Медичний дієтологічний центр здоров'я та смачної дієти

Харчова алергія та харчова непереносимість

Як визначити?

Все більшої популярності набирають для діагностики харчової алергії та непереносимості методи альтернативної медицини. Існує безліч різних тестів, які рекламуються на телебаченні та в Інтернеті, проте, в такій кількості інформації дуже складно визначити, що з цього є правдою, а що рекламною вигадкою.


Медичні терміни для визначення харчової алергії та непереносимості можуть збивати з пантелику в силу їх великої кількості. Нижче наведено описи деяких з них.
Харчова гіперчутливість позначає всі погані реакції на їжу
IgE – опосередкована харчова алергія
Реакція розвивається миттєво та може мати погані наслідки. До процесу залучені імуноглобуліни E, що виробляються імунною системою
не-IgE – опосередковувані харчові алергії
Реакція уповільнена. У процес втягнута імунна система, проте без участі імуноглобулінів E
Неімуноопосередкована харчова непереносимість
Імунна система не залучена до процесу, наприклад, непереносимість лактози або чутливість до гістаміну

Традиційні методи для визначення алергії

Ці методи науково доведені та застосовуються фахівцями.

Шкірний прик-тест

Невелику кількість розведеного алергену (білка, який підозрюють в якості винуватця алергії) наносять на шкіру та роблять прокол спеціальним ланцетом. Харчова алергія діагностується при появі набряку або папули та збігом з «підозрюваним» продуктом за результатами спостережень. Тест проводиться тільки під медичним контролем!

Сироватковий тест на IgE

Вимірюється вміст у крові імуноглобулінів Е до певного продукту. Для правильної інтерпретації тесту дуже важливою є історія хвороби.

Провокаційні тести

Невелику кількість передбачуваного алергену приймають в капсулі всередину та спостерігають за симптомами. У ряді випадків пацієнт обізнаний про те, що він приймає, але можливо також проведення сліпого плацебо-контрольованого тесту – коли пацієнт не знає про вміст капсули. Цей тест також проводять тільки під суворим медичним контролем.

Елімінація продуктів

Передбачуваний продукт або група продуктів виключається з раціону харчування на певний період, протягом якого пацієнт веде щоденник спостережень за самопочуттям. Якщо воно поліпшується, передбачуваний алерген вводять знову. При погіршенні симптомів харчова алергія на певний продукт вважається підтвердженою. Лікарський контроль обов’язковий! Дуже важливо, щоб під час проведення тесту дієта була збалансованою, адже з раціону харчування виключається група продуктів харчування (молочні продукти, вироби з пшениці та т.п.)

Альтернативні тести

Існує безліч комерційних тестів, здатних виявити харчову гіперчутливість, як стверджують їх творці. Їх слід уникати, тому що вони не мають наукової бази та їх ефективність не доведена.

Аналіз крові на IgG

Тест визначає вміст імуноглобулінів класу G в крові. Стверджують, що підвищення IgG у відповідь на вживання окремих продуктів вказує на їх харчову непереносимість. Проте зараз не існує переконливих доказів на користь цієї теорії.

Кінезіологія

Тест ґрунтується на припущенні, що певні продукти провокують дисбаланс в організмі, який можна визначити шляхом м’язових тестів. Пацієнт по черзі отримує різні продукти в скляному стакані, а фахівець в цей час тестує, як на це реагують різні м’язові групи. Як правило, в результаті багато продуктів рекомендується виключити з раціону харчування. Проте дослідження показують, що результати цього тесту не більше ніж випадковість.

Аналіз волосся

Невелику кількість волосся відправляють до лабораторії, де сканують енергетичні поля волосся. Результати порівнюють з зафіксованими даними для виявлення харчової гіперчутливості. Незважаючи на те, що аналіз волосся використовується для визначення мінерального статусу людини, в тому числі і для виявлення отруєння важкими металами, використання цього методу з метою виявлення алергії не має ніякої наукової основи.

Лейкоцітотоксичний або цитотоксичний тест

Це аналіз крові, при якому білі кров’яні тільця (лейкоцити) змішують із різними продуктами та за реакцією на них роблять висновки про непереносимість. Цей тест не має ніякої наукової основи.

Пульс-тест

Вимірюється пульс у спокої до їжі та потім через 15 хвилин після. Почастішання пульсу більш ніж на 10 ударів свідчить про харчову непереносимість. Дослідження ж не виявили ніякого зв’язку між частотою пульсу та харчовою непереносимістю.

Електродермальний (Vega) тест

Тест вимірює електромагнітну проводимість в тілі. Її різко знижують продукти, які не підходять. Знову-таки, ніяких наукових підтверджень ця теорія не має.
Всі альтернативні тести, як правило, пропонують виключити з раціону велику кількість продуктів. Це не є необхідністю з огляду сумнівної достовірності їх даних. Крім того, виключаючи багато продуктів з раціону ви ризикуєте позбавити себе багатьох життєво необхідних речовин, що загрожує проблемами зі здоров’ям.

Висновок

Якщо ви підозрюєте харчову алергію, то вам необхідно звернутися за допомогою до кваліфікованого фахівця, який призначить діагностику із застосуванням науково-обґрунтованих методів.
Дієтолог проконсультує вас щодо правильного харчування з урахуванням всіх ваших особливостей та складе смачну, різноманітну дієту. Альтернативних тестів слід уникати, особливо дітям, тому що вони не мають під собою наукової бази. Діти не повинні дотримуватись жорстких дієт, за винятком тих випадків, коли це виписано лікарем, оскільки зростаючий організм має потребу в багатьох речовинах для адекватного зростання та розвитку.

За матеріалами сайту: bda.uk.com

Задать вопрос менеджеру
Введіть своє ім'я та номер телефону і
ми зв'яжемося з Вами найближчим часом!
Задать вопрос менеджеру
Введіть своє ім'я та номер телефону і
ми зв'яжемося з Вами найближчим часом!
Пройти тест«Отримай персональну програму харчування від дієтолога онлайн або в клініці»