Всі ми звикли до швидкого життєвого ритму: прокинувся, зібрався, полетів на роботу, занурився у невідкладні справи, важливі події, переговори і зустрічі, ввечері виринув з робочих справ і відправився вирішувати справи сімейні… І так день у день. Не завжди навіть вдається стежити за ходом часу: тільки но прийшов похмурий понеділок, а вже п’ятниця завершую робочий тиждень. Швидкоплинність часу і бажання все встигнути стають причинами того, що іноді ми не встигаємо робити дійсно важливі для нас справи – піклуватися про себе і своє здоров’я.

Згадайте, скільки разів ви відмовлялися від сніданку чи обіду через невідкладні, на вашу думку, справи?! Але справи, наскільки терміновими вони не здавалися б, нікуди не подінуться, а ось здоров’я може і похитнутися. Тому намагайтеся правильно розставляти життєві пріоритети і раціонально організовувати свій час. Робота – роботою, а обід за розкладом.
Інше питання – чим харчуватися протягом дня, щоб було смачно і корисно, швидко в приготуванні, фігурі не шкодило, а бажано ще й схудненню сприяло? Легкі ланчі та полуденки протягом робочого дня – ідеальний варіант для досягнення цих цілей. Правильно підібравши продукти, можна вгамувати голод, наситити організм енергією без вживання зайвих калорій і зберегти струнку фігуру.
Одна з умов правильного і ефективного зниження ваги – їсти 4-5 разів на день помірними порціями – такий режим харчування буде сприяти нормалізації обміну речовин, засвоєнню поживних речовин і поліпшенню роботи внутрішніх систем і органів. Але це можливо лише за умови, якщо харчуватися ви будете повноцінно, а в якості продуктів для перекушування також використовувати здорову, свіжу і корисну їжу. Завдяки цьому можна уникнути почуття голоду і запобігти накопиченню надмірної жирової тканини, що відбувається при нерегулярному харчуванні. Щоб продукти, що ви вживаєте між основними прийомами їжі приносили тільки користь – це повинні бути продукти невисокої калорійності, що містять максимум корисних поживних речовин.

Які ж продукти вважають кращими, якими можна перехопити між основними прийомами їжі для схуднення?
- М’ясо або риба у відварному вигляді. Такий ситний, енергетично збалансований другий сніданок чи полуденок «вгамує» почуття голоду, заповнить в організмі нестачу білка та інших важливих поживних речовин, при цьому не зашкодить вашій стрункості.
- Сезонні овочі – джерело вітамінів. Легкий, освіжаючий ланч – ідеальний варіант для дієтичного харчування. В осінньо-зимовий період свіжі овочі можна замінити відвареними, запеченими або квашеними.
- Варені яйця – простий і швидкий в приготуванні дієтичний продукт, який є багатим джерелом білка, швидко насичує організм і протягом тривалого часу ви не відчуваєте почуття голоду. Крім цього, даний продукт сприяє прискоренню процесу обміну речовин, що підвищує ефективність дієтичного раціону харчування.
- Нежирні молочні продукти – відмінний і корисний спосіб підкріпитися. Оптимальним варіантом для дієтичного ланчу може стати сир, 100 гр. міститься 80 ккал. Його можна вживати в чистому вигляді і з додаванням горіхів, фруктів і ягід, тоді блюдо не лише корисне, але й стає смачним десертом.
- Твердий сир або бринза також справляються з основними завданнями дієтичного харчування. У складі цих продуктів білки, кальцій, легкозасвоювані жири, що робить такий перекушування цими продуктами поживним і корисним.
- Свіжі фрукти. Включайте в раціон яблука, груші, сливи, ківі, персики і банани. Яблука очищають кровоносні судини і знижують рівень холестерину в крові, сприятливо впливають на роботу серцево-судинної системи. Крім свіжих яблук для перекушування відмінно підійдуть і яблучні чіпси. Для їх приготування потрібно нарізати фрукти тонкими слайсами і підсушити в духовці при мінімальній температурі. Такі чіпси не містять жирів і зайвих калорій, в них велика кількість пектину – полісахариду, необхідного для нормалізації водно-сольового балансу в організмі. До того ж, сушені яблука нормалізують гормональний фон, порушення якого є поширеною причиною появи зайвої ваги. Груші та сливи входять в групу «детокс-фруктів», очищають організм від токсинів. Груші нормалізують рівень цукру в крові, а сливи «чистять» головний в організмі фільтр – печінку. Персики та нектарини нормалізують роботу шлунково-кишкового тракту і покращують колір обличчя. Екзотичні та цитрусові фрукти також підходять для додаткових прийомів їжі. Так, ківі – рекордсмен за вмістом вітаміну С, апельсини підвищують настрій, сприятливо впливають на роботу нервової системи, а банани сприяють м’якому очищенню кишечника. Єдиний «недолік» бананів – це висока калорійність, тому їх рекомендовано вживати в першій половині дня. «Зарядитися» вітамінами можна і за допомогою заморожених фруктів. Порції 200 гр. буде досить, щоб добре перекусити і забезпечити організм вітамінами. Зверніть увагу, що найбільш калорійними фруктами в замороженому вигляді є ананаси і манго.
- Ягоди також гарний варіант легкої дієтичної їжі. На думку вчених, їх користь для організму особливо підвищується в період з 15:00 до 17:00 годин, коли рівень цукру в організмі падає і загострюється тяга до солодкого. Так, чорниця корисна для зору, малина покращує колір обличчя, а полуниця зміцнює серцевий м’яз і продовжує молодість.
- Кефір – універсальний кисломолочний продукт, ідеальний для перекушування. Крім почуття насичення, він сприятливо впливає на роботу системи травлення: усуває здуття живота, газоутворення і інші неприємні симптоми, що виникають при порушеннях роботи шлунково-кишкового тракту. Цей продукт можна використовувати і перед сном, якщо в пізній час з’являється раптове відчуття голоду. Для цього необхідно вибирати продукт, жирність якого не перевищує 1,5%.
- Ряжанка також підійде для корисного відновлення сил. Варто тільки врахувати той факт, що в порівнянні з кефіром, це жирніший продукт.
- Сухофрукти (курага, родзинки, чорнослив) прекрасно справляються із завданням поповнення енергетичних запасів в організмі, виконуючи додаткові корисні функції. Курага сприяє спалюванню жирових запасів, родзинки – зміцненню нервової системи, а чорнослив нормалізує обмін речовин і роботу шлунково-кишкового тракту в цілому.
- Горіхи не тільки втамовують голод, але і насичують організм поживними речовинами. Горіхи стимулюють роботу мозку, поліпшують пам’ять, відновлюють сили і витривалість, тому рекомендовані людям, зайнятим розумовою діяльністю. Не варто забувати, що горіхи – продукт калорійний, тому необхідно знати міру в його вживанні (добова норма – не більше 3-5 шт.)
- Дієтичні хлібці можна використовувати, як окремо для додаткового прийому їжі, так і в якості основи для «правильних» бутербродів, наприклад, з сирною масою з додаванням зелені або скибочок овочів і відвареного м’яса.
- «Правильні» бутерброди можна приготувати, використовуючи в якості основи лаваш. Принцип приготування той же, що і з використанням дієтичних хлібців: на лаваш тонким шаром нанести масу з нежирного сиру, наступним шаром дієтичного рулету може бути відварне м’ясо курки або індички, можна додати салатний мікс або овочеву нарізку, скрутити трубочкою в рулетик і нарізати порційно. Таке блюдо швидко в приготуванні і його можна приготувати для харчування вдома і на роботі.
Крім вибору інгредієнтів, важливо дотримуватися правила перекушування між основними прийомами їжі:
- режим: найкращим часом для цього вважається другий сніданок близько 11 годин – дозволить зберегти енергетичні запаси між сніданком і обідом. Час для другого перекушування – інтервал між обідом і вечерею, так званий полуденок. Дозволить уникнути переїдання за вечерею, що є однією з причин набору зайвої ваги. Якщо перший сніданок був досить щільним, то перекус не повинен відбутися раніше, ніж через 3-4 години, мінімальний інтервал 1,5 години (дуже важливо дотримуватися дистанції у часі між прийомами їжі, щоб не перевантажувати систему травлення). Зробіть цей прийом їжі максимально легким, наприклад, овочевий/фруктовий салат або сир. Полуденок може бути більш калорійним, це дозволить знизити навантаження на організм під час вечері. Можливо після щільного ланчу, ви і не захочете вечеряти, віддавши перевагу склянці кефіру перед сном. Повноцінна їжа для перекушування надовго дає відчуття ситості.
- чергування рідких і твердих страв сприяє нормалізації роботи травного тракту. Крім того, так можна активувати смакові рецептори і процес вироблення в організмі необхідних ферментів.
- відмова від стереотипів: для перекушування можна використовувати не тільки яблука, горіхи, родзинки і мюслі. Ці продукти хоч і корисні, але не підходять для регулярного вживання. Так, яблука можуть викликати надмірне вироблення шлункового соку, що провокує відчуття голоду, тому може сприяти ще більшому апетиту. Багато батончиків мюслі містять велику кількість цукру, перед купівлею обов’язково зверніть увагу на їх склад. Цукор є «небезпечним» інгредієнтом і вживати його можна не всім. Горіхи корисні, але висококалорійні, тому при їх вживанні важливо знати міру. Найкориснішими для перекушування є страви, приготовані самостійно: відваріть курячу грудку, зробіть овочевий або фруктовий салат – це і буде кращим варіантом.
- дотримання питного режиму: за півгодини до будь-якого прийому їжі, в тому числі і не основного, слід випивати склянку чистої води без газу для поліпшення процесу травлення.
- враховувати сезонність: наприклад, в літній період варто скоротити вживання молочних продуктів на користь овочевих/фруктових салатів. Це допоможе уникнути кишкових інфекцій і наситити організм вітамінами.

Дотримуючись правильного режиму харчування, чергуючи основні прийоми їжі (сніданок, обід і вечеря) з додатковими, можна уникнути багатьох проблем зі здоров’ям і зберегти відмінну фігуру, не виснажуючи організм жорсткими дієтами. Правильні і корисні продукти для перекушування не тільки втамовують почуття голоду, насичуючи організм поживними речовинами, а й забезпечать необхідну кількістю енергії для збереження гарного самопочуття і високого рівня працездатності на цілий день.




(Пока оценок нет)
Loading...