Медичний дієтологічний центр здоров'я та смачної дієти

Новий погляд на традиційні новорічні салати

Наближається один з найочікуваніших і улюблених зимових свят – Новий рік! Піднесений настрій, блискучі ялинки, аромат мандарин і різні гастрономічні радощі – основні символи передсвяткової атмосфери.

Keto

Незважаючи на нові кулінарні тенденції, різноманітність новорічних рецептів, одними з найбільш традиційних – затишних і домашніх, є страви, знайомі з дитинства: «Олів’є», «Мімоза» і «Оселедець під шубою».

Ці салати багато років займають головні позиції в новорічному меню. І ні новомодні делікатеси, ні усвідомлення того, що такі страви можуть «відгукнутися» зайвими сантиметрами і кілограмами, а майонезні заправки не мають нічого спільного зі здоровим харчуванням, не зупиняє господинь. І з року в рік з кухень ваблять аромати настільки звичних і майже обов’язкових Олів’є, Шуби, Мімози …

Насправді традиційні салати, які супроводжують новорічні застілля, не настільки «шкідливі», як більшість думають. Відварені овочі, якими багаті святкові салати, містять вітаміни, мікроелементи та необхідні рослинні волокна. Поживну цінність яєць також ніхто не відміняв. Найбільш калорійними і малоцінними за змістом корисних речовин в улюблених рецептах, є майонез і ковбаса. Тому досить замінити кілька компонентів страви на більш здорові і менш калорійні продукти – і вона не тільки зазвучить по-новому, а й зменшить стрес для організму і наслідки для фігури.

Так, якщо трохи вдосконалити стандартний рецепт «Олів’є», ввівши в склад не молочну ковбасу, а відварну телятину або курячу грудку, можна знизити калорійність страви до 150 ккал на 100 г. Не забувайте також, що кращими для цієї страви, вважаються солоні огірки, які не містять оцту, а не мариновані. Незначні зміни дозволять не відмовлятися від новорічних фаворитів столу, і при цьому не «навантажувати» організм важко перетравлюваним поєднанням продуктів і ударною дозою калорій.

  1. «Олів’є»


Одним з найбільш святкових новорічних страв вважається незамінний салат «Олів’є». Цей салат вже не одне десятиліття символізує свято Нового року, і, незважаючи на незліченну кількість нових рецептів, залишається обов’язковим атрибутом новорічного столу для мільйонів сімей.

Улюблений не одним поколінням салат, був придуманий на початку 60-х років XIX століття французьким кухарем Люсьєном Олів’є, який, приїхавши в Росію, відкрив в Москві ресторан «Ермітаж». Ресторан швидко завоював популярність серед гурманів і просто любителів смачно поїсти. Французький кухар особисто розробляв меню і одним з його фірмових страв став салат «Олів’є». Вважається, що рецепт салату відомий кухар винайшов зі злості.

Keto

Спочатку страва, крім вишуканих інгредієнтів (обсмажені шматочки м’яса рябчиків і куріпок, відварні ракові шийки, скибочки телячого язика і паюсна ікра, картопля, яйця і корнішони, заправлені соусом «Провансаль»), також передбачала вишукану сервіровку. Всі компоненти викладалися особливим чином. Але кухар виявив, що відвідувачі, не оцінивши тонкощів сервіровки, вживали салат, змішавши всі компоненти. Розгніваний француз вирішив більше не витрачати часу на вишукану викладку і змішував всі компоненти страви перед подачею.

Авторський рецепт «Олів’є» був таким:

Салат рекомендувалося подавати холодним. Свіжі огірки дозволялося замінити великими корнішонами, а замість рябчиків можна було використовувати телятину або курку.

Правда, оригінальний рецепт давно модифікований і спрощений – дефіцитні радянські роки внесли свої корективи. Сьогодні більш відомий рецепт салату, що складається з ковбаси вареної, яйця курячого вареного, огірка солоного, відвареної моркви і картоплі, горошку консервованого і майонезної заправки.

