Холестерин – речовина, що потрібна для будівництва клітин, формування здорового скелета і синтезу статевих гормонів. Разом із тим, холестерин утворює особливі з’єднання з білком – ліпопротеїни високої та низької щільності. Саме останні (ЛПНЩ) здатні відкладатися на стінках судин, провокуючи розвиток атеросклерозу, гіпертонії, ІХС та інших серцево-судинних захворювань. Такі сполуки відомі звичайній людині, як «поганий холестерин».
Знизити концентрацію ЛПНЩ допоможе гіпохолестеринова дієта.
Суть такого раціону полягає в обмеженні жирних продуктів тваринного походження і швидких вуглеводів. При цьому в меню повинна бути збільшена частка клітковини за допомогою свіжих овочів і фруктів, а нестача жирів у харчуванні компенсується продуктами рослинного походження – горіхами та рослинними оліями.
Дієтичний стіл № 10 за Певзнером – стандартна гіпохолестеринова дієта.
Згідно з рекомендаціями, з харчування повністю вилучаються жирні та смажені страви, копченості, консерви, напівфабрикати та фаст-фуд.
Цукор та інші прості вуглеводи (солодощі, кондитерські вироби, хлібобулочні вироби, манна крупа і т. д.) зводяться до мінімуму.
Вводиться обмеження солі в раціоні – до 5 г на добу.
Дієта для зниження холестерину вводиться при атеросклерозі, незамінна для хворих на гіпертонію та при інших серцево-судинних патологіях, буде корисна для зниження ваги та загального оздоровлення.
Застосування такої дієти дозволяє безпечно й ефективно знизити рівень «поганого» холестерину.
Однак, якщо ви вирішили самостійно призначити собі таку дієту, пам’ятайте, що лікувальне харчування повинен призначати лікар.
Безумовно, є загальні рекомендації – як складається гіпохолестеринова дієта.
При її розробці немає окремих правил для чоловіків і для жінок, але існує декілька базових принципів щодо того, як має формуватися лікувальне харчування:
Для приготування страв можна використовувати стандартні рецепти, але з деякими обмеженнями:
При складанні меню харчування для зниження холестерину скористайтеся таблицею:
Додайте в меню |
Вилучіть/обмежте |
дієтичне м’ясо без шкіри та жиру (курку, індичку, пісну яловичину) |
червоне м’ясо з прожилками жиру, сало, субпродукти, сосиски та ковбаси |
м’який сир, сир кисломолочний і молочні продукти з низьким % жирності |
тверді й копчені сири, топлене вершкове масло |
нежирна морська риба |
червона і чорна ікра, кальмари, восьминоги, креветки, раки |
овочі в сирому і тушкованому вигляді, запечені та приготовані на пару |
снеки, напівфабрикати, фаст-фуд |
соки без цукру, компоти та кисіль |
солодкі напої, кава, какао, алкоголь |
цільнозерновий хліб, вироби з висівками, підсушений хліб |
дріжджові та солодкі хлібобулочні вироби, кондитерські вироби |
вівсяна, пшенична, пшоняна, гречана крупа |
манна крупа і білий рис
|
овочеві супи |
міцні бульйони |
Гіпохолестеринова дієта – обов’язкова умова для безпечного і результативного зменшення рівня холестерину в крові. Скласти збалансований лікувальний раціон самостійно може здатися непростим завданням. У такому разі краще звернутися за допомогою до лікаря-дієтолога.
Спеціаліст проведе необхідні дослідження для оцінки стану здоров’я і складе персональний план харчування на кожен тиждень дієти. Під час розробки меню харчування лікар буде брати до уваги не тільки рівень холестерину в крові, а й інші індивідуальні особливості: вік, вагу, супутні захворювання, вподобання в їжі й т. д. Лікар-дієтолог контролюватиме динаміку показників холестерину, допоможе нормалізувати вагу і виробити корисні харчові звички.