Медичний дієтологічний центр здоров'я та смачної дієти

Кріп

Кріп є дуже популярною пряною рослиною з ярко вираженим ароматом. Він культивується повсюди. Про цілющі властивості кропу згадують навіть у давньоєгипетських рукописах.


Абсолютно всі частини цієї зелені містять величезну кількість мікро- та макроелементів, неймовірно корисних для здоров’я. Листячка кропу містять вітаміни Р, В6, А, РР, С, В2, крім того, мінеральні солі заліза, калію, магнію, кальцію, фосфору.
Пряність володіє багатим хімічним складом та харчовою цінністю, наприклад, 50 грамів кропу здатні повноцінно замінити 150 грамів томатів.
Відмінне поєднання солей заліза та магнію в максимально легкій для засвоєння формі має потужні кровотворні характеристики. Наявність ефірних масел та екстрактивних речовин сприяє виробленню ферментів травлення. Ці речовини також мають досить сильну дезінфікуючу дію.
З кропу роблять медичний препарат анетін, що застосовується при захворюваннях серця. Анетін, який є в кропі, розширює судини серця та мозку, що, в свою чергу, сприятливо позначається на їх живленні та попереджає розвиток всіляких хвороб.
Крім дезінфікуючих властивостей, кріп також здатний підсилювати лактацію та діурез. Ця зелень володіє незрівняною позитивною дією на печінку, органи дихання, відмінно знімає мігрень, знижує тиск та покращує показники зору.
Цікавим фактом є те, що кріп має знеболюючу дію при виразці шлунку та дванадцятипалої кишки та у ряді інших захворювань черевної порожнини.
Враховуючи те, що кріп володіє такими вражаючими цілющими властивостями, намагайтесь вживати його якомога частіше у всіляких салатах, соусах та як пряну добавку до риби, м’яса, овочів.
Парасольки кропу з недозрілим насінням варто використовувати при маринуванні та солінні овочів. Кріп буде доречний і для додання аромату та вітамінізації оцту, борошна, сиру. У зв’язку з тим, що ця зелень має яскраво виражений сильний аромат, її не варто поєднувати з іншими спеціями або прянощами.


Заготівля кропу на зиму здійснюється методом тіньового сушіння, при цьому, зелень не втрачає ні своїх корисних властивостей, ні аромату.
Протягом усього року можна приймати насіння кропу. Згідно народній медицині, настоянка з насіння кропу застосовується для поліпшення апетиту та процесу травлення, а також при безсонні та захворюваннях нирок, пов’язаних із запальним процесом. Рекомендовано приймати настій гарячим.
Для приготування настою необхідно 2 ч. л. подрібненого насіння залити 2-ма склянками окропу, а через десять хвилин процідити. Цього обсягу має вистачити на два дні.
Цей настій також можна використовувати при безсонні, колітах, для посилення лактації. У якості альтернативи можна приймати по одному граму насіння 3 р. на день за півгодини до їжі. Можна використовувати й кропове ефірне масло, по 10-15 крапель 3 рази на день на шматочок рафінованого цукру.


Крім кропу запашного також вирощують фенхель аптечний, який використовується в лікувальних цілях. Зовні вони досить схожі, але аромат фенхеля ближче до анісу, ніж до кропу. Як правило, фенхель росте в південних регіонах, де його використовують в якості овочевої культури, а також для отримання насіння та ефірного масла, які використовуються в медицині та парфумерії. Фенхель рекомендовано вживати при хворобах печінки та нирок, спазмах та болях шлунку та кишечнику, застуді.
Фенхель має відхаркувальну, сечогінну та заспокійливу дію при кашлі. Підвищує лактацію та покращує показники зору.
Для приготування настою з фенхеля необхідно 23 грами (для немовлят) або 23 чайні ложки (для дорослих) подрібненого насіння залити склянкою окропу, через десять хвилин процідити, можна додати мед або цукор. У разі розладу травлення підсолоджувати не варто.
Настій з фенхелю можна приймати для регулювання менструації. Крім того, препарати з фенхелю та кропу використовують як примочки при нагноєннях шкіри та захворюваннях очей.
У разі зниженого тонусу кишківника у літніх людей можна приймати таку настоянку: 2 однакові частини кропу та ягід ялівцю перетерти на порошок, до якого додати висушений подрібнений лист алое (він має становити 1/4 частину від обсягу усієї маси). Столову ложку такого порошку потрібно залити склянкою окропу та настояти. Приймати слід по 1 ст. л. 3 рази на день за 30 хвилин до їжі.
Настоянка кропу може знімати набряки під очима. Для цього потрібно змочити в ній марлеві тампони та прикласти до набряклих місць.

Задать вопрос менеджеру
Введіть своє ім'я та номер телефону і
ми зв'яжемося з Вами найближчим часом!
Задать вопрос менеджеру
Введіть своє ім'я та номер телефону і
ми зв'яжемося з Вами найближчим часом!
Пройти тест«Отримай персональну програму харчування від дієтолога онлайн або в клініці»