Медичний дієтологічний центр здоров'я та смачної дієти

Користь і шкода оливкової олії

На якому маслі (жирі) краще, корисніше та безпечніше смажити? Ну, звичайно, на рослинній олії. Та й салати нею добре заправити.

Розглянемо, в чому полягає користь та шкода оливкової олії.
Користь оливкової олії зводиться до того, що саме вона займає провідне місце за вмістом корисних мононенасичених жирів. Цю олію можна вживати без будь-якої обробки на відміну від іншої. При будь-якому застосуванні вона повністю зберігає свої корисні властивості та дивовижний аромат оливок.


При постійному вживанні оливкової олії значно зменшується ризик утворення злоякісних пухлин грудей. А жирні кислоти, які містяться в олії, протидіють формуванню пухлин у кишківнику. Крім того, оливкова олія має деякий проносний ефект.

Значна користь від оливкової олії і для гіпертоніків – вона добре знижує тиск. Варто відзначити, що багато лікарських препаратів для зниження тиску виготовлені на основі листя оливи.

Олія маслин знижує рівень кислотності шлункового соку, тим самим, запобігаючи розвитку виразок та гастритів, знижує ризик утворення в жовчному міхурі каменів. Наявність в олії вітамінів C і E, кальцію допомагає протистояти хворобам суглоб та хворобам кісткової ткани. Також оливкова олія покращує зір та загоює рани.

Маски з оливкової олії використовуються косметологи. Такі косметологічні процедури покращують ріст та структуру волосся, скорочують дрібні зморшки на шкірі. Часто її використовують для розтирань та масажів.

Але, на думку дієтологів, оливкова олія може завдати і шкоди здоров’ю. Особливо це стосується тих, хто страждає холециститом. Це пов’язано з тим, що вона володіє надпотужною жовчогінною дією.

Шкідливою оливкова олія може бути і для людей з хворобами травного тракту, якщо використовувати її у великих кількості.

Негативний вплив надмірне вживання оливкової олії може бути при дотриманні дієт. Адже оливкова олія має високу калорійність: у ста грамах 898 калорій, що зовсім не сприяє зменшенню зайвої ваги.

Якою б не була користь та шкода оливкової олії, все ж варто взяти собі за правило обходитись без смаженої їжі, тому що під час нагрівання будь-яка олія стає шкідливою, виділяє безліч канцерогенів і холестерину. Корисніше для здоров’я вживати оливкову олію не піддаючи її термічній обробці.

Задать вопрос менеджеру
Введіть своє ім'я та номер телефону і
ми зв'яжемося з Вами найближчим часом!
Задать вопрос менеджеру
Введіть своє ім'я та номер телефону і
ми зв'яжемося з Вами найближчим часом!
Пройти тест«Отримай персональну програму харчування від дієтолога онлайн або в клініці»