Медичний дієтологічний центр здоров'я та смачної дієти

Картопля

Картопля – трав’яниста рослина, що має їстівні бульби, які відносять до роду Пасльонових. Головний продукт харчування для людини – картопляна бульба, але є у цього виду продукту ще й отруйні плоди, які не використовують в їжу. Картопля в Росії з’явилась завдяки Петру І, який наприкінці 17 століття надіслав мішок бульб із Голландії.


Слід нагадати, що білок картоплі містить весь перелік амінокислот, які зустрічаються в рослинах, навіть ті, без яких неможливо уявити нормальний розвиток людського організму. У випадку, якщо вживати варену картоплю, норма на добу якої складає – 300 грам, можна повною мірою забезпечити потребу організму вуглеводами, калієм та фосфором. Також варто відзначити, що у кількох грамах молодої картоплі містититься приблизно 20 мг вітаміну С. Чим довше ви зберігаєте бульби, тим менший вміст вітаміну С в ньому. Картопля, що пролежала у вашій коморі до весни, зберігає лише третину цього необхідного для людини вітаміну. Основною речовиною, яка міститься в картоплі є клітковина, що стабілізує процеси ШКТ. Якщо ви страждаєте гастритом або ж у вас виразка, кращим рішенням для вас стане відварена картопля.
Крім того, в ній велика кількість мінеральних речовин. У цьому продукті є солі калію та фосфору; натрій, калій, магній, залізо, сірка, хлор та безліч мікроелементів. Мінеральні речовини бульби розподіляються нерівномірно: найбільше їх у кожурі, найменше – в серцевині, а середній вміст в порівнянні з основою містить верхівкова частина.
Мінеральні елементи в бульбі знаходяться у формі, яка легко засвоюється та представлена, в основному, у вигляді солей з лужними властивостями, що підтримують рівновагу луги в крові.

Крохмаль, що вироблюють з картоплі, знижує рівень холестерину в печінці та сироватці крові, тобто допомагає протистояти організму атеросклерозу. Калій, що міститься в овочі, виводить зайву воду з організму (це є незамінною властивістю для людей, які страждають на хворобу нирок та тих, хто зловживає алкогольними напоями). Під час застілля краще використовувати в якості закуски картоплю, тому що саме вона допоможе уникнути набряклості.
Треба зазначити, що цей овоч є лідером серед продуктів, що містять калій. У зв’язку з тим, що солі калію, які є в картоплі, виводять непотрібну воду, її мають використовувати у своєму раціоні люди, у яких виявлені хвороби серця та нирок. Якщо ви страждаєте простою формою хронічної ниркової недостатньості, то дієта, головними компонентами якої є яйця та картопля, підійде вам як найбільше.
У народній медицині використовують сік сирої картоплі для полоскання ротової порожнини при хворобах горла: фарингітах та ларингітах. Про цілющі властивості цього напою можна складати легенди, адже завдяки йому можна лікувати безліч захворювань, таких як парадонтоз. Якщо ви страждаєте на головні болі, то вживайте сік картоплі. Головний біль пройде завдяки речовині ацетилхолін. Запор, нудота та печія також лікуються соком цього овоча. До того ж, завдяки йому можна загоїти виразки ШКТ, знизити кислотність шлунку, вилікувати гастрит.
Якщо ви плануєте купувати картоплю, то зверніть увагу на те, щоб бульби були твердими, рівними та мали однаковий колір. Якщо одна із сторін овоча має зелений колір, цей факт може свідчити тільки про те, що картоплю зберігали у світлому приміщенні. Пам’ятайте, що це отруйна речовина – соланін, його обов’язково необхідно видалити. Також при обробці картоплі видаляйте всі бруньки. Дуже часто продавці намагаються продати старі бульби, які більш дрібні та чисті, намагаючись видати їх за молоді. Щоб бути впевненим в тому, що купуєте молоду картоплю, треба просто потерти шкірку, вона повинна добре зіскоблюватись. Всі цілющі речовини в цьому харчовому продукті містяться близько до шкірки, саме тому видаляти її не варто. Молоду картоплю не варто чистити, досить поскубти її щіткою або мочалкою, яка має жорстку поверхню.
Бульби з шкіркою жовтого кольору можуть зберігатись дуже довго. З них можна готувати як гарніри, так і самостійні блюда. Супи краще готувати з картоплі з темною шкіркою.
Задать вопрос менеджеру
Введіть своє ім'я та номер телефону і
ми зв'яжемося з Вами найближчим часом!
Задать вопрос менеджеру
Введіть своє ім'я та номер телефону і
ми зв'яжемося з Вами найближчим часом!
Пройти тест«Отримай персональну програму харчування від дієтолога онлайн або в клініці»