Медичний дієтологічний центр здоров'я та смачної дієти

Небезпека фаст-фуду: міф чи об’єктивна реальність

Звичка все робити «на ходу» стала «вірусом» сучасності, який поширюється зі значною швидкістю. Постійне прискорення життєвого темпу торкнулося або кардинально змінило всі сфери нашого життя. Тепер ми все робимо швидко: спілкуємося, пересуваємося, їмо …

Заклади швидкого харчування – фаст-фуди (в перекладі з англійської – fast «швидкий» і food «їжа») стали звичним атрибутом нашого швидкого життя.

edfe1322d88a0e19ec6bebb7cd560b8b40312c33

Трохи історії

Незважаючи на пояснення популярності фаст-фуду сучасним збільшенням ритму життя, швидка їжа виникла не кілька десятків років тому. Ще древні римляни організовували «заклади громадського харчування», в яких можна було поїсти «на бігу». Вважається, що в Римі вперше в продажу на вулицях з’явилися коржі зі смаженим м’ясом та овочами. Хлібні коржі використовували замість «посуду», який з’їдали разом з м’ясом і овочами, що дозволяло не забруднити руки під час такого прийому їжі.

Страви швидкого приготування існують в різних кухнях світу. Але сучасні формати фаст-фуду – родом з Америки. У 1921 році закусочна в Канзасі запропонувала своїм відвідувачам гамбургери. Низька ціна – 5 центів за гамбургер і спеціальні маркетингові кроки приваблювали покупців. Зі зростанням популярності – стали з’являтися численні закусочні подібних форматів. І сьогодні – практично жодне місто не обходиться без подібних точок громадського харчування. Адже до фаст-фуду належить не тільки їжа з кафе швидкого харчування під відомими брендами. Сосиска в тісті, куплена у вуличному кіоску – це теж фаст-фуд.

Що ж відносять до фаст-фуду?

  1. Страви з ресторанів швидкого харчування, лотків, кіосків:

  1. Снеки, сухі перекуси:

  1. Напівфабрикати, супероброблені продукти швидкого приготування:

Об’єднує всі перераховані продукти вміст так званих «порожніх калорій» (від англійського junk-food – сміттєва їжа). Цей вислів характеризує калорійну їжу з низькою біологічною цінністю та високим вмістом жиру, солі або цукру. Термін також відомий як «джанк-фуд» (з англійської junk food) – шкідлива, нездорова їжа.

Широке поширення закладів швидкого харчування та вплив на здоров’я подібної їжі викликає чимало критики і попереджень про можливі наслідки, посилаючись на сумний досвід американців і численні дослідження.

Але для споживачів фаст-фуд має переваги – швидкість приготування і вживання їжі, оманлива дешевизна у порівнянні зі звичайними кафе та ресторанами, особливо у великих містах з насиченим ритмом життя. Така їжа дуже технологічна, що дозволяє мережам фаст-фуду швидко розвиватися. Не останню роль відіграє агресивна реклама.

У вас натуральна їжа? А то ходять чутки, що від вашої їжі товстіють …

Небезпека «швидкої їжі» полягає в її високій калорійності, надмірній кількості жирів, солі, цукру. Вміст вітамінів і харчових волокон знижено до мінімуму, несприятливий для здоров’я і баланс білків, жирів і вуглеводів.

Калорійність обіду в кафе швидкого харчування може становити 1200-1500 калорій і більше. (При середній добовій калорійності раціону для жінки середнього віку – 1800-2000 калорій в день.) Таким чином, подібний обід – практично денна норма калорій.

Наприклад, калорійність страв в кафе швидкого харчування становить:

Середня калорійність обіду в кафе швидкого харчування (без десерту) – 1000 – 1200 ккал., З десертом близько 1500 ккал.

Хоча при цьому любителі фаст-фуду нерідко ловлять себе на думці, що з’ївши величезний гамбургер, картоплю фрі та запивши все це солодким газованим напоєм, незабаром знову починають відчувати голод. Причина – в низькій біологічної цінності таких продуктів – відсутність в них необхідних поживних речовин. Така їжа некорисна для організму, оскільки не містить достатньої кількості білка, клітковини, мінералів та вітамінів.

