Гострий апендицит – одне з найпоширеніших запальних захворювань органів черевної порожнини, яке проявляється в будь-якому віці у дорослих і дітей. Серед гострих захворювань органів черевної порожнини гострий апендицит займає перше місце.
У більшості випадків такий діагноз вимагає хірургічного лікування для прямої апендектомії або видалення апендикса методом лапароскопії.
Важливