Медичний дієтологічний центр здоров'я та смачної дієти

Дієтотерапія, як основний інструмент лікування синдрому подразненого кишечника

Проблеми з функціонуванням системи травлення настільки поширені, що, напевно, не знайдеться жодної людини, яка б колись не відчувала почуття дискомфорту або болю, що виникають в результаті розладів роботи кишечника. Одна справа, коли ці проблеми мають тимчасовий характер і пов’язані з поодинокими помилками в системі харчування, по-іншому ж варто ставитися до постійного відчуття дискомфорту в області черевної порожнини. Причиною подібних нездужань може бути синдром подразненого кишечника (далі СПК). Що ж це таке і як його лікувати?


СПК – це комплекс хворобливих симптомів, пов’язаних з функціональними розладами кишечника. Зазвичай пацієнти з таким діагнозом скаржаться на болі в черевній порожнині, які досягають різного ступеня інтенсивності (від незначних ниючих дискомфортних відчуттів до гострих і різких колючих болей). Проблеми виникають і з випорожненням кишечника (можуть бути як запори, так і діареї), деякі пацієнти скаржаться на змішану симптоматику в процесі дефекації, яка може супроводжуватися метеоризмом.

Враховуючи всі особливості протікання захворювання, виділяють 3 види СПК:

I. СПК з переважанням діареї: частота рідких випорожнень більше 25%, твердих калових мас – менше 25%; частота випорожнення кишечника більше 3-х разів на добу. Підвищена частота і рідка консистенція випорожнень є основними симптомами СПК даного типу.

II. СПК з переважанням запорів: тверді випорожнення – більше 25%, рідкі – менше 25%; частота випорожнення кишечника – рідше 3-х разів на тиждень, при цьому пацієнт може скаржитися на відчуття неповного випорожнення кишечника, що викликає почуття постійного дискомфорту в районі черевної порожнини.

III. СПК змішаного типу: при такій формі захворювання частота і консистенція випорожнень є непостійними. Додатково з’являються такі симптоми, як здуття живота, метеоризм, раптові «помилкові» позиви звільнити кишечник.

Незважаючи на існуючу класифікацію, синдром подразненого кишечника може протікати і безболісно, ​​порушення в процесі дефекації також можуть носити тимчасовий характер і загострюватися лише після вживання продуктів-подразників. Тому настільки «завуальована» симптоматика може і не викликати особливого занепокоєння, іноді людина навіть і не здогадується про те, що його організм функціонує як-то неправильно. І з’ясовується це лише після того, як з’являється інша, більш явна і вагома причина для відвідування доктора. Наприклад, наявність надмірної ваги, в ході лікування якого у пацієнта виявляються збої в роботі кишечника.

Діагностувати СПК досить непросто. Симптоматика загострюється лише при вживанні продуктів індивідуальної нестерпності. І якщо такі інгредієнти, що для системи травлення є подразниками, виключити з щоденного раціону, захворювання переходить у стан ремісії і не викликає занепокоєння або дискомфортних відчуттів. При цьому СПК є невиліковним синдромом і якщо в раціон повернути «заборонені» продукти, хвороблива симптоматика відновиться. Тому доктор-дієтолог, використовуючи емпіричний метод, виявляє індивідуальні подразники для організму пацієнта і становить дієтологічну програму харчування таким чином, щоб щоденний раціон був смачним, збалансованим і різноманітним, при цьому абсолютно безпечним для системи травлення, не провокуючи стресових ситуацій для неї.

Індивідуальна дієта складається з урахуванням форми захворювання і, відповідно, та програма, яка використовується при лікуванні СПК з переважанням діареї, не може бути використана в процесі лікування СПК з переважанням запорів і навпаки. Дієтотерапія є основним ефективним методом лікування даного синдрому, але при цьому існують і інші допоміжні інструменти, які дозволяють тримати під контролем процес протікання захворювання і не дозволяють йому знижувати якість життя клієнта.

Які ж методи лікування використовуються при СПК?

I. Дієтотерапія: за допомогою корекції системи щоденного харчування, враховуючи реакцію організму на різні продукти, виявляються ті інгредієнти, які провокують розлади у роботі системи травлення і сприяють загостренню хворобливої ​​симптоматики.

Програма харчування складається з урахуванням форми захворювання. Основне завдання дієтотерапії – виключити з раціону продукти-подразники. Для цього застосовується FODMAP-дієта, регулююча кількість «шкідливих» вуглеводів в щоденному раціоні харчування, які погано всмоктуються в тонкому кишечнику і є провокаторами підвищеного газоутворення та інших проблем системи травлення. Таким чином, в щоденному раціоні харчування скорочується кількість продуктів, що містять FODMAPs-речовини, які призводять до здуття, важкості в шлунку і порушень в процесі очищення кишечника.

До FODMAPs-речовин відносяться: лактоза, фруктоза, фруктани, галактани, поліоли (цукрові спирти).

Якщо говорити про продукти харчування, що містять дані речовини, то найбільша концентрація лактози знаходиться в молоці (коров’ячому, козячому, овечому). Якщо вживати помірну кількість даного інгредієнта, то організм може нормально на нього реагувати, у разі ж, порушення норми, навіть перед здоровим організмом виникає справжнє випробування на міцність. Непереносимість лактози зустрічається у 1/3 клієнтів з синдромом СПК.

Фруктоза – вуглевод, що міститься в меді і фруктах. Фруктозу організм людини не може повністю перетравити, а її всмоктування безпосередньо залежить від глюкози. І ті фрукти, де співвідношення фруктози і глюкози = 1:1, є безпечними для організму з синдромом СПК, вони досить добре переносяться і всмоктуються організмом. Інша ж ситуація спостерігається при вживанні фруктів з надмірним вмістом фруктози. Це – яблука, черешня, груші, вишня, манго. Ці фрукти при наявності СПК з раціону виключаються.

Фруктани – група вуглеводів, яка зовсім не всмоктується організмом (пшениця, цибуля, часник) і, відповідно, їх вживання не може залишитися непоміченим для організму з ознаками СПК.

Галактани також відносяться до погано розчинних і практично незасвоюваних вуглеводів, які містяться в бобах, червоній квасолі і сочевиці.

Поліоли містяться в грибах, деяких овочах і фруктах. При синдромі подразненого кишечника продукти з високим вмістом FODMAPs-компонентів з раціону харчування виключаються.

Які ж продукти можуть потрапити в категорію «заборонених» при СПК?

• Певні молочні продукти.

• Деякі види овочів і фруктів.

• Деякі злакові, бобові і горіхи.

• Солодкі газовані напої, соки промислового виробництва.

Продукти з низьким вмістом FODMAPs-компонентів загрози здоров’ю системи травлення не становлять і можуть використовуватися в дієтологічній програмі при синдромі подразненого кишечника. До даної категорії можна віднести і ряд молочних продуктів, овочі та фрукти, злакові та горіхи. Тобто лише частина продуктів потрапить в категорію «заборонених», таким чином збалансованість і різноманітність у харчуванні будуть збережені.

При правильному підборі продуктів для індивідуальної системи харчування, симптоматика СПК проходить досить швидко. Спочатку виключаються всі подразники кишечника. Мова йде про продукти з високим вмістом FODMAPs-речовин. Коли симптоматика повністю зникає, а відбувається це в середньому протягом першого тижня після початку курсу дієтотерапії, в щоденний раціон поступово вводяться продукти, які раніше потрапили в категорію «заборонених». Все це відбувається під наглядом лікаря-дієтолога, який оцінює реакцію організму пацієнта на нововведені інгредієнти і робить довгострокові прогнози, щодо подальшого вживання того чи іншого продукту. У разі ж відновлення симптоматики СПК, продукт, який спровокував негативну реакцію організму, виключається з щоденного раціону на постійній основі. Така методика дозволяє виявити продукти, що провокують хворобливу симптоматику СПК, і встановити безпечну кількість їх вживання. Ефективність такої дієтотерапії висока, що дозволяє перевести запальні кишкові захворювання у стан ремісії і жити повноцінним життям.

II. Стресостійкість – вміння справлятися зі складними стресовими ситуаціями і керувати власними емоціями, не піддаватися зневірі, не впадати в депресію, не боятися змін і не «згорати» від гніву – все це є однією з головних складових, як психологічного, так і фізичного здоров’я всього організму, зокрема системи травлення, яка дуже чутлива до психоемоційних навантажень. Всі переживання позначаються на роботі кишечника і при СПК будь-які емоційні сплески, які мають негативний відтінок, призводять до загострення симптоматики. Стрес робить великий вплив на розвиток СПК: кишечник може неправильно функціонувати в результаті стресу, не маючи при цьому серйозних клінічних відхилень. Тому при лікуванні даного синдрому як допоміжні елементи можуть використовуватися і антидепресанти, у випадку, якщо пацієнт не може самостійно контролювати свій психоемоційний стан.

III. Режим дня – повноцінний відпочинок і регулярні фізичні навантаження також надають позитивний вплив на здоров’я системи травлення, як і правильне збалансоване харчування. Це є своєрідним стимулятором для злагодженої роботи кишечника. І при регулярному дотриманні режиму дня можна уникнути гострого перебігу захворювання.

IV. Медикаментозне лікування може посилити ефективність дієтотерапії при лікуванні СПК. Залежно від форми захворювання, самопочуття пацієнта і особливостей наявної симптоматики лікар підбирає відповідну медикаментозну терапію. При сильних болях можуть бути призначені спазмолітики для зняття гострої симптоматики захворювання. При рідких випорожненнях призначаються протидіарейні препарати, при запорах – проносні засоби, при метеоризмі – препарати на основі симетикону і диметикону. Медикаментозне лікування, як і дієтотерапія, застосовується тільки індивідуально залежно від особливостей організму і протікання захворювання.

За умови правильного використання ефективних інструментів лікування можна нормалізувати роботу системи травлення організму, відновити функцію його очищення, позбутися від хворобливої ​​симптоматики, таким чином, повністю ліквідувати всі прояви СПК та запобігти подальшим збоям в роботі системи травлення.

Не забувайте про те, що всі проблеми зі здоров’ям, так чи інакше, пов’язані з неправильним харчуванням, а здоровий збалансований раціон, при складанні якого враховуються всі особливості організму і його індивідуальні реакції на продукти харчування, може стати ключовим фактором у процесі нормалізації стану здоров’я  в цілому.

Слідкуйте за тим, що ви їсте, і чи подобається ваш вибір вашому організму і тоді багато недуг можна буде подолати, а більшості проблем зі здоров’ям можна взагалі уникнути!

Задать вопрос менеджеру
Введіть своє ім'я та номер телефону і
ми зв'яжемося з Вами найближчим часом!
Задать вопрос менеджеру
Введіть своє ім'я та номер телефону і
ми зв'яжемося з Вами найближчим часом!
Пройти тест«Получи индивидуальную программу питания от нашего диетолога»