Медичний дієтологічний центр здоров'я та смачної дієти

Корисні властивості макаронів. Як правильно обирати макарони

Багато хто з нас в дитинстві читав книгу Корнія Чуковського «Від двох до п’яти», на якій зображено фотографію малюка із підписом «Я намакаронился». Макарони насправді асоціюються із ситістю, добротністю, пишними формами. Люди, які прагнуть бути стрункими та худими, бояться їсти макарони. Одна з версій припускає, що «макарони» у перекладі з грецької «щастя». Наївся, а зайвої ваги не додалося. Чому, запитаєте ви? Тому що макарони містять малу кількість калорій: якщо в сухому продукті на сто грамів продукту міститься 330 ккал, то після приготування – на сто грамів буде всього 80 ккал.


Якщо ви плануєте приготувати пасту, використовуйте борошно із твердих сортів пшениці, в складі якої міститься небагато жирів – всього один відсоток, а складних вуглеводів більше сімдесяти відсотків від ваги сухого продукту. Засвоєння макаронів відбувається повільно, кількість цукру в крові підвищується незначно та на досить тривалий час, що підтримує працездатність та пригнічує відчуття голоду. Відбувається регулювання кількості інсуліну, який виробляється в організмі для засвоєння глюкози, що дуже важливо для людей, які страждають на цукровий діабет, порушення системи травлення, ожиріння та артеріальну гіпертонію.
В Італії, де пастою харчуються щодня, люди, що страждають на ожиріння, зустрічаються рідко. Цей показник є низьким не тільки в Європі, але і у всьому світі.
Якщо ви не наважуєтесь їсти макарони, можемо порадити макарони з борошна, яке містить висівки. Вони мають велику кількість волокнистих речовин, які повільно набухають у шлунку, завдяки чому ситість відчувається тривалий час.
Беліссімо, або ще плюси.
Паста, у виготуванні якої використане борошно з твердих сортів пшениці, містить рослинну клітковину, видаляє з організму токсини та позбавляє кишечник від дисбактеріозу. Наявність вітаміну Е (токоферолу) запобігає старінню, яке викликане вільними радикалами. У макаронах знаходиться багато мінералів: калій, залізо, фосфор, кальцій. Амінокислота триптофан сприяє поліпшенню сну, роблячи його глибоким та спокійним, лікує деякі форми депресій. Але найголовнішим є те, що такі макарони містять багато білка, в ста грамах сухого виробу – п’ятнадцять відсотків від добової норми.

Таке різне борошно
Плюси, які перелічені, мають відношення до макаронів, що виготовленні з борошна твердих сортів пшениці. Вона має дрібні та тверді крохмальні зерна, дрібнозернисту консистенцію, більший вміст білка (клейковини). Та навпаки, в пасті, яка виготовлена з борошна м’яких сортів пшениці, великий вміст крохмалю, а клітковина, складні вуглеводи та вітаміни майже відсутні.
За європейськими стандартами справжня паста робиться тільки з борошна твердих сортів пшениці (Triticum durum, semolina) з додаванням води, дуже рідко для еластичності додаються яйця. Продукція, на пачці якої не написано «Група А, 1-й клас», «Durum», «Semolina di grano duro», «Пшениця твердих сортів» є макаронними виробами, а не справжніми макаронами. Ті, хто пропагандує здоровий спосіб життя, можуть готувати макарони низької калорійності з пшениці особливого виду (спельти), яка містить багато протеїнів, жирних кислот та клітковину.
Паста або не паста?
Чим відрізняються макарони від макаронних виробів? Вони мають різний колір. Справжні макарони кремового або золотистого кольору із склоподібним зламом. Не варто купувати продукцію, яка має яскраво-жовтий колір. Вона виготовлена з м’якого борошна та, на відміну від борошна з твердих сортів, має колір більш блідий. Щоб це приховати, до неї додають барвники.
Макарони хорошої якості міцні та добре гнуться, а ті, які виготовлені з м’яких сортів, ламаються.
Уважно вивчайте таблицю на упаковці, в якій вказана поживна цінність. Вміст білків повинен бути високим, від тринадцяти до чотирнадцяти грам.
Візуально виявити, з якого борошна суміш, дуже важко (тільки по маленьким білим вкрапленням), але визначити під час приготування легко. Макарони з твердої пшениці мають янтарно-жовтий колір, вони не злипаються та не розварюються.
На сьогоднішній день популярні макарони різного кольору. Для їх фарбування використовують натуральні або хімічні барвники. Тому, якщо ви купуєте кольорові макарони, звертайте увагу на склад. Макарони, при фарбуванні яких застосовані штучні барвники, мають індекс Е. В Італії фарбувати макарони хімічними барвниками заборонено законом. Щоб макарони вийшли іншого кольору, до тіста, перш ніж відправити на сушку, додають природні барвники або кольорові екстракти рослинного походження. Чорними макарони виходять, якщо використовувати барвник, отриманий з кальмарів або каракатиць. При використанні шпинату отримують макарони зеленого кольору, помідори або буряк забарвлюють макарони у фіолетовий колір.

Не харчуйтеся локшиною швидкого приготування. Вона некорисна та має багато хімічних харчових добавок.
У гарній компанії
Корисними є макарони з овочами, зеленню та оливковою олією, малонасичені жири якої знижують рівень «поганого» холестерину. Якщо регулярно використовувати це масло в їжу, знижується небезпека появи злоякісної пухлини грудей. Вживаючи такі макарони, ви не потовстішаєте, але дієтологи радять не вживати їх на вечерю, тому що вони містять велику кількість складних вуглеводів, які перетравлюються тривалий час.
Без глютену
Ті, хто страждає від алергії, яку викликає білок глютен, що міститься в пшениці, житі та ячмені, мають захворювання на целіакію, при якому порушується травлення. Люди, які страждають від такого захворювання, повинні виключити зі свого меню макаронні вироби, сухі сніданки, пиріжки та інші продукти, які виготовлені з борошна. Перш ніж купити напій або напівфабрикат, необхідно уважно вивчити етикетку. Можна вживати макарони з кукурудзяного, гречаного або рисового борошна.
Задать вопрос менеджеру
Введіть своє ім'я та номер телефону і
ми зв'яжемося з Вами найближчим часом!
Задать вопрос менеджеру
Введіть своє ім'я та номер телефону і
ми зв'яжемося з Вами найближчим часом!
Пройти тест«Получи индивидуальную программу питания от нашего диетолога»