Звичка все робити «на ходу» стала «вірусом» сучасності, який поширюється зі значною швидкістю. Постійне прискорення життєвого темпу торкнулося або кардинально змінило всі сфери нашого життя. Тепер ми все робимо швидко: спілкуємося, пересуваємося, їмо …
Заклади швидкого харчування – фаст-фуди (в перекладі з англійської – fast «швидкий» і food «їжа») стали звичним атрибутом нашого швидкого життя.
Незважаючи на пояснення популярності фаст-фуду сучасним збільшенням ритму життя, швидка їжа виникла не кілька десятків років тому. Ще древні римляни організовували «заклади громадського харчування», в яких можна було поїсти «на бігу». Вважається, що в Римі вперше в продажу на вулицях з’явилися коржі зі смаженим м’ясом та овочами. Хлібні коржі використовували замість «посуду», який з’їдали разом з м’ясом і овочами, що дозволяло не забруднити руки під час такого прийому їжі.
Страви швидкого приготування існують в різних кухнях світу. Але сучасні формати фаст-фуду – родом з Америки. У 1921 році закусочна в Канзасі запропонувала своїм відвідувачам гамбургери. Низька ціна – 5 центів за гамбургер і спеціальні маркетингові кроки приваблювали покупців. Зі зростанням популярності – стали з’являтися численні закусочні подібних форматів. І сьогодні – практично жодне місто не обходиться без подібних точок громадського харчування. Адже до фаст-фуду належить не тільки їжа з кафе швидкого харчування під відомими брендами. Сосиска в тісті, куплена у вуличному кіоску – це теж фаст-фуд.
Об’єднує всі перераховані продукти вміст так званих «порожніх калорій» (від англійського junk-food – сміттєва їжа). Цей вислів характеризує калорійну їжу з низькою біологічною цінністю та високим вмістом жиру, солі або цукру. Термін також відомий як «джанк-фуд» (з англійської junk food) – шкідлива, нездорова їжа.
Широке поширення закладів швидкого харчування та вплив на здоров’я подібної їжі викликає чимало критики і попереджень про можливі наслідки, посилаючись на сумний досвід американців і численні дослідження.
Але для споживачів фаст-фуд має переваги – швидкість приготування і вживання їжі, оманлива дешевизна у порівнянні зі звичайними кафе та ресторанами, особливо у великих містах з насиченим ритмом життя. Така їжа дуже технологічна, що дозволяє мережам фаст-фуду швидко розвиватися. Не останню роль відіграє агресивна реклама.
Небезпека «швидкої їжі» полягає в її високій калорійності, надмірній кількості жирів, солі, цукру. Вміст вітамінів і харчових волокон знижено до мінімуму, несприятливий для здоров’я і баланс білків, жирів і вуглеводів.
Калорійність обіду в кафе швидкого харчування може становити 1200-1500 калорій і більше. (При середній добовій калорійності раціону для жінки середнього віку – 1800-2000 калорій в день.) Таким чином, подібний обід – практично денна норма калорій.
Наприклад, калорійність страв в кафе швидкого харчування становить:
Середня калорійність обіду в кафе швидкого харчування (без десерту) – 1000 – 1200 ккал., З десертом близько 1500 ккал.
Хоча при цьому любителі фаст-фуду нерідко ловлять себе на думці, що з’ївши величезний гамбургер, картоплю фрі та запивши все це солодким газованим напоєм, незабаром знову починають відчувати голод. Причина – в низькій біологічної цінності таких продуктів – відсутність в них необхідних поживних речовин. Така їжа некорисна для організму, оскільки не містить достатньої кількості білка, клітковини, мінералів та вітамінів.
До небезпек харчування у вуличних кіосках і лотках також належить антисанітарія при приготуванні і подачі їжі (нерідко у продавця тих же хот-догів просто відсутня можливість належним чином мити посуд і руки).
Поспішне вживання їжі теж впливає негативно. Коли прийом їжі відбувається «на бігу», коли немає часу нормально пережовувати їжу, це може призводити до виникнення і розвитку захворювань шлунково-кишкового тракту.
«Людина є тим, що вона їсть». Ми складаємося з їжі, яку їмо. Так, наприклад, хліб – сам по собі не шкідливий для здоров’я, як і м’ясо або рослинна олія. Але постійне вживання продуктів з білого борошна, очищеного від всіх важливих складових (зародка з цінними оліями і висівкової оболонки – з групою вітамінів В та рослинною клітковиною), а також жирних гамбургерів, смажених на транс-жирах, з майонезом може викликати проблеми зі здоров’ям .
Їжа фаст-фуду характеризується:
Трансгенні жири, що містяться у великій кількості в маргаринах. Отримують такий продукт шляхом гідрогенізації рослинної олії, «вбиваючи» в неї повітря, в результаті чого рідка маса перетворюється на тверду. Молекули жиру при цьому втрачають свою первісну структуру, а набута дуже відрізняється від природної.
Трансгенні жири негативно впливають на печінку, систему травлення, призводять до порушень обміну речовин, підвищують холестерин в крові. Вони порушують імунітет людини, збільшують ризик розвитку діабету, онкологічних захворювань, знижують кількість тестостерону, порушують обмін простагландинів (що регулюють безліч процесів в організмі та знаходяться практично у всіх тканинах і органах), порушують роботу цитохром с-оксидази – головного ферменту, який знешкоджує канцерогенні та деякі лікарські токсини.
Клітковина необхідна організму для нормальної роботи шлунково-кишкового тракту. Вона активно сприяє травленню, покращуючи перистальтику кишечника, абсорбує в ньому різні токсини і шкідливі речовини, допомагає організму позбавлятися від зайвої кількості холестерину.
Багато страв фаст-фуду і напої містять велику кількість простих вуглеводів і, отже – калорій. Система травлення розщеплює вуглеводи до глюкози, яка потім направляється в кров. У відповідь на підвищення глюкози, підшлункова залоза реагує викидом інсуліну, який необхідний для транспортування глюкози по всьому тілу. Коли концентрація глюкози в крові падає, то підшлункова залоза виробляє інший гормон – глюкагон. Під його дією печінка починає виробляти в кров накопичену раніше глюкозу.
Коли ця система працює синхронно, то концентрація глюкози в крові залишається в межах норми. Якщо ж в організм надходить велика кількість вуглеводів, то це викликає сплеск цукру в крові, що може вплинути на нормальну реакцію інсуліну. Часті сплески цукру в крові можуть бути чинником, що сприяє резистентності до інсуліну, порушенню обміну речовин, накопиченню надмірної ваги і захворюванням, пов’язаним з нею, в тому числі – цукровому діабету 2-го типу.
Таким чином, любителі фаст-фуду завдають подвійної шкоди своєму організму: отримують непотрібні речовини, з якими організм змушений боротися, намагаючись вивести і переробити, і позбавляють себе необхідних речовин для нормального функціонування організму.
Регулярне вживання продуктів фаст-фуду може призводити до виникнення проблем в роботі шлунково-кишкового тракту, швидкого накопичення надмірної ваги, розвитку ожиріння та інших серйозних проблем зі здоров’ям.
Тому навіть при високому життєвому темпі, постійній зайнятості та доступності «швидкої їжі» все ж має сенс задуматися, а чи потрібна вам така «швидкість»?