Медичний дієтологічний центр здоров'я та смачної дієти

«Хороший» і «поганий» холестерин

Холестерин асоціюється у більшості людей з негативним впливом на здоров’я. Однак, думка про те, що холестерин апріорі шкідливий для організму, є неправильною за своєю суттю.

Холестерин – органічна сполука, природний жирний (ліпофільний) спирт, що міститься в клітинних мембранах всіх живих організмів.

В організмі людини холестерин міститься в печінці, спинному і головному мозку, надниркових, статевих залозах, жировій тканині; входить до складу оболонок майже всіх клітин. Близько 90% цієї речовини в нашому організмі знаходиться в тканинах і близько 10% – в крові.

Без холестерину неможлива нормальна робота життєво важливих органів і систем нашого організму.

Холестерин виконує безліч важливих функцій в організмі людини, основною з яких є формування оптимальної міцності і забезпечення цілісності плазматичної мембрани клітин.

Функція холестерину полягає в його участі в метаболічних процесах, виробництві жовчних кислот, необхідних для емульгації та абсорбції жирів у тонкому кишечнику, і різних стероїдних гормонів, в тому числі – статевих.

За безпосередньої участі холестерину відбувається вироблення в організмі вітаміну D (який грає ключову роль в обміні кальцію і фосфору), гормонів надниркових залоз, жіночих статевих гормонів (естрогенів і прогестерону), чоловічого статевого гормону тестостерону. Крім того, холестерин необхідний для нормальної діяльності мозку.

Більша частина холестерину виробляється власне організмом (ендогенний холестерин), набагато менша надходить з їжею (екзогенний холестерин).

Самостійний синтез холестерину печінкою покриває потребу в ньому на 80%, в зв’язку з чим, його надходження з їжею дійсно має бути лімітоване.

Жировий обмін являє собою складний процес. Ризик утворення «холестеринових» атеросклеротичних бляшок та інших несприятливих станів, пов’язаних з вживанням холестерину, залежить не тільки і не стільки від надходження самого холестерину, скільки від загальної обмінної дискоординації і порушення жирового обміну та транспорту, викликаних в першу чергу незбалансованим харчуванням.

Холестерин крові можна поділити умовно на «поганий» і «хороший».

«Хороший» холестерин або ліпопротеїди високої щільності (ЛПВЩ) захоплюють надлишковий холестерин і видаляють його. Відбувається очищення судин, не утворюються атеросклеротичні бляшки.

«Поганий» холестерин або ліпопротеїди низької щільності, ліпопротеїди дуже низької щільності та тригліцериди, навпаки, сприяють підвищенню рівня холестерину в крові, «допомагають» розростися атеросклеротичній бляшці.

Холестерин виступає в ролі «доброго» або «поганого» не сам по собі, а в залежності від того комплексу з білком, в якому він транспортується, і утворення цих комплексів; рівень їх вмісту в організмі, залежить від балансу поживних речовин в цілому, а не тільки холестерину, що надходить з їжею.

Тому чи буде холестерин «хорошим» або «поганим» залежить від Вашого харчування і способу життя. Подбайте про корисну їжу для себе і своєї сім’ї! І будьте здорові!

Задать вопрос менеджеру
Введіть своє ім'я та номер телефону і
ми зв'яжемося з Вами найближчим часом!
Задать вопрос менеджеру
Введіть своє ім'я та номер телефону і
ми зв'яжемося з Вами найближчим часом!