Медичний дієтологічний центр здоров'я та смачної дієти

Корисні властивості кокосової олії

Загальновідомий факт, що здорове харчування – це збалансований і різноманітний щоденний раціон, який складається з білків, жирів і вуглеводів. Незважаючи на це, у багатьох дієта помилково асоціюється зі строгими обмеженнями і переліком дозволених продуктів у вигляді овочів, зелені і фруктів.
Для гарного ж самопочуття і прекрасного зовнішнього вигляду нашому організму необхідні поживні компоненти, що містяться в різних групах продуктів. Не виключенням є і жири, як тварини, так і рослинного походження.
Так склалося, що перелік видів олії, що використовується для приготування їжі у більшості людей в нашій країні досить обмежений і традиційно представлений переважно улюбленою соняшниковою олією, хоча останнім часом більш вживаними стають також оливкова і кукурудзяна.
Насправді кількість видів олії, що вживають в їжу значно ширше: кунжутна, льняна, олія волоського горіха, виноградних кісточок, мигдальна, обліпихова і т.д. Кожна з них має свої корисні властивості і рекомендована для збагачення раціону харчування. Сьогодні ми розповімо про корисні властивості кокосової олії.
Якщо раніше кокосова олія була доступна лише в Індії, Філіппінах, Індонезії та інших тропічних країнах, тепер всі корисні властивості даного продукту можна оцінити і без поїздки за океан.
Як і інші олії, кокосова буває рафінованою (така, що пройшла очищення) та нерафінованою (неочищена). Залежно від виду обробки змінюється зовнішній вигляд продукту: нерафінована кокосова олія має молочний колір, екзотичний аромат кокоса і ніжний, солодкуватий смак. Рафінована – позбавлена і кольору, і запаху, і смаку: на вигляд прозора, а на смак – практично не має вираженого смаку. При цьому «бідніє» і склад рафінованої олії: вона втрачає деякі живильні компоненти. Тому необхідно бути уважним при виборі даного продукту, залежно від того, як Ви збираєтеся його використовувати, адже спектр застосування досить різноманітний.
Якщо ж кокосова олія високої якості, вона сприятливо діє на організм і її можна використовувати як в їжу, так і в якості косметичного засобу для догляду за шкірою і волоссям. Секрет універсальності використання даного продукту в його унікальному хімічному складі, до якого входить цілий комплекс насичених і ненасичених жирних кислот, вітамінів і мінералів.
Кокосова олія має наступні корисні властивості:

Кокосову олію можна використовувати в процесі приготування різних страв: вона з легкістю може замінити, соняшникову олію як при смаженні, так і при заправці салатів, також її можна використовувати і замість вершкового масла при приготуванні випічки (вона виходить більш пишною і довше зберігає свої смакові якості, при цьому не черствішає), макаронів, каш, картоплі, та й просто для намазування на хліб, як бутерброд. Варто відзначити, що кокосова олія може бути, як в рідкому, так і в твердому стані. Температура її плавлення становить 24-26 градусів. До того ж, вона абсолютно безпечна і при високих температурах, що досягають 350 градусів.
Кокосову олію можна додавати і в гарячі напої: чай, каву, молоко, гарячий шоколад для додання пікантного кокосового аромату. Ця олія – одна з небагатьох, що не руйнується під впливом високих температур і не стає канцерогенною, що дуже важливо в здоровому харчуванні. Таким чином, кокосова олія покращує процес травлення та попереджує розвиток захворювань шлунково-кишкового тракту.

Кокосова олія містить жирні кислоти, які допомагають у боротьбі з надмірною вагою. Вони легше засвоюються, перетравлюються і використовуються як джерело енергії, яка виробляється за рахунок прискорення обміну речовин. Доведено, що кокосова олія використовується організмом для виробництва енергії та спалювання калорій. Тому при вживанні даного продукту, можна відчути прилив енергії і при цьому втрачати вагу. Кокосова олія легко засвоюється, за рахунок меншого вмісту калорій, ніж в інших видах олії, тому її можна назвати дієтичною. Але при цьому вона добре втамовує голод, насичуює організм поживними речовинами, знижуючи навантаження на підшлункову залозу.

 

Крім дієтичних властивостей кокосовій олії притаманний цілющий вплив на організм людини. Зокрема, на роботу серцево-судинної системи. Незважаючи на високий вміст насичених жирів, кокосова олія допомагає збільшити рівень “гарного” холестерину, який руйнує склеротичні бляшки, і знизити рівень «поганого», який, навпаки, ці бляшки утворює на стінках судин, провокуючи розвиток серцево-судинних захворювань. Таким чином, вживання кокосової олії є своєрідною профілактикою розвитку атеросклерозу та інших серцевих захворювань.
В країнах, де люди регулярно вживають в раціон кокосову олію, рівень серцевих захворювань значно нижчий. До того ж, кокосова олія сприяє кращому засвоєнню цукру, регулюючи його рівень в крові, завдяки чому може використовуватися для профілактики та лікування цукрового діабету.

