Медичний дієтологічний центр здоров'я та смачної дієти

Капуста

Ще зі шкільного курсу біології нам відомо, що капуста є дворічною рослиною, вирощують яку у сільськогосподарських угіддях та відносять до роду Капуста.
Капусту городню вирощують як однорічну рослину на городах по всьому світу, за винятком крайніх північних районів та пустель. Як культурна харчова рослина вона поширена у всіх країнах з помірним кліматом. В субтропіках можливе вирощування капусти городньої в холодну пору року або в горах.


Відкриття, яке зробили вчені, полягає в тому, що білокачанна капуста відрізняється від усіх інших видів тим, що вона містить вітамін U-метілметіонін, здатний лікувати виразкові захворювання ШКТ, коліти, млявість кишківника, гастрити.
Вітамін С знаходиться у листях ранніх сортів у кількості 20 мг%, а тих, що зріють пізно-70 мг %. Треба зазначити, що цей вітамін в ній може знаходитись дуже довго. Вітамін С міститься в капусті не тільки в чистому вигляді, але і в хімічно пов’язаній формі – “аскорбиген”. Ця форма є найбільш стійкою, в капусті саме в такому вигляді його може вміщуватись в 50 разів більше, ніж у картоплі. Насправді, в капусті вітаміну С більше в 1,5-2 рази, ніж у картоплі. Цього вітаміну в капусті більше ніж у деяких цитрусових, та в 10 разів більше ніж у моркві.

До складу капусти входять також вітаміни групи В, різні кислоти та солі. У білокачанній капусті безліч вітамінів, які потрібні людині.
Цю сільськогосподарську культуру можна назвати джерелом мінеральних речовин та мікроелементів.
Також у ній вміст глюкози вищий, ніж у яблуках та деяких цитрусових, а за насиченістю фруктозою перевершує деякі овочі та лимон.
Властивості капусти також використовуються у фармакології. Завдяки їй обмін речовин в організмі поліпшується та її можна використовувати як анальгетик та сильний знеболюючий засіб. Капусту можна вживати при дієтах, які використовують при лікуванні атеросклерозу, різних хвороб серця та шлунку, ішемічній хворобі серця, подагрі, жовчнокам’яній хворобі та інших.

Але, якщо кислотність шлунку підвищена, треба відмовитись від цього продукту, тому що він подразнює шлунок. При ентериті, коліті, проносах її вживати не варто, тому що вона містить важку клітковину. Зверніть увагу, що ця с/г культура багата вітаміном U, який є потужною оборонною стіною для слизової оболонки кишечника від виразок. Вживайте капусту в будь-якому вигляді, якщо у вас немає проблем з кишечником.
Задать вопрос менеджеру
Введіть своє ім'я та номер телефону і
ми зв'яжемося з Вами найближчим часом!
Задать вопрос менеджеру
Введіть своє ім'я та номер телефону і
ми зв'яжемося з Вами найближчим часом!
Пройти тест«Отримай персональну програму харчування від дієтолога онлайн або в клініці»