Як же зробити знаменитий «Олів’є» менш калорійним і більш корисним? Використовуйте для цього такі поради:

  1. Зменшить кількість картоплі або замініти її на паровий кабачок, який додасть страві більш ніжний смак і знизить калорійність;
  2. Використовуйте замість ковбаси відварене м’ясо курки, індички або телятини. Навіть відварна пісна свинина принесе значно більше користі організму в порівнянні з ковбасою.
  3. Жирну майонезну заправку замініть сумішшю сметани з додаванням невеликої кількості майонезу. В ідеалі – зробіть йогуртову заправку.
  4. Якщо не можете обійтися без майонезу – приготуйте домашній.
  5. Використовуйте мінімальну кількість солі, страву можна зробити більш пікантною, додавши сік лимона.
  6. Скоротіть кількість солоних огірків, додавши свіжі огірки.

Інтерпретації «Олів’є», які допоможуть Вам відкрити цю звичну страву заново:

«Олів’є» з креветками, авокадо і домашнім майонезом

Складові:

Моркву, креветки і яйця відварити і почистити. Моркву порізати невеликими кубиками, одне авокадо очистити від шкірки і кісточки, порізати невеликими кубиками, як і свіжий огірок. Додати консервований горошок, дрібно порізану цибулю, сіль і домашній майонез. Готово!

«Олів’є» Царський

Складові:

Також знадобиться сік половини лимона, паприка суха (1 ч. л.), бренді (2 ст. л.), Сіль, перець за смаком.

Відварити моркву і картоплю, очистити і нарізати дрібними кубиками. Також кубиками нарізати солону рибу, огірки і цибулю. Змішати майонез, бренді і паприку. З’єднати всі підготовлені інгредієнти, додати горошок, посолити, поперчити і заправити соусом. Відварити перепелині яйця, очистити. Викласти салат в салатницю, зверху покласти тонкі скибочки лимона, по краях – варені яйця. Між яйцями помістити варені очищені креветки, прикрасити червоною ікрою.

Вегетаріанський «Олів’є»

Складові:

Капусту нашаткувати, огірки порізати кубиками, подрібнити цибулю. Зробити соус, змішавши сметану, гірчицю, оцет, перець, соєвий соус. Перемішати інгредієнти, заправити соусом.

  1. «Оселедець під Шубою»


Друге місце за популярністю займає «Оселедець під шубою». Вважається, що цей салат був поданий вперше напередодні 1919-го Нового року. І ця страва, як і салат Олів’є, має свою цікаву історію.

Авторство приписують купцеві Анастасу Богомилову, господареві мережі популярних московських їдалень і трактирів. Рецепт був створений як народний салат – ситна закуска для відвідувачів і символ об’єднання.

У післяреволюційний період відвідувачі їдалень і трактирів любили випити і посперечатися про долю Батьківщини. Нетверезі дебати часто закінчувалися бійками зі збитком для закладу, у вигляді поламаних меблів і битого посуду. Для зниження кількості бійок і збитку була потрібна ситна закуска, і Анастас Богомилов її винайшов.

Головним інгредієнтом салату став оселедець – улюблена закуска пролетарів, доповнена селянською цибулею, картоплею, морквою і тертим буряком, заправлена ​​майонезом. Страва припала відвідувачам до смаку. І хоч сперечатися і пити менше не стали, але бійок, пишуть, стало менше. Назву закусці купець дав: “Шовинизму и Упадку – Бойкот и Анафема” – абревіатура “Ш.У.Б.А.”.

З того періоду з’явилася маса варіацій на тему «Оселедець під шубою», але класичний рецепт залишився майже незмінним. Салат вже майже сторіччя є традиційною новорічною стравою і належить до фаворитів новорічного столу. Калорійність цієї страви не менше 195 ккал на 100 г.

Традиційний рецепт:

Відваріть буряк, картоплю і моркву до готовності. Дайте овочам охолонути і зніміть з них шкірку; відваріть куряче яйце протягом 10 хвилин. Очистіть і подрібніть цибулю, обдайте її окропом протягом 10 секунд. Натріть овочі на крупній тертці, наріжте оселедець дрібними кубиками. На дно салатниці викладіть шарами оселедець, цибулю, моркву, половиною майонезу. Зверху викладіть картоплю, буряк, майонез, зверху натріть яйце; поставте в холодильник мінімум на 40 хвилин.

Що робити, щоб зробити салат менш калорійним?

Калорійність цього салату зменшити можна за допомогою таких способів:

  1. Використовуйте йогуртову заправку або домашній майонез замість магазинного;
  2. Зменшіть кількість картоплі;
  3. Можна зовсім замінити картоплю на натерті або дрібно порізані зелені яблука.

