Медичний дієтологічний центр здоров'я та смачної дієти

Особливості зниження ваги під час посту

Багато хто із тих, хто постить, сприймають піст як своєрідну дієту для схуднення. Але більшості під час посту не вдається знизити вагу, часто, навпаки, люди, що постять, набирають вагу або зберігають колишні показники, або якщо худнуть, то несуттєво.

Ті, хто під час посту знаходяться на курсі дієтотерапії, продовжують втрачати вагу за рахунок правильного раціону, але все ж і вони можуть втрачати її з меншою інтенсивністю.

Давайте докладніше розглянемо, чому так відбувається.

 

Хто добре худне при переході на пісне меню?


Добре втрачають вагу ті, хто, відмовившись від продуктів тваринного походження, виключають їх з харчування, не замінюючи нічим. Зниження ваги в цьому випадку відбувається за рахунок зниження калорійності раціону при практично тих же енергетичних затратах. Такі зміни добре переносять люди, які при щоденному харчуванні поза постом вживають порівняно невелику кількість продуктів тваринного походження.

Так само добре знижується вага у людей, які зазвичай вживають велику кількість продуктів тваринного походження, особливо жирних – жирні сорти м’яса, молочні продукти з високим вмістом жиру, велику кількість жирних солодощів. В цьому випадку, навіть при заміні цих продуктів на інші, вони втрачають вагу за рахунок значного зниження загальної калорійності і частки тваринних жирів в раціоні.

Це ж стосується тих, хто поза постом вживає велику кількість алкоголю і відмовляється від нього в період посту.

Відбувається зниження ваги і у тих, хто дотримується посту дуже строго (особливо люди з великою початковою вагою). Так як піст в первісному вигляді включає досить суворі і жорсткі обмеження – дні на воді, часті пропуски прийомів їжі, дні, в які заборонені рослинна олія і термообробка та ін.

Але оскільки більшість тих, хто поститься, дотримуються посту лише частково, в пом’якшеному варіанті, то відповідно зниження ваги або не відбувається, або відбувається несуттєво.


Чому вага погано сходить або набирається?

 

Найчастіше люди, що постять, замінюють білкову їжу тваринного походження білковою їжею рослинного походження, не замислюючись про те, як правильно побудувати раціон. В результаті заміна відбувається переважно вуглеводною, жирною їжею і в більшому обсязі. Впливає також підвищений апетит, так як вуглеводи і жири перетравлюються швидше білків, і ті, хто постить, частіше відчувають голод і намагаються його задовольнити новою порцією вуглеводної їжі, замикаючи коло.

Через значне зниження білка в раціоні організм витрачає меншу кількість калорій на переварювання їжі, оскільки на розщеплення і засвоєння білків організм витрачає значно більшу кількість енергії, ніж для вуглеводів і жирів. На додаток до цього сповільнюється загальний обмін речовин, оскільки саме білковий обмін в першу чергу є двигуном метаболізму.

Також вага зберігається/збільшується за рахунок підвищеної набряклості, яку провокує нестача білка в раціоні. При цьому вміст натрію (солі) часто підвищений (так як ті, хто постить, часто вживають велику кількість солінь), що в свою чергу провокує набряклість.

Причиною набору ваги під час посту нерідко стає різкий перехід на пісне меню, тобто різка зміна звичного раціону. В цьому випадку спрацьовують компенсаторні механізми, і організм, залишившись без однієї з важливих складових поживних речовин, намагається по максимуму заповнювати резерви тим, що в нього потрапляє.

Навіть для тих, хто перебуває на курсі дієтотерапії під час посту, дієтологу буває непросто домогтися повного покриття потреб організму в білку (які підвищені під час схуднення) без надлишку вуглеводів або жирів.

Оскільки багато високобілкових продуктів рослинного походження одночасно мають і велику кількість жирів і вуглеводів (горіхи, насіння, бобові, зерна і крупи) або ж потрібні продукти в дуже великій кількості, щоб сумарно покривати білкові потреби (овочі, фрукти, зерна), що так само призведе до надлишку інших поживних речовин.

Крім того, пацієнти на пісних дієтах частіше допускають порушення – неправильними замінами продуктів, (оскільки різниця між м’ясом і картоплею для звичайної людини більш зрозуміла, ніж між картоплею або квасолею, наприклад) і / або великою кількістю доповнень (через підвищене відчуття голоду, в порівнянні з харчуванням, в якому присутні повноцінні тваринні білки).


Як можна максимально відкоригувати ситуацію?


Щоб запобігти набору ваги під час посту, а для тих, хто худне – забезпечити його ефективне зниження рекомендується:


Основні джерела рослинного білка


Основні джерела рослинного білка можуть мати високий або низький вміст білка, з огляду на це, ви зможете більш грамотно будувати свій пісний раціон.

До продуктів з високим вмістом білка належать: соя і соєві продукти, горіхи і насіння, сушені гриби, грибний порошок, бобові, какао-порошок.

Середній вміст білка в крупах, борошні, хлібцях цільнозернових, хлібі пшеничному, висівках.

Низький вміст білка в овочах (зелений горошок, брюссельська капуста, кукурудза, зелена квасоля, броколі, цвітна капуста, спаржа і т. д.), свіжих грибах, макаронах (з твердих сортів пшениці, з борошна грубого помелу), хлібі житньому.

У більшості інших овочів, фруктів, ягід – незначний вміст білка.

Крім горіхів, насіння і соєвих похідних, в яких вміст білка незмінно високий, в інших продуктах він нестабільний і має залежність від підготовки. Так найбільший вміст білка в сухих бобових, грибах, крупах, а також в подрібненому вигляді – в порошках і борошні.

Велике значення має правильна термічна обробка (час приготування і температурний режим), що підвищує засвоюваність рослинних білків. Тривала теплова обробка призводить до зниження їх засвоюваності.

Так само кількість білка змінюється в залежності від частини використовуваного продукту – в грибах, наприклад, шапинка містить більше білка, ніж ніжка, листя петрушки містить в 2 рази більше білка, ніж її корінь, але при цьому висушений подрібнений в порошок корінь петрушки має значно більший вміст білка, ніж листя.

Тому, складаючи раціон, постарайтеся додавати в меню різноманітні продукти, що містять рослинні білки, беручи до уваги чинники підготовки, термообробки, вмісту в них як білка, так і інших поживних речовин, поєднання з іншими продуктами.

Також не забувайте про те, що для дотримання посту існують протипоказання.


Протипоказання / не рекомендований піст


Постити протипоказано / не рекомендовано:


Сподіваємося, що, застосовуючи описані рекомендації, ви зможете побудувати здоровий і повноцінний раціон під час посту.

Якщо вам потрібна більш детальна консультація, фахівці DietCenter готові допомогти і розробити для вас індивідуальне збалансоване пісне меню. Для цього в DietCenter розроблена програма «Пісна».

Більш детально про програму можна прочитати в розділі «Спеціальні програми» https://dietcenter.com.ua/uk/poslugi/spetsializovani-programi/smachna-diyeta-pisna-2.html


Підготовлено фахівцями DietCenter.


 

 

 

 

Задать вопрос менеджеру
Введіть своє ім'я та номер телефону і
ми зв'яжемося з Вами найближчим часом!
Задать вопрос менеджеру
Введіть своє ім'я та номер телефону і
ми зв'яжемося з Вами найближчим часом!