До небезпек харчування у вуличних кіосках і лотках також належить антисанітарія при приготуванні і подачі їжі (нерідко у продавця тих же хот-догів просто відсутня можливість належним чином мити посуд і руки).

Поспішне вживання їжі теж впливає негативно. Коли прийом їжі відбувається «на бігу», коли немає часу нормально пережовувати їжу, це може призводити до виникнення і розвитку захворювань шлунково-кишкового тракту.

Так в чому ж небезпека фаст-фуду?

«Людина є тим, що вона їсть». Ми складаємося з їжі, яку їмо. Так, наприклад, хліб – сам по собі не шкідливий для здоров’я, як і м’ясо або рослинна олія. Але постійне вживання продуктів з білого борошна, очищеного від всіх важливих складових (зародка з цінними оліями і висівкової оболонки – з групою вітамінів В та рослинною клітковиною), а також жирних гамбургерів, смажених на транс-жирах, з майонезом може викликати проблеми зі здоров’ям .

Їжа фаст-фуду характеризується:

Трансгенні жири, що містяться у великій кількості в маргаринах. Отримують такий продукт шляхом гідрогенізації рослинної олії, «вбиваючи» в неї повітря, в результаті чого рідка маса перетворюється на тверду. Молекули жиру при цьому втрачають свою первісну структуру, а набута дуже відрізняється від природної.

Трансгенні жири негативно впливають на печінку, систему травлення, призводять до порушень обміну речовин, підвищують холестерин в крові. Вони порушують імунітет людини, збільшують ризик розвитку діабету, онкологічних захворювань, знижують кількість тестостерону, порушують обмін простагландинів (що регулюють безліч процесів в організмі та знаходяться практично у всіх тканинах і органах), порушують роботу цитохром с-оксидази – головного ферменту, який знешкоджує канцерогенні та деякі лікарські токсини.

Клітковина необхідна організму для нормальної роботи шлунково-кишкового тракту. Вона активно сприяє травленню, покращуючи перистальтику кишечника, абсорбує в ньому різні токсини і шкідливі речовини, допомагає організму позбавлятися від зайвої кількості холестерину.

Багато страв фаст-фуду і напої містять велику кількість простих вуглеводів і, отже – калорій. Система травлення розщеплює вуглеводи до глюкози, яка потім направляється в кров. У відповідь на підвищення глюкози, підшлункова залоза реагує викидом інсуліну, який необхідний для транспортування глюкози по всьому тілу. Коли концентрація глюкози в крові падає, то підшлункова залоза виробляє інший гормон – глюкагон. Під його дією печінка починає виробляти в кров накопичену раніше глюкозу.

Коли ця система працює синхронно, то концентрація глюкози в крові залишається в межах норми. Якщо ж в організм надходить велика кількість вуглеводів, то це викликає сплеск цукру в крові, що може вплинути на нормальну реакцію інсуліну. Часті сплески цукру в крові можуть бути чинником, що сприяє резистентності до інсуліну, порушенню обміну речовин, накопиченню надмірної ваги і захворюванням, пов’язаним з нею, в тому числі – цукровому діабету 2-го типу.

Таким чином, любителі фаст-фуду завдають подвійної шкоди своєму організму: отримують непотрібні речовини, з якими організм змушений боротися, намагаючись вивести і переробити, і позбавляють себе необхідних речовин для нормального функціонування організму.

Регулярне вживання продуктів фаст-фуду може призводити до виникнення проблем в роботі шлунково-кишкового тракту, швидкого накопичення надмірної ваги, розвитку ожиріння та інших серйозних проблем зі здоров’ям.

Тому навіть при високому життєвому темпі, постійній зайнятості та доступності «швидкої їжі» все ж має сенс задуматися, а чи потрібна вам така «швидкість»?

Задать вопрос менеджеру
Введіть своє ім'я та номер телефону і
ми зв'яжемося з Вами найближчим часом!
Задать вопрос менеджеру
Введіть своє ім'я та номер телефону і
ми зв'яжемося з Вами найближчим часом!