Існує вегетаріанська версія «Оселедця під шубою». Для її приготування, замість оселедця використовують морські водорості, а яйця виключаються або замінюються шматочками авокадо.

Keto

Незвичайні рецепти

«Шуба в стилі ф’южн»

Складові:

Для прикраси: Хрін тертий, змішаний з майонезом

Спосіб приготування: філе скумбрії посипаємо крупною сіллю і залишаємо на дві години. Після цього готуємо маринад: змішуємо солодке вино з рисовим оцтом. Дістаємо рибу, обтираємо серветкою від солі і заливаємо маринадом. Три чверті буряка нарізаємо найтоншими скибочками. Натираємо картоплю, морквину, подрібнюємо цибулю. Овочі можна трохи підсолити. Нарізаємо філе тоненькими шматочками, після чого натираємо буряк, що залишився, і змішуємо з майонезом. Для формування нам потрібна бамбукова циновка з тих, за допомогою яких згортають роли. Добре оберніть її плівкою для харчових продуктів.

Викладаємо на циновці скибочки буряка – два ряди. Укладаємо їх «черепицею» так, щоб не було проміжків. Наступний шар – скумбрія. Викладаємо дві смуги уздовж одного ряду бурякової «черепиці», далі картопля, морква, цибуля і буряк.

Відповідальний момент – потрібно згорнути скумбрію з овочами. Піднімаємо циновку з того боку, де лежить риба, і акуратно згортаємо нашу шубу-рол. Не знімаючи циновки, підрівнюємо, ущільнюємо. Ми залишаємо на 1 хвилину, після чого розгортаємо циновку. Обрізаємо кінчики і ділимо на чотири частини. Прикрашаємо кожен шматочок сумішшю тертого хрону з майонезом.

«Шуба« Новинка »

Складові:

Найпростіше робити салат в порційних формочках і шари викладати в зворотній послідовності:

  1. «Мімоза»


Цей ніжний і поживний салат з’явився в 70-х роках минулого століття, і став для багатьох основною святковою стравою. Приготувати його легко, прикрасити не складно. Однак, заковика знову в високій калорійності цієї страви: в 100 г салату – близько 200 ккал.

Класична рецептура «Мімози» проста: шарами укладають рибні консерви, яйця, цибулю, кожен шар промащують майонезом, а зверху страва посипається тертими жовтками і сиром. Однак, існують більш «легкі» та вишукані варіанти даного рецепта, в яких до того ж, збережені всі ознаки класичної «Мімози».

Як зробити салат більш корисним?

  1. Твердий сир високої жирності замінити на менш жирний до 30% -45%.
  2. Для заправки використовувати йогуртовий соус.


Нестандартні рецепти

Салат «Мімоза французька»

Складові:

Спосіб приготування:

Відваріть рис в підсоленій воді, дрібно порубайте солодку цибулю. Підготуйте консервовану печінку тріски: розімніть вилкою.

Відварену моркву очистіть і натріть на середній терці. Відварені яйця очистіть, відокремте жовтки від білків, після чого натріть на дрібній тертці. Сир також подрібнюємо за допомогою середньої терки.

У скляний посуд викладаємо салат шарами: цибуля, рис, печінка тріски, твердий сир, білки. Далі – шар подрібненої моркви. Прикрасьте салат тертими жовтками. За бажанням, шари промажте йогуртовою заправкою.

«Мімоза» дієтична

Складові:

Спосіб приготування:

Розімніть виделкою тунця, відваріть яйця і моркву. Сир натріть на тертці, а йогурт змішайте з соєвим соусом. Сформуйте шаровий салат: білки – сир – тунець – морква і цибуля – терті жовтки. Кожен шар промазуйте соусом. Смачного!

Підбиваючи підсумки

У низці свят і супроводжуючих їх застіль важко відмовитися від спокуси новорічної смакоти. Але груднево-січневий період насичений святами, тому не потрібно готувати відразу всі улюблені страви і з’їдати в перші дні нового року. Це задоволення можна розділити на кілька етапів, вибираючи якість замість кількості.

Смачних Вам свят!

 

Задать вопрос менеджеру
Введіть своє ім'я та номер телефону і
ми зв'яжемося з Вами найближчим часом!
Задать вопрос менеджеру
Введіть своє ім'я та номер телефону і
ми зв'яжемося з Вами найближчим часом!