Серцево-судинні захворювання відкривають перелік найбільш поширених захворювань у всьому світі. Але, здавалося б, ця недуга не має нічого спільного з дієтологією та є зайвою у списку захворювань, які можна вилікувати за її допомогою. Але це зовсім не так! Пропонуємо з’ясувати причину появи цього захворювання.

З розвитком інформаційних технологій та інших благ цивілізації людство стало вести більш спокійний та розмірений спосіб життя, тому що вирішити будь-яку проблему можливо не виходячи з дому або офісу. Як результат, з’явилась можливість снідати без відриву від виробництва, або взагалі ігнорувати обідні перерви. До того ж, ці харчові звички переносяться і у домашню атмосферу, де вечеря стає неконтрольованою. Біля телевізора або комп’ютера неможливо контролювати кількість вживаної порції. Крім відсутності харчового режиму, занепокоєння викликає ще й раціон харчування. Чи часто замислюється хтось, прийшовши ввечері додому, втомлений та голодний, що зараз їсти – корисно це для організму чи ні?! Головною метою у цей час є вгамувати голод та скоріше відпочити. Дотримуючись такого способу життя, люди не замислюються, який стрес відчуває їх організм. Адже жирова тканина відкладається не тільки навколо внутрішніх органів, поступово виводячи їх з ладу, а й «огортає» кровоносні судини, які спричиняють порушення у роботі серцево-судинної системи.

Виходячи з цього, можна зробити висновок, що в боротьбі та профілактиці серцево-судинних захворювань, дієта відіграє далеко не останню роль. Коригуючи режим та раціон харчування, можна продовжити молодість організму, а «не топити його у жировій ванній», в яку поступово перетворюється організм людини, що не дотримується здорового раціону харчування. Отже, якою має бути дієта при серцево-судинних захворюваннях:
- У першу чергу, необхідно повністю скасувати або, по можливості, обмежити вживання жирної калорійної їжі, яка підвищує рівень холестерину в крові та сприяє збільшенню зайвої ваги.
- Скоротити вживання солі, тому що вона сприяє затримці рідини в організмі, яка створює додаткове навантаження на серце.
- Дотримуватись режиму харчування: їсти часто та невеликими порціями, тому що повний шлунок може «передавлювати» вегетативні нерви, відповідальні за роботу серця.
- Контролювати кількість вживаної рідини. Серцево-судинні захворювання найчастіше супроводжуються набряками, тому, щоб цього уникнути, кількість вживаної рідини не повинна перевищувати 1-1,5 л на добу.
- У здоровому, збалансованому раціоні харчування, рекомендованому для людей, що страждають серцево-судинними захворюваннями, повинні бути присутні такі інгредієнти: пісне м’ясо (курка/індичка/яловичина/телятина), риба нежирних сортів. У якості гарніру можна використовувати різні крупи, картоплю, моркву, капусту, кабачки.
- При серцево-судинних захворюваннях у організмі відбувається порушення кислотно-лужного балансу. Для його нормалізації у щоденному раціоні мають бути присутні молоко та кисломолочні продукти, а також томати, буряк, огірки, шпинат, зелень, ягоди, груші, яблука.
- Також, щоденний раціон необхідно збільшити овочами та фруктами, які сприятимуть виведенню холестерину та токсичних речовин, збагатять організм вітамінним комплексом.
- Обмежити вживання надмірно гострих страв, міцного чаю та кави, тому що ці інгредієнти збуджують нервову систему, що може призвести до неконтрольованих стрибків артеріального тиску.
- Контролювати необхідно й вживання солодощів, бо цукор ускладнює роботу серця. Тому не варто «захоплюватись» шоколадними цукерками, тістечками, морозивом та іншими смаколиками.
- Харчування має бути подрібненим, 4-5 разів на день, невеликими порціями, тому що великий об’єм їжі, що надійшов до організму за один прийом, надає додаткове навантаження на серцево-судинну систему. Останній прийом їжі у щоденному раціоні має бути за 3-4 години до сну.
- При наявності серцево-судинних захворювань раціон харчування має вміщувати достатню кількість калію та магнію. Так, калій виводить з організму зайву рідину, тоді як магній, в свою чергу, забезпечує нормальну “роботу” судин. Калій надходить до організму разом із аґрусом, журавлиною, горіхами, курагою, чорносливом, малиною, червоною та чорною смородиною, апельсинами, грейпфрутами, капустою, рисом, гречкою, вівсянкою. Магній же міститься у крупах, волоських горіхах, фундуку, насінні соняшнику, кавуні та морській капусті.
- Один раз на тиждень необхідно влаштовувати для організму «розвантажувальні» дні (кефірно-сирні, яблучні, рисові, сирно-яблучні), але при цьому слід враховувати стан хворого. Якщо організм дуже виснажений – «розвантажувальні» дні не застосовуються.
- Ввести сувору заборону на паління та спиртні напої.
До категорії «заборонених» також потрапляють такі продукти як жирна свинина та яловичина, копченості, соління, м’ясо водоплавних птахів, різні ковбасні вироби, що містять «приховані» жири, жирні сорти риби, сало, бобові, смажена їжа, різні спеції, шоколад.
Підготовлено фахівцем клініки доктора Бровко, «Дієт Центр»




(Пока оценок нет)
Loading...