Медичний дієтологічний центр здоров'я та смачної дієти

«Інструкція щодо застосування білкових продуктів»

Білок – основа всієї живої матерії на планеті. Клітка будь-якого організму, в тому числі і людського, складається з білка. Це найважливіший компонент харчування, що забезпечує процес життєдіяльності організму.


Білки виконують безліч життєво важливих функцій в людському організмі. Це головний «будівельний матеріал», що забезпечує зростання, розмноження і повноцінний розвиток організму, а також роботу нервової системи. Білки виконують транспортування вітамінів, мінеральних солей, формують з’єднання, що забезпечують захисні функції.

Єдиним безпечним джерелом білка є продукти харчування, що містять даний компонент у своєму складі.

Які ж продукти повинні входити до складу щоденного раціону для забезпечення організму необхідною кількістю білка? Яка добова норма білкових продуктів? Який білок легше і краще засвоюється організмом?

Білок складається з амінокислот, 22 з яких найбільш поширені в харчових продуктах, 9 є незамінними. Що це означає? Ці незамінні амінокислоти не можуть синтезуватися організмом і повинні надходити з їжі. Інші різновиди амінокислот організм може синтезувати.

У природі не існує такого білка, склад якого збігався б із складом білка, що знаходиться в організмі людини.

Тому в щоденному раціоні харчування повинні бути присутніми білки як рослинного, так і тваринного походження. Правда, щоб білок, що знаходиться в продуктах, трансформувався в білок тканин і клітин організму людини, запускається цілий механізм з його переробки і засвоєння. Через складний процес хімічного перетворення харчові білки синтезуються, поповнюючи запаси білка в організмі людини.

Що ж собою являють білки тваринного походження?

Основними джерелами такого виду білка є:

Ці інгредієнти повинні становити 60% добової норми білкових продуктів у щоденному раціоні, інші 40% – частка рослинного білка. Слід зазначити, що організм по-різному засвоює всі ці продукти, що обумовлює їх різну біологічну цінність.

Важливо знати: організм не може на всі 100% засвоїти білки. До того ж, ступінь засвоєння різних білків суттєво відрізняється. Вона залежить від типу білка (тваринний або рослинний) і від способу обробки їжі.
Необхідно враховувати, що тваринні білки засвоюються організмом на 70-90%. Варто відмовитися від жирних сортів м’яса і риби, по можливості готувати продукти на пару, і як можна рідше вживати смажену їжу.

Якщо говорити про добову норму білкових продуктів у щоденному раціоні, то середня потреба дорослого організму становить 100 – 120 г білка. За один прийом їжі організм може засвоїти не більше 30 г білка. Це варто враховувати при складанні щоденного раціону харчування.

На відміну від білків тваринного походження, рослинні білки не містять незамінних амінокислот. Але для нормального функціонування організму необхідні, як тварини, так і рослинні білки.

Джерелами такого виду білка є:

Біологічна цінність рослинних білків менша, ніж тваринних. Їх здатність до засвоєння 60-80%.

Ці показники можна збільшити, якщо правильно комбінувати продукти харчування. Наприклад, якщо у вашому раціоні будуть присутні такі набори інгредієнтів, як крупи + бобові, або ж крупи + молочні продукти, то синдром білково-енергетичної недостатності вам не загрожує. Такі поєднання продуктів забезпечують збалансованість амінокислот і сприяють кращому обміну речовин.

Які ж симптоми можуть свідчити про нестачу білка в організмі?
Якщо шкіра стає блідою, сухою і стягнутою, втрачає колишню еластичність, це означає, що організм починає сигналізувати вам про неповноцінність харчування. Метаморфози відбуваються і з волоссям: вони стають більш тонкими і тьмяними. Страждає серцево-судинна система. Крім того, знижується імунітет і підвищується вразливість організму перед різними вірусними інфекціями, що нерідко призводить до розвитку пневмонії, інфекцій сечостатевої системи, розладів шлунково-кишкового тракту. Помітні зміни і в психоемоційному стані: дратівливість і апатичність, схильність до стресів і смутку, неуважність, погіршення пам’яті і зниження працездатності.

Особливо критична ситуація з нестачею білків для зростаючого організму. Крім інших симптомів, сповільнюється ріст і утворення кісткової тканини, може відбуватися затримка розумового розвитку.
При наявності подібних симптомів, необхідна корекція раціону харчування з підбором індивідуальної дієти, що відповідає і задовольняє потреби організму.

Відзначимо, що симптоматика білкової недостатності може проявитися не відразу, тому, якщо виявленні тривожні симптоми, будьте готові до оперативного вирішення питання, інакше важких наслідків не уникнути.
Не менш небезпечна для здоров’я і надмірна кількість білка в щоденному раціоні. При цьому може спостерігатися підвищена збудливість нервової системи, страждати серцево-судинна система, печінка, нирки, порушуватися обмін вітамінів.

Тому для підтримки білкового балансу в організмі дотримуйтеся наступних рекомендацій:
– У середньому споживання білка повинне становити 0,8-1 г на 1 кг маси тіла на добу. Але в залежності від різних факторів ці дані повинні бути строго індивідуальні!
Так, наприклад, для спортсменів, осіб фізичної праці, вагітних жінок і жінок, що годують немовлят груддю та дітей ці дані можуть сильно відрізнятися.
– Не зловживайте протягом тривалого періоду прийомом надмірної кількості білка.
– Урізноманітніть раціон, щоб з їжею в організм надходили різні комбінації білка.
– Намагайтеся не вживати білкову їжу на ніч.
– Слідкуйте, щоб не менше 60% вашого раціону складали білки тваринного походження.
– Намагайтеся поєднувати білки тваринного і рослинного походження, для кращого їх засвоєння.

Дотримуйтеся здорового і різноманітного раціону харчування, вживайте в їжу білкові продукти в достатній кількості і збалансованому співвідношенні. Бережіть себе і будьте здорові!

Задать вопрос менеджеру
Введіть своє ім'я та номер телефону і
ми зв'яжемося з Вами найближчим часом!
Задать вопрос менеджеру
Введіть своє ім'я та номер телефону і
ми зв'яжемося з Вами найближчим часом!