Медичний дієтологічний центр здоров'я та смачної дієти

Харчова алергія і харчова непереносимість: симптоми та лікування

Їжа дає організму необхідну енергію, забезпечує поживними речовинами й нерідко є одним із джерел задоволення для людини. Але бувають ситуації, коли навіть здорові та корисні в широкому сенсі продукти можуть стати причиною поганого самопочуття і створювати загрозу для здоров’я і життя. Йдеться про алергічні реакції.

Як відрізнити алергію та харчову непереносимість


Харчова алергія часто прирівнюється до непереносимості продуктів. Однак, це не зовсім правильно. Обидва ці стани відображаються негативною реакцією організму на вживання певних видів їжі, але мають свої характерні відмінності.

Так, харчова непереносимість зазвичай викликана порушенням роботи ферментативної системи шлунково-кишкового тракту, має накопичувальний ефект і проявляється здебільшого розладами травлення. Наприклад, непереносимість молочних продуктів пов’язана з недостатнім продукуванням лактази – ферменту, що розщеплює молочний цукор (лактозу). При регулярному вживанні молока симптоми харчової алергії будуть наростати поступово, тому люди рідко пов’язують вживання певних продуктів з погіршенням самопочуття.

Алергія на харчові продукти – імунна реакція організму на певні білкові сполуки, що виникає негайно після взаємодії з алергеном навіть при невеликій його кількості. Харчова алергія більшою мірою проявляється реакціями на шкірі у вигляді висипів, почервоніння і свербіння.

Причини розвитку непереносимості та алергії на харчові продукти

Харчова алергія і непереносимість харчових продуктів істотно відрізняються за причинами виникнення, механізмами розвитку та клінічними проявами.

Харчова непереносимість здебільшого детермінована генетично. Саме гени відповідають за ферментативну активність організму. Наявність певних варіантів гена.

Причини розвитку харчової алергії на сьогодні недостатньо вивчені. У певний момент імунна система організму помилково сприймає протеїнові компоненти окремих харчових продуктів як чужорідні білки й виробляє антитіла для захисту від «стороннього втручання». При наступному контакті з таким білком імуноглобуліни класу Е запускають ланцюг реакцій, формуючи імунну відповідь. Так розвивається алергічна реакція.

Також нерідкі випадки перехресних алергічних реакцій, коли при алергії на пилок розвивається гіперчутливість до певних видів продуктів, тобто харчова алергія. Така харчова алергія загострюється в сезон цвітіння, а в інші періоди може не мати ніяких проявів.

Більшість вчених пов’язує розвиток алергії з порушеннями у роботі імунної системи мультифакторної природи. Схильність до імунних патологій часто закладена генетично і проявляється при впливі комплексу різних факторів: способу життя, умов праці, якості води та харчування, стану здоров’я, рівня стресу і т. ін.

Симптоми алергії та харчової непереносимості

Ознаки алергії розвиваються швидко – від декількох секунд до декількох годин після контакту з алергеном.

Харчова алергія проявляється у вигляді:


У рідкісних випадках розвивається анафілактичний шок – алергічна реакція негайного типу з порушенням роботи серця і системи дихання.

Симптоми харчової непереносимості проявляються поступово, за висхідною. Виразність клінічних проявів залежить від регулярності та кількості вживання продуктів, засвоювання яких порушено.

До основних ознак непереносимості належать:


Прояви харчової непереносимості часто подовжені в часі та мають накопичувальний ефект, тому можуть залишатися без належної уваги багато місяців і навіть років. За відсутності своєчасної діагностики та лікування непереносимість харчових продуктів може призводити до метаболічних порушень, викликати вітамін дефіцитні стани та розвиток хронічної втоми.

Харчування при негативній реакції організму на харчові продукти

В основі успішного лікування харчової непереносимості та алергії на харчові продукти – перегляд щоденного раціону.

Правила харчування при діагнозі «Харчова алергія»:


Найбільш поширеними формами харчової непереносимості є лактазна недостатність (непереносимість лактози) і целіакія (непереносимість глютену).

Молочні та злакові продукти є базовими складовими щоденного раціону харчування людей будь-якого віку. Тому за наявності негативної харчової реакції слід з особливою ретельністю підходити до планування меню, щоб забезпечити організм усім комплексом поживних речовин і не спровокувати погіршення стану здоров’я.

Правила харчування при целіакії:

Правила харчування при лактазній недостатності:


Лікування харчової алергії та непереносимості харчових продуктів

У разі прояву симптомів негативної реакції організму на харчові продукти доцільно звернутися за допомогою до лікаря-дієтолога. Такий фахівець володіє необхідними знаннями та навичками, щоб провести комплексну діагностику стану здоров’я, призначити медикаментозне лікування і розробити план дієтотерапії.

Антиалергенна дієта, складена індивідуально для вас, допоможе не тільки знайти відповідь на питання «що можна їсти при алергії?», а й стане фундаментом для зміцнення вашого здоров’я й активної профілактики розвитку алергічних реакцій у майбутньому.

Рекомендації з харчування при непереносимості лактози або глютену також мають складатися досвідченим лікарем, з урахуванням ступеня прояву клінічних симптомів і загального стану здоров’я. У DietCenter ви можете сподіватися на компетентну дієтологічну допомогу і медичний контроль вашої дієти.

За відсутності симптомів і наявності проблем – реакції на харчові продукти серед родичів ви можете пройти в DietCenter ДНК-дослідження на генетичну схильність до харчової непереносимості та імунні патології. Така діагностика допоможе виявити приховані проблеми до їх прояву і скорегувати раціон харчування для профілактики.

1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд (Пока оценок нет)
Loading...
Задати питання менеджеру
Введіть своє ім'я та номер телефону і
ми зв'яжемося з Вами найближчим часом!
Задати питання менеджеру
Введіть своє ім'я та номер телефону і
ми зв'яжемося з Вами найближчим часом!
Отримай свою програму харчування онлайн Докладнiше
Отримай свою програму харчування онлайн