із зайвими кілограмами.
Плюси схуднення в жаркий період:
Бажання наїдатися знижується, це пов’язано як з підвищеним теплообміном (а в цьому стані всі інші процеси організму сповільнюються), так і з підвищеним потовиділенням, якщо людина відчуває нестачу вологи, то отримати вона її прагне з їжі, а не з води.
Однак переходити влітку на голодний пайок в надії швидше схуднути не варто. Відмова від їжі може спровокувати розвиток ряду захворювань. Харчуватися потрібно збалансовано і регулярно і в літній період; шлунок і кишечник повинні функціонувати без збоїв, а рівень цукру в крові залишатися стабільним. З поправкою на спеку можна істотно «полегшити» раціон.
Дієта в спеку – це не обмеження харчування, не перехід на одні тільки овочі, ягоди і фрукти. Це збалансований раціон з відмовою від тих страв, які будуть перевантажувати організм.
У спеку рекомендується відмовитися від жирного і смаженого м’яса. Треба відкласти, наприклад, шашлики з жирніших видів м’яса на більш прохолодний період. А ось пісна яловичина принесе набагато більше користі. Втім, якщо вам дуже хочеться м’яса, то краще його відварити, приготувати на пару або запекти.
Виключіть гострі, солоні, мариновані та смажені страви. Споживання солоного і гострого в спеку сприяє появі сильного відчуття спраги. Одночасне вживання солоної їжі і великої кількості води може привести до набряків.
У раціоні має бути суп, бажано холодний і з приємною кислинкою. Окрошка – також гарний варіант страви в жарку пору року.
Обов’язково додайте в щоденний раціон овочі і фрукти. Серед овочів ідеальний варіант – огірки, помідори.
Якомога частіше додавайте в раціон кефір. Він чудово тонізує і втамовує спрагу. Натуральний йогурт з додаванням фруктів і ягід також чудово підійде для цих цілей.
Зверніть увагу на те, що в жарку пору року корисно їсти лимон, ківі, апельсин, виноград, смородину, чорницю, журавлину, агрус. Всі вони завдяки кислому смаку чудово втамовують спрагу.
Це ще одне небезпечне поєднання, яке в спеку не рекомендується. Багато хто любить втамувати спрагу холодним пивом. Алкоголь, що міститься в ньому, вимагає для свого розщеплення воду. А оскільки пиво має сечогінний ефект, це швидко позначається на водно-сольовому обміні. В результаті людина ще більше страждає від зневоднення.
Особливо небезпечні в спеку міцні алкогольні напої. Спека призводить до сильного сп’яніння, а серце змушене справлятися з величезними навантаженнями. Крім того, в якості закуски вживається багато жирної і калорійної їжі, що також несприятливо позначається на стані організму.
Від газованої води з льодом в спеку краще відмовитися. Солодкі напої погано втамовують спрагу і до того ж змушують стрімко підніматися і падати рівень цукру в крові. Тому пити краще чисту воду, можна – мінеральну, адже разом з потом ми втрачаємо не тільки вологу, але і натрій, калій, хлор та інші мінеральні речовини. У звичайну воду можна кинути дрібку солі: вона допомагає затримати в організмі рідину.
Крім мінералки в спеку добре пити зелений чай без цукру, домашні лимонади і морси.
Збалансоване харчування допоможе уникнути зневоднення і добре перенести спекотну погоду.
Хоча спека і зменшує апетит, та іноді їсти зовсім не хочеться, але відмова від регулярної їжі не тільки може призвести до погіршення самопочуття, а й спровокувати набір зайвих кілограмів.
Пропускаючи основні прийоми їжі, ви можете почати частіше перекушувати, вибираючи для перекусів не завжди корисні і низькокалорійні продукти. Найчастіше – це швидкі вуглеводи: цукерки, снеки, солодка вода або соки. До вечора накопичується відчуття голоду, і коли спадає спека, на вечерю вам захочтеся з’їсти набагато більше, ніж потрібно вашому організму.
У спекотну погоду з нашим організмом відбувається ряд змін – збільшується навантаження на серцево-судинну систему і нирки. Також збільшується втрата важливих мікроелементів з потом, і може виникнути електролітний дисбаланс.
Намагайтеся зберегти активність, гуляючи на свіжому повітрі рано-вранці або у вечірній час, не відмовляйтеся від купання у водоймах.
Харчуйтеся збалансовано, прислухайтеся до організму, якщо цього недостатньо – фахівці DietCenter завжди готові допомогти Вам зберегти гарне самопочуття і нормалізувати вагу.