Запалення суглобів, яке супроводжується сильним больовим синдромом – це основний зовнішній прояв подагри. Загострення захворювання характеризується стрімким запальним процесом одного або декількох суглобів (хвороба може вражати суглоби рук та ніг – колінні, гомілковостопні; найчастіше «страждають» суглоби великих пальців на ногах). Крім хворобливості та набряку, спостерігається різке локальне підвищення температури, шкіра навколо ураженого суглоба стає надзвичайно чутливою і набуває червоно-бордового відтінку. Так виглядають зовнішні прояви захворювання. А що відбувається всередині організму? Що «не так» в роботі внутрішніх систем і чи можна це виправити?
При подагрі в організмі спостерігається різке підвищення рівня сечової кислоти і у великій кількості відкладаються солі, які кристалізуються і зосереджуються навколо суглоба, утворюючи своєрідну капсулу, що перешкоджає його нормальному функціонуванню. Наростаючи навколо суглоба, який став «мішенню» захворювання, солі сечової кислоти можуть призвести не тільки до його нерухомості, але і до повного або часткового руйнування. Хворобливі симптоми можуть бути менш відчутними вдень, проте вночі, коли організм знаходиться в стані спокою, біль, поступово наростаючи, може ставати нестерпною. Спочатку біль концентрується і локалізується виключно навколо запаленого суглобу, але поступово больові відчуття «розростаються», поширюючись прилеглими до хворобливого осередку, зонами. Може також спостерігатися загальне підвищення температури тіла до 39-40 °С.
Хвороблива симптоматика може з’являтися вкрай різко: буквально впродовж години зі здорової людини можна перетворитися на лежачого хворого. При цьому звичайні знеболюючі засоби часто виявляються безсилими в боротьбі з больовим синдромом подагри. Та навіть під час дотримання всіх рекомендацій позбутися хворобливих симптомів і відновити рухову активність суглобів вдається тільки через 5-14 днів.
З чим пов’язана критична концентрація сечової кислоти в організмі, що провокує напади подагри? Головна причина розвитку захворювання – порушення роботи нирок. Розвиток подагри може відбуватися згідно двох механізмів. Перший варіант – здорові нирки не справляються із виведенням кількості сечової кислоти, що утворюється в організмі. Другий – кількість сечової кислоти, що утворюється, знаходиться в нормі, але внаслідок збою в роботі нирок порушується функція виділення, провокуючи тим самим накопичення надмірної кількості цієї речовини.
Раніше це захворювання зустрічалося вкрай рідко, і мало другу неофіційну назву – «недуга королів» або «хвороба аристократів», адже вважалося, що ці хворобливі прояви були притаманні тільки тим, хто вів малоактивний спосіб життя, зловживав жирною і м’ясною їжею та алкогольними напоями. Дозволити собі такий спосіб життя могли тільки знатні люди (а таких було небагато), тому і захворювання не мало масового характеру.
Зараз ситуація виглядає інакше. З кожним роком кількість хворих на подагру стрімко зростає. У зоні ризику найчастіше чоловіки зрілого віку, які люблять добре і ситно поїсти та вживають алкогольні напої. Жінки також схильні до цього захворювання. Правда, якщо у чоловіків подагра може з’явитися вже до 40 років, то у жінок, частіше зустрічається захворювання після 55 років, із настанням менопаузи. У дітей та молоді подагра зустрічається вкрай рідко, тільки в разі спадкових порушень в обміні сечової кислоти.
Головні причини розвитку та загострення подагри – неправильне харчування і неякісні продукти. У щоденному раціоні сучасної людини різко зросла кількість білкової їжі, багатої пуринами (м’ясна продукція, жирні сорти риби – оселедець, скумбрія, сардини і ін.). Пурини – це природні речовини, що містяться, як в клітинах організму людини, так і в продуктах харчування. В процесі руйнування пуринів в організмі утворюється сечова кислота. У помірній кількості вона не тільки безпечна, а й корисна для організму, захищає кровоносні судини. Але певні проблеми зі здоров’ям, зокрема, порушення у функціонуванні нирок, призводять до різкого підвищення кількості сечової кислоти, що і стає причиною розвитку подагри – захворювання, викликаного порушеннями білкового обміну в організмі. Найбільшу загрозу для здоров’я мають пурини, що містяться в їжі тваринного походження. Тому при захворюванні на подагру дієтологи рекомендують, в першу чергу, скоротити вживання продуктів із високим рівнем вмісту пуринів – субпродуктів: печінки, нирок, язика, м’ясних соусів і бульйонів, анчоусів, мідій, какао, дріжджів, особливо пивних, бекону, яловичини, шпрот, свинини, шинки та ін.