 

 

Насичені жири і кислоти кокосової олії мають антимікробні властивості, що допомагає організму боротися з різними вірусами і бактеріями. Це зміцнює імунну систему і захищає організм від інфекційних захворювань.
Кокосова олія сприяє засвоєнню вітамінів, мінералів і амінокислот, що також сприятливо впливає на імунну систему і роботу організму в цілому. Вона «вбиває» віруси грипу, герпесу, кору, гепатиту, інфекції горла і інші бактерії. Також кокосова олія, завдяки своєму складу, знижує навантаження на печінку і перешкоджає накопиченню в організмі вісцерального жиру, який вкриває внутрішні органи, негативно впливаючи на їх функціонування.
Лауринова кислота, що міститься в кокосовій олії, потрапляючи в організм, перетворюється на монолаурін – речовину, яка входить до складу материнського молока, яке, в свою чергу, є одним з найбільш цінних, натуральних і корисних продуктів на всій планеті. Монолаурін зміцнює імунну систему і запобігає розвитку багатьох захворювань.

 

 

Якщо Ви щодня відчуваєте незрозумілу надмірну втому, апатію і млявість, не забувайте про те, що це одна з головних ознак порушень роботи щитовидної залози. На це потрібно негайно звернути увагу і вжити заходів для вирішення даної проблеми. Щитовидна залоза виконує важливу роль диригента в організмі людини і відповідає за гормональний фон. Якщо з’являються ознаки збоїв її роботи, не можна залишати це без уваги. Кокосова олія забезпечує постачання необхідних речовин для щитовидної залози і сприятиме відновленню її роботи.
 

 

Крім того, що кокосова олія є джерелом вітаміну Е, який покращує регенерацію тканин в організмі і циркуляцію крові, уповільнює процеси старіння, підвищує імунітет і позитивно впливає на роботу організму, вона також сприяє і кращому засвоєнню інших вітамінів та поживних речовин. Наприклад, кокосова олія покращує засвоєння кальцію і магнію, за рахунок чого зміцнюються кістки, що є профілактикою остеопорозу, і зуби, емаль яких стає міцнішою і менш схильна до карієсу.

 

Кокосова олія незамінна не тільки на кухні при приготуванні дієтичних страв, вона є корисним засобом для догляду за волоссям. Це один з кращих природних поживних компонентів, що стимулює ріст волосся, надаючи їм життєвої сили, здорового блиску і шовковистості. Кокосова олія є відмінним кондиціонером і має «реабілітаційні» властивості для пошкодженого волосся. Регулярно масажуючи шкіру голови з використанням декількох крапель цієї олії, можна запобігти появі лупи.

 

 

Олія кокоса використовується і для догляду за шкірою. До складу продукту входять білки, які допомагають зберігати молодість шкіри, сприяють збереженню клітин і відновленню тканин. Олія чудово зволожує всі типи шкіри і не має жодних протипоказань до застосування, вона абсолютно гіпоалергенна, тому безпечна навіть для дитячої шкіри.
Кокосова олія ефективно зволожує і живить шкірні покриви, загоює ранки і тріщинки на шкірі, перешкоджає її лущенню, завдяки чому шкіра виглядає більш доглянутою, еластичною і м’якою. Її можна використовувати і при лікуванні різних шкірних захворювань: дерматиту, екземи та псоріазу.
Кокосова олія насичена антиоксидантами, які беруть участь у процесі створення нових клітин, тому регулярне застосування даного продукту сприяє уповільненню процесу старіння і появи передчасних зморшок.
Її можна використовувати і для масажу. Крім того, кокосову олію можна застосовувати і для безпечної засмаги: вона захищає шкіру від негативного впливу ультрафіолету.
Кокосова олія є універсальним засобом, як в дієтичному харчуванні, так і в процесі догляду за шкірою і волоссям. Одна пляшечка цієї олії може замінити безліч косметичних засобів і є якісним джерелом корисних жирів, необхідних для повноцінного і здорового харчування. Урізноманітніть свій раціон, вибирайте правильні засоби для якісного догляду за собою! Будьте здоровими! Будьте красивими!

1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд (Пока оценок нет)
Loading...
Задать вопрос менеджеру
Введіть своє ім'я та номер телефону і
ми зв'яжемося з Вами найближчим часом!
Задать вопрос менеджеру
Введіть своє ім'я та номер телефону і
ми зв'яжемося з Вами найближчим часом!
Отримай свою програму харчування онлайн Докладнiше
Отримай свою програму харчування онлайн