Медичний дієтологічний центр здоров'я та смачної дієти

Найнезвичайніші сорти овочів та фруктів

Щорічно на прилавках магазинів можна побачити нові плоди, що з’являються внаслідок схрещення різних видів рослин (гібриди), а не в результаті експериментів генетиків. Гібриди досить міцно закріпилися на наших ринках, а нектарини та мініоли схоже існували завжди. Простий банан зовсім недавно був екзотикою, а зараз не тільки мініоли та нектарини в асортименті наших магазинів.


Проте, цими двома фруктами асортимент, звичайно ж, не обмежується. Пропонуємо 10 найбільш цікавих фруктів та овочів, які з’явилися на світ завдяки селекції.
Кавун жовтого кольору.

Калорійність: 38 ккал
Потрібні елементи: вітаміни А, С
На вид це простий кавун, тільки під час розрізання його середина має яскраво-жовтий коліор та в ній дуже мало кісточок. Його отримують при схрещенні дикого кавуна (його їсти не можна), який має жовтий колір та звичайного. Сьогодні кавуни круглої форми ростуть влітку в Іспанії, а овальної – взимку в Таїланді. Тут жовті кавуни в пошані, тому що за тайськими переказами, гроші притягуються до жовтого кольору. Жовтий кавун не надто солодкий, але соковитий та ніжний.
У Росії жовті кавуни ростуть у місті Астрахань. Такий сорт був виведений та отримав назву «Місячний», який на відміну від іноземних сортів, солодкий та має екзотичний присмак, схожий (на думку деяких) на лимон або на манго, або гарбуз (на думку інших). Експериментами по виведенню жовтих кавунів займаються вже давно. Українські селекціонери після схрещування вивели новий гібрид, якому дали назву «Кавбуз», в ньому від кавуна тільки запах, а в усьому іншому він схожий на гарбуз. Його використовують для приготування каш.

Картопля фіолетового кольору, 1,50 долари за упаковку 1,25 кг

Калорійність: 72 ккал
Потрібні елементи: вітаміни В, С, є магній, калій, залізо та цинк
Багато покупців на наших ринках вже зустрічали картоплю, шкірка якої буває жовтого, рожевого або фіолетового кольору, а ось картоплю, яка б всередині була фіолетовою, такого ще не зустрічали. Вчені з Colorado State University довго намагалися вивести картоплю фіолетового кольору всередині, для експериментів вони використовували картоплю, яка росте на андських високогір’ях. Картопля має такий колір завдяки високому вмісту антоціанів, що мають антиоксидантні властивості, які зберігаються після приготування.
Картоплю «Фіолетова величність» вирощують в Шотландії, тому що її клімат добре підходить для цього сорту. Вона добре продається в Англії.
Завдяки англійському кулінарному гуру Джеймі Оліверу, незвичайна картопля стала популярною серед домашніх господинь. Вона добре підходить для приготування пюре, прекрасно виглядає разом з іншими овочами при запіканні. Її смакові якості не відрізняються від смаку звичайної картоплі.

Капуста романеско

Калорійність: 25 ккал
Потрібні елементи: каротин, вітамін С, мінеральні солі та цинк
Капуста, яка має вигляд прибульця, близька родичка броколі та кольорової капусти. Її суцвіття мають конусоподібну форму та розташовані на качані спіраллю. Над формою такої капусти жартують, вважаючи, що качан романеско втратила літаюча тарілка, яка пролітала над Італією, батьківщиною цієї капусти. Популярною капуста стала завдяки голландським селекціонерам, які працювали над її покращенням. Вже десять років капуста не сходить з ринку.
Романеско містить корисні речовини, яких в ній велика кількість, а вміст клітковини маленький, тому вона легко засвоюється. Романеско під час приготування не має класичного запаху капусти, що дозволяє швидко привчити дітей їсти цей овоч, який зазвичай їм не подобається. Дивний вигляд качана романеско пробуджує бажання його з’їсти. Романеско, так само як і броколі, варять, тушкують, додають у салати та пасту.
Математики твердять, що за допомогою романеско легко пояснюється поняття геометрії «фрактал».

Плуот

Калорійність: 57 ккал
Потрібні елементи: вітамін С, клітковина
Плуот отриманий в результаті схрещення сливи з абрикосою, його назва походить від перших складів англійських слів: plum (слива) та apricot (абрикос). Плуот, що схожий більше на сливу, має рідного брата апріума, більше схожого на абрикос.
За забарвленням плуот може бути зеленого, бордового або фіолетового кольору, а всередині від білого до кольору стиглої сливи. Один саджанець плуота може коштувати близько двох доларів. Його батьківщиною є каліфорнійський розплідник Dave Wilson Nursery, де він був виведений в 1989 році. Там спочатку вирощували саджанці простих плодових дерев для продажу, а потім вирішили зайнятись виведенням нових сортів. Сьогодні у світі існує одинадцять сортів плуота, два сорти апріума, один нектаплама (це гібрид сливи та нектарина), та ще один сорт пічплама (гібрид персика та сливи).
З плуота готують соки, десерти, домашні заготовки, вино. Він має більш солодкий смак, ніж слива або абрикос.

Кавуновий редис

Калорійність: 20 ккал
Потрібні елементи: каротин, вітамін С, фолієва кислота
Кавуновий редис має блідо-зелену шкірку, що робить його схожим на кавун, та малинову середину. За формою та розмірами він нагадує невелику ріпу або редьку, в діаметрі сім – вісім сантиметрів. Зовнішня його частина гірка, а в середині він має солодкуватий смак. Кавуновий редис твердий, але такий самий соковитий як і звичайний кавун. Кавуновий редис є гарним під час запікання, з нього роблять пюре, додають до овочів або салатів. Чудово виглядатиме, якщо його порізати скибочками та посипати кунжутом чорного кольору або чорною сіллю. У ресторанах Каліфорнії блюда з кавунового редису дуже популярні. Закуповують пучки редису на фермерських ринках. У Росії цей овоч можна легко виростити на присадибній ділянці.

Неші

Калорійність: 46 ккал
Потрібні елементи: калій, фосфор, антиоксиданти, клітковина
Гібрид, який отримали за допомогою схрещення яблука та груші (неші), який вирощують в Азії вже багато століть. Він ще має назву азіатської, пісочної або японської груші. На вигляд яблуко, за смаком груша, має колір від світло-зеленого до насиченого жовтогарячого. Завдяки тому, що неші є твердішою за грушу, її добре транспортувати та зберігати.
Неші містить велику кількість води, тому для термічної обробки він не підходить. Краще з нього робити салати, подавати в якості закуски до вина з виноградом та сиром. Неші росте в США, Австралії, Новій Зеландії, Чилі, Франції та на Кіпрі. Популярними є більше десяти сортів неші.

Юзу

Калорійність: 30 ккал
Потрібні елементи: вітамін С
Юзу (японський лимон) отриманий за допомогою схрещення мандарина та декоративного цитрусу (ічангскої папеди). Він має жовтий або зелений колір, горбисту шкірку, розмір мандарина та кислий смак. Ще в VII столітті буддійські ченці привезли його з материка. Він до цих пір використовується в Японії. Популярним юзу є так само в Кореї та Китаї.
Юзу володіє цитрусовим ароматом з невеликим доповненням хвойного та квіткового запаху. У Японії цедру юзу використовують в якості приправи, її додають до супів, локшини, м’яса та риби. Цедра застосовується ще й при виготовленні алкогольних та безалкогольних напоїв, джемів, сиропів. З соку роблять оцет та популярний соус понзу.
22 грудня в Японії проходить свято зимового сонцестояння. Дорослі та діти роблять собі ванни з плодів юзу, який символізує сонце. Якщо помістити юзу в гарячу воду, аромат його буде ще сильнішим та, як свідчать легенди, відганятиме злих духів. Якщо відразу після ванни з’їсти шматочок гарбуза, рік не страждатимете на застуду. Занурюються і домашні тварини до такої ванни, а водою, що залишилася, поливають кімнатні рослини.

Буряк жовтого кольору

Калорійність: 50 ккал
Потрібні елементи: вітамін А, фолієва кислота, клітковина, калій
Не думаємо, що буряк жовтого кольору здобуде популярність на наших ринках. Зовсім не привабливим буде оселедець під шубою жовтого кольору, та взагалі жахливим борщ з жовтим буряком, буряківник або вінегрет. А от американці із задоволенням готують жовтий буряк, тому що він не фарбується під час готування.
Листя жовтого буряка смачні в салатах. А сам коренеплід солодкий на смак та ароматний, як і звичайний буряк, який ми звикли використовувати для приготування улюблених страв.

Задать вопрос менеджеру
Введіть своє ім'я та номер телефону і
ми зв'яжемося з Вами найближчим часом!
Задать вопрос менеджеру
Введіть своє ім'я та номер телефону і
ми зв'яжемося з Вами найближчим часом!