Розвитку захворювання сприяє і часте вживання алкогольних напоїв. Ускладнює перебіг подагри відсутність фізичних навантажень, коли активність знижена до критичних позначок. До того ж, із посиленням напруження у міжособистісних відносинах багато людей перебувають у стані хронічного стресу та регулярних емоційних потрясінь. Це сприяє розвитку будь-якого захворювання, і подагра – не виняток.
Щоб протистояти подагрі, в першу чергу, необхідно почати з правильного харчування. Саме дієта є ефективним інструментом лікування цієї недуги. Правда, не варто забувати, що подагра – захворювання хронічне і повністю вилікувати його неможливо, але, дотримуючись спеціального харчування, можна уникнути гострих нападів та їх рецидивів. Яка ж дієта допоможе впоратися з хворобливою симптоматикою подагри?
Щоб полегшити процес протікання захворювання та зробити його максимально безболісним, перевівши, в так званий, «фоновий» режим, коли недуга не доставляє ні емоційного, ні фізичного дискомфорту, необхідно змінити харчові звички та раціон харчування. Одне з головних правил – помірне вживання їжі. Адже переїдання блокує нормальне функціонування сечовидільної системи, в організмі спостерігається надлишок сечової кислоти. При цьому голодувати, також не варто. Не отримуючи необхідної кількості поживних речовин, при різкому обмеженні вживання їжі, в організмі виробляється надмірна кількість сечової кислоти, що також провокує загострення захворювання. Мета оздоровчого раціону харчування при подагрі – нормалізувати рівень сечової кислоти в крові. Досягти цього можна, дотримуючись таких рекомендацій:
Протипоказано вживання: жирних видів м’яса та сортів риби, сала, грибів, наваристих, жирних бульйонів і м’ясних супів, копченої, ковбасної і консервованої продукції, напівфабрикатів, субпродуктів – печінки, сердець, пупів, бобових – гороху, квасолі, сочевиці, гострих спецій і прянощів, алкоголю – пива, вина та міцніших напоїв, деяких видів сирної продукції – гострих і солоних сирів, шоколаду, кави, какао, міцного чаю, тортів і тістечок із масляними кремами, малини, інжиру, винограду, сливи, супів і вермішелі швидкого приготування.
Обмежити вживання, але не виключати з раціону: відвареного м’яса птиці та риби, помідорів (допустима добова норма – до 3-х шт.), молока, вершкового масла, спаржі, болгарського перцю, селери, зеленої цибулі та петрушки.
Для щоденного вживання рекомендована наступна група продуктів: курячі яйця (середньодобова норма – 1-2 шт.), м’ясо кролика, нежирні молочні продукти – низькокалорійний сир, кисломолочний сир, сметана, йогурт, крупи та макаронні вироби, вегетаріанські овочеві супи, морепродукти: креветки, кальмари; олія, овочі, яблука, цитрусові, будь-які ягоди (крім малини), сухофрукти (виняток – родзинки), горіхи, насіння. Дозволені деякі види солодощів – зефір, варення, мармелад. Декілька разів на тиждень дозволено відварене м’ясо або запечена риба.
Необхідно дотримуватися дробового харчування: 4-6-ти разовий прийом їжі – норма при подагрі. Особливої уваги потребує раціон. Так, перший сніданок може складатися з: овочевого салату, порції морквяно-яблучного пирога, вареного курячого яйця і неміцного чаю. Другий сніданок не передбачає великого прийому їжі – це може бути свіжовичавлений овочевий/фруктовий сік, компот, кисіль або відвар шипшини. Обід – найбільш калорійний прийом їжі, що складається з першої та другої страв. В якості першої страви можна приготувати овочевий суп, вермішелевий або суп-пюре, другої – кашу, деруни або локшину на молоці. На полуденок можна з’їсти будь-який «безпечний» при подагрі фрукт, краще – яблуко. На вечерю можна приготувати сирники або сирну запіканку, овочеві голубці або рагу. Перед сном рекомендовано випити склянку кефіру, нежирного йогурту або неміцного чаю.
Структура харчування: раціон харчування при подагрі повинен складатися переважно з рідких або напіврідких страв. Тому основними стравами мають бути різні супи (але не м’ясні бульйони), морс, кисломолочні напої, компот, кисіль і фреші. Раціон харчування повинен бути різноманітним, збалансованим і включати необхідні поживні речовини із середньостатистичного розрахунку: білки (80-90 г), жири (80-90 г), вуглеводи (400 г). Середньодобова кількість споживаних калорій: 2400-2600. Важливо: це середньостатистичні показники, які коригуються в індивідуальному порядку для кожного пацієнта, враховуючи його вагу, вік, стать, загальний стан здоров’я та стадію розвитку захворювання.
Рекомендовано дотримуватися питного режиму: безперервне надходження рідини у великій кількості «вимиває» з організму надмірну кількість солі, знижуючи навантаження на болючі суглоби. Також дотримання питного режиму виключає зневоднення організму, при якому спостерігається різке збільшення сечової кислоти. Крім очищеної води, також рекомендуються свіжовичавлені соки, трав’яні відвари, морс, квас, компот, зварений зі свіжих фруктів або ж сухофруктів, зелений чай, в який можна додавати лимон. Добова потреба в рідині при подагрі становить приблизно 3 літри.
«Розвантажувальні» дні – важливе правило дієти при подагрі. Це не голодування, яке протипоказано при даному діагнозі, а короткочасні обмеження в їжі, які полягають у вживанні певних продуктів. Наприклад, раціон «розвантажувального» дня може складатися з одного виду овочів або фруктів. Якщо виникають труднощі з дотриманням монодієти, можна використовувати різні комбінації продуктів у вигляді овочевих або фруктових салатів. Альтернативою овочам і фруктам в «розвантажувальні» дні може стати кефір, сирна або молочна дієта. Ще один варіант «розвантажувального» меню – рисово-яблучна дієта. Графік і частота проведення «розвантажувальних» днів залежить від самопочуття пацієнта та стадії захворювання. При необхідності, під час загострень, кількість «розвантажувальних» днів може збільшуватися до 4-х на тиждень.
При формуванні щоденного меню важливо враховувати загальний стан здоров’я пацієнта, наявність і стадію розвитку інших хронічних захворювань, що супроводжують подагру. Раціон харчування, що сприяє зниженню симптомів хвороби подагри, може спровокувати загострення іншого захворювання. Тому перед тим, як почати дотримуватися дієти, рекомендованої при подагрі, необхідно пройти медичне обстеження для підвищення ефективності лікування.
Подагра і ожиріння – комбінація захворювань, що часто зустрічається. Надмірна вага додатково навантажує суглоби, тому напади подагри не тільки частішають, а й стають більш болючими і тривалішими. Щоб полегшити симптоматику захворювання необхідно скорегувати масу тіла. Дотримуючись лікувального харчування, яке передбачає виключення з раціону продуктів із високим вмістом пуринів, можна паралельно вирішити відразу декілька проблем – позбутися надмірної ваги, нормалізувати обмін речовин і перевести подагру з гострої форми перебігу в «фонову». Як говорилося раніше, вилікувати це захворювання неможливо, але контролювати його, уникаючи частих загострень – цілком реально. Своєчасні планові відвідування консультацій фахівця, дотримання індивідуальної дієти, складеної з урахуванням особливостей і потреб організму, ведення здорового способу життя – все це дозволить жити повноцінним життям, не відчуваючи дискомфорту, обмежень і труднощів руху.
Подагра вимагає комплексного підходу в лікуванні, який включає не тільки зміну харчування, а й спеціальні фізіотерапевтичні процедури, лікувальну гімнастику із застосуванням теплих зігріваючих ванн і компресів. Всі методи і способи лікування повинні бути узгоджені з лікарем і застосовані з урахуванням загального стану здоров’я пацієнта. У період загострення захворювання запаленому суглобу потрібен повний спокій із виключенням будь-яких фізичних навантажень.
Своєчасність лікування. Несвоєчасне лікування захворювання призводить до виникнення хворобливих наростів/шишок навколо суглобів, які не тільки обмежують і сковують рухи, а й поступово деформують і руйнують суглоби, провокуючи розвиток артриту. Крім того, небезпечні і інші можливі ускладнення, зокрема, сечокам’яна хвороба. Камені, які утворились у нирках на тлі подагри, можуть стати причиною розвитку ниркової недостатності. Крім суглобів, подагричні вузли, або ж тофуси (щільні підшкірні утворення, ущільнення) можуть виникати і в інших частинах тіла. Коли ж ці відкладення зосереджуються навколо суглобів, відбувається різка реакція імунітету, адже організм сприймає такі нарости як чужорідні тіла, і в крові відбувається підвищення концентрації лейкоцитів, що провокує сильне запалення і больовий синдром.
Подагра – захворювання, яке не дозволяє неуважного та несерйозного ставлення, що спричиняє чималий дискомфорт, але піддається лікуванню, головним чином, завдяки правильному харчуванню. При необхідності лікар може додатково призначити медикаментозну терапію для досягнення подальшого позитивного прогресу в лікуванні.
Будьте уважні до свого здоров’я! Не пропускайте тривожних сигналів організму! Дотримання рекомендацій дозволяє взяти під контроль захворювання, запобігаючи серйозним ускладненням, а своєчасність лікування значно підвищує шанси на одужання!