Медичний дієтологічний центр здоров'я та смачної дієти

Міфи про шкоду молочних продуктів для схуднення

Існують поширені міфи, про те, що молочні продукти заважають втрачати вагу та коригувати фігуру. В результаті цих міфів з’явилися численні поради та рекомендації відмовитися від тих чи інших молочних продуктів для схуднення, аж до повної відмови.

Міфи про шкоду молочних продуктів для схуднення


Згідно з цими міфами є кілька причин «шкідливості» молочної продукції:

1. «Молочна продукція містить молочний цукор (лактозу), який нібито провокує підвищення цукру в крові, що сприяє накопиченню жиру.

2. У молочної продукції висока інсулінова відповідь, тобто організм реагує на молочні продукти високою швидкістю секреції інсуліну і виробляє його в досить великому обсязі, а інсулін заважає втраті ваги.

3. Молочні продукти затримують воду, тобто сприяють появі набряків».



Молочні продукти і зайва вага

 У молочних продуктів, дійсно, досить високий інсуліновий індекс, тобто коли ми  вживаємо молочні продукти, то в організмі виробляється інсулін. Але ніякого зв’язку між вживанням молочної продукції і набором ваги не виявлено.

З точки зору процесу спалювання жирів не має значення з яким інсуліновим/ глікемічним індексом вживаються продукти. (Інсуліновий/глікемічний індекс продуктів важливий тільки для людей з метаболічним синдромом, для програм Локальне жироспалювання, Ліпосакція, «Сушка», при дієті в період менопаузи і експрес-дієті).

Молочний цукор – лактоза розщеплюється на глюкозу і галактозу (приблизно 50/50). При цьому галактоза не здійснює значного впливу на секрецію інсуліну.

У 100 мл/г молочної продукції приблизно 2-5 г вуглеводів. Навіть, якщо ми не будемо брати в розрахунок, що 50% припадає на галактозу, то все рівно отримуємо мізерну кількість вуглеводів, яку можна не брати до уваги і в умовах дієти, і не переживати про те, що вона призведе до накопичення жиру.

Після будь-якого прийому їжі відбувається інсулінова реакція, але якщо немає надлишку калорій, то і не буде здійснюватися накопичення жиру.

Дослідження взаємозв’язку молочних продуктів і надмірної ваги

 Проводився ряд досліджень, в результаті яких не було виявлено взаємозв’язку між споживанням молочних продуктів і збільшенням ваги.

Було проведено дослідження взаємозв’язку між споживанням молочних продуктів і збільшенням ІМТ у жінок в Японії, яке не виявило такого взаємозв’язку. «Також не виявилося взаємозв’язку між збільшенням споживання молочних продуктів і зростанням ваги у чоловіків в США. У жінок в період менопаузи споживання молочних продуктів і вага взагалі знаходяться в зворотній залежності (чим більше молочних продуктів в харчуванні, тим менший набір ваги).

Проводилось також дослідження, при якому збільшення споживання молочних продуктів не вплинуло на склад тіла (композицію жиру і сухої маси). У третьому дослідженні, збільшення споживання молочних продуктів не уповільнило процес зниження ваги. У дослідженні, яке тривало цілий рік, зростання споживання молочних продуктів не привело до збільшення жирової маси. При подальшому шестимісячному спостереженні за учасниками цього дослідження, з’ясувалося, що значне споживання молочних продуктів було явно пов’язане з меншим рівнем жирової маси.»

Таким чином, вживання молочних продуктів не призводить до накопичення зайвої ваги. Більш того, молочні продукти, як частина збалансованої дієти прискорюють втрату зайвих кілограмів. Такий ефект пов’язують з високим вмістом кальцію, який позитивно впливає на жировий обмін клітин, сприяє спалюванню жирів і уповільнює засвоєння жирів у кишечнику; а також з великою кількістю незамінних амінокислот та інших біоактивних речовин, що містяться в них.

Виникнення набряків

 Набряки виникають через присутність в тканинах надмірної кількості рідини. Коли в клітині або міжклітинному просторі виникає занадто велика концентрація солей, вода переміщається туди, щоб відновити рівновагу системи. У більшості випадків розвиток набряків пов’язаний з позаклітинною рідиною, проте в даний процес може залучатися і внутрішньоклітинна рідина.

Внутрішньоклітинні набряки

Розвитку внутрішньоклітинних набряків сприяють дві причини: пригнічення обмінних процесів в тканинах і погіршення живлення клітин. Це призводить до переміщення іонів натрію із зовнішнього середовища всередину клітин. Через що концентрація натрію в клітинах підвищується і це призводить до надмірного накопичення води в клітинах.

Причиною внутрішньоклітинних набряків можуть бути:

Позаклітинні набряки

Поява позаклітинних набряків виникає через зростання фільтрації в капілярі або в результаті порушення лімфовідтоку, який сприяє поверненню рідини з міжклітинного простору в кров.

Причин виникнення набряків може бути безліч: гостра або хронічна ниркова недостатність, високий венозний тиск і звуження венозних судин, серцева недостатність, порушення прохідності вен, зниження судинного опору, перегрівання організму, використання препаратів для розширювання судин; зниження вмісту білків в плазмі при нефротичному синдромі або при пошкодженні шкіри (опіки, рани); порушення синтезу білка при захворюваннях печінки або вираженому порушенні харчування з дефіцитом білка в їжі; імунні реакції, токсини, бактеріальні інфекції, авітаміноз, онкологічні захворювання, паразитарна інфекція, хірургічні втручання і багато іншого.

Чи може молочна продукція бути причиною набряків?

 Молочна продукція може сприяти затриманню води в організмі, але відбувається це в досить рідкісних випадках. Це може траплятися при наявності перерахованих вище захворювань або ж через порушення гомеостазу натрію і калію в організмі (наприклад, при відмові або істотному обмеження харчової солі). При нестачі солі організм намагається втримувати наявний натрій. Затримка натрію веде до затримки води, до збільшення маси тіла, набряків.

Молочна продукція містить натрій (так в порції кисломолочного сиру до 500 мг натрію) і, якщо такі молочні продукти надходять в організм на тлі сильного дефіциту натрію (наприклад, під час дієти без солі), може виникнути вищезазначений ефект. Однак якщо вживання натрію в межах норми, нічого подібного не відбуватиметься.

Утримання певної кількості води при прийомі молочної продукції можливо тільки у випадку дисбалансу нутрієнтів – поживних речовин.

Тому при підозрі на «затримку води» і виникненні набряків, не варто виключати з раціону молочні продукти. Важливо виявити об’єктивні причини появи набряків і нормалізувати водно-сольовий і електролітний баланс в організмі.

Існують також індивідуальні проблеми, пов’язані з молочними продуктами, такі як непереносимість лактози і алергія на молочні протеїни. Вони можуть позначатися на самопочутті, викликати здуття живота, розлад шлунку та інше. Але дані процеси не пов’язані з накопиченням жиру або припиненням жироспалювання.

Ще одна проблема – неякісний кисломолочний сир, в який виробники можуть додавати крохмаль, не вказуючи його наявність у складі на етикетці. В цьому випадку неврахована вуглеводна складова може призводити до несподіваного ефекту, але це не пов’язано з властивостями натурального кисломолочного сиру.

Молочні продукти – важливе джерело вітамінів і мінералів, білків, амінокислот і біоактивних речовин, вони є відмінним джерелом добре засвоюваного кальцію, необхідного для підтримки здоров’я кісток, особливо це важливо для жінок, і особливо на дієті. Тому молочні та кисломолочні продукти – важлива складова не тільки здорового збалансованого харчування, але й ефективної дієти для корекції ваги.

Задать вопрос менеджеру
Введіть своє ім'я та номер телефону і
ми зв'яжемося з Вами найближчим часом!
Задать вопрос менеджеру
Введіть своє ім'я та номер телефону і
ми зв'яжемося з Вами найближчим часом!