Медичний дієтологічний центр здоров'я та смачної дієти

Лікувальні властивості вин: міф чи реальність?

Корисні властивості вина викликають безліч дискусій і протиріч. Одні експерти надають напою чудодійні властивості, інші – впевнені, що будь-який алкогольний напій не може принести користь здоров’ю. Що ж з цього правда? Де істина? Може, вона дійсно, у вині, як вважали давньогрецькі філософи?!


Виявляється, існує навіть лікувальна методика під назвою «енотерапія», суть якої у використанні вина в якості головного лікувального компонента. На чому заснована дія такої терапії: чи може вино мати цілющі властивості? Щоб розібратися, розглянемо більш докладно властивості напою.

Вибір хорошого вина – непросте завдання, адже дуже багато видів і сортів представлено. Але найпростіша і поширена класифікація вин відбувається, в першу чергу, за кольором напою. Так, вина розподіляються на червоні, білі і рожеві. Колір залежить від особливостей технології виробництва та сорту винограду.

Вміст цукру в напої – це другий за значимістю критерій. За цим показником вина діляться на 4 категорії: столові, міцні, десертні і ігристі. Варто відзначити, що всі види вин діють на організм по-різному. Найбільша кількість позитивних характеристик у столових вин, які, в свою чергу діляться на сухі, напівсухі і напівсолодкі вина. Детальніше розглянемо, яким же чином вино впливає на організм.

Отже, червоне вино. Вважається, що його помірне вживання сприятливо діє на організм людини. У чому ж користь?

Легенди про користь виноградного напою родом із Франції. Для французів келих ароматного червоного вина – традиційний атрибут національної кухні. Може, тому французам відомий секрет молодості і здоров’я?! За статистикою, вони рідше в порівнянні з іншими представниками європейських країн страждають від вікових захворювань.

Вважається, що помірне вживання червоного вина, є профілактикою деяких захворювань: захищає організм від передчасного старіння, розвитку онкологічних захворювань, запобігає порушенню роботи серцево-судинної системи і шлунково-кишкового тракту. Але медики попереджають, що зловживання викликає абсолютно протилежний ефект. До того ж, позитивний вплив надають далеко не всі вина. Корисні властивості є тільки у натуральних, якісних напоїв.

До позитивних властивостей червоного вина відносять такі факти:

Важливо: на відміну від червоного вина, біле несе загрозу здоров’ю зубів!

Біле вино також має ряд позитивних характеристик. Його легкий смак завоював чимало шанувальників. Отже, факти про позитивні якості білого вина:

Незважаючи на факти позитивного впливу вина, критиків досліджень, які спрямовані на підтвердження його корисних властивостей дуже багато. Якщо резюмувати, вони стверджують, що позитивні сторони прийому алкоголю навіть в помірних дозах перекриваються значними ризиками в медичній і в соціальній сферах.

Якщо ж ви не такий суворий критик вина, пам’ятайте про відповідальне і помірне вживанні цього напою. Допустимою і безпечною прийнято вважати норму – 2-3 келихи на тиждень. Ця норма актуальна для дорослих і здорових людей, які не мають протипоказань до його вживання:

І навіть тим, хто є прихильником думки про наявність лікувальних властивостей вина, не варто забувати, що вино – алкогольний напій. І при надмірному вживанні його позитивні якості «випаровуються» і, дійсно, стають міфом.

Задать вопрос менеджеру
Введіть своє ім'я та номер телефону і
ми зв'яжемося з Вами найближчим часом!
Задать вопрос менеджеру
Введіть своє ім'я та номер телефону і
ми зв'яжемося з Вами найближчим часом!