Медичний дієтологічний центр здоров'я та смачної дієти

Користь та шкода манної каші

Манна каша – продукт, який відомий кожному. Хтось її полюбляє з дитинства, а деяких нею лякали, але, при цьому, користь та шкода манної каші – завжди є актуальною темою для різного роду дискусій та досліджень фахівців.


Це давно і по праву визнаний дієтичний продукт. Користь від манної каші абсолютно очевидна, оскільки в ній міститься крохмалю близько сімдесяти відсотків. Крім того, у манній каші є білки, великий вміст вітамінів та мінеральних речовин. При цьому, всі ці корисні компоненти зберігаються після приготування, оскільки час приготування такої каші – декілька хвилин.

Ще однією корисною властивістю манної каші є низький вміст клітковини. Це дозволяє її рекомендувати людям, що перенесли різні операції, та тим, чий організм виснажений в наслідок різних причин. А для людей із хронічною недостатністю нирок манна каша є просто необхідною, оскільки вона є незамінним продуктом при безбілкових дієтах.

Багато лікарів роками говорили про те, якою корисною манна каша є для зростаючого дитячого організму. Стверджувати про те, що це абсолютно не так, не можна. Каша дійсно є корисною для дітей, але, при цьому, її не можна рекомендувати немовлятам.


Для дорослої людини користь манної каші неодноразово була доведена, оскільки вона володіє м’якою дією. Потрапляючи до травної системи людини, вона практично огортає внутрішню поверхню. Саме ця властивість дозволяє рекомендувати її тим, хто має захворювання, пов’язані з розладами шлунково-кишкового тракту. Також, манна каша дозволяє заспокоїти біль та спазми, що виникають при виразці або гастриті.

Як не дивно, але навіть прихильники нетрадиційних, у тому числі, й тибетських, методів лікування, вважають, що користь манної каші полягає у поліпшенні стану кісток та зубів, а крім того, шлунку та м’язів. Манна каша – дуже калорійна страва, тому якщо вживати її регулярно та помірно, можна забезпечити організм необхідною енергією без набору зайвої ваги.

Відзначено користь манної каші, як продукту, який може відновлювати сили. Вона дуже корисна людям, які проходять період реабілітації та відновлення після хвороби. Допомагає ця каша поступово позбуватися й стану хронічної втоми.

У сучасному житті, насправді, кожен, хто їсть цю чудову кашу, може порадіти їй тому, що вона чудово поєднується із багатьма іншими продуктами. Серед таких мед та сухофрукти, вівсяні та кукурудзяні пластівці, кориця, ваніль та багато інших. Все це, безумовно, допомагає урізноманітнити манну кашу та додати до неї чимало смачного і корисного.

Відомо й про те, що користь манної каші у відсутності алергічних реакцій на неї. Усім, кому вона смакує, можуть про це не турбуватись, якщо тільки вони не страждають алергією на молоко. На жаль, без використання молока ця каша смачною не буде.

Але, як і в інших продуктів, у манної каші є не тільки корисні властивості, але й певні протипоказання. Зокрема, це стосується її вживання малюками до трьох років.

Шкода від манної каші для дітей цього віку полягає в тому, що, як показали дослідження останніх років, організм немовляти ще не в змозі нормально переварити вуглеводи, якими багата манна каша. В оболонці крупинок каші міститься дуже некорисна речовина – гліодин, яка викликає ефект змертвіння ворсинок в кишківнику. Справа в тому, що ці ворсинки забезпечують всмоктування поживних речовин.

Також у манній каші міститься фітин. Ця речовина перешкоджає всмоктуванню в організм кальцію, заліза та вітаміну D. Це відбувається через присутність у складі фітину фосфору, яким пов’язуються солі кальцію. Тому постійне вживання манної каші дітьми, особливо малюками, може привести до нестачі вітамінів, що, безперечно, шкідливо.

Лікарі стверджують, що годуючи дитину два і більше разів на день манною кашею, можна спровокувати рахіт або спазмофілію. При цьому, шкода манної каші для дорослої людини з кальцієм ніяк не пов’язана, оскільки у дорослих потреба в ньому у кілька разів менша. Але зловживати, все одно, не рекомендовано, оскільки варто побоюватись ламкості кісток. Ще одним негативним фактором вважають присутність у манній каші глютену. Він також заважає нормальній роботі кишківника та може викликати витончення його слизової оболонки.

Здавалося б, про манну кашу усі та все давно вже знають. Проте, як з’ясувалося, користь і шкода манної каші – питання, яке й досі є відкритим, оскільки ніщо так не турбує людину, як смачне та здорове харчування.

Задать вопрос менеджеру
Введіть своє ім'я та номер телефону і
ми зв'яжемося з Вами найближчим часом!
Задать вопрос менеджеру
Введіть своє ім'я та номер телефону і
ми зв'яжемося з Вами найближчим часом!
Пройти тест«Отримай персональну програму харчування від дієтолога онлайн або в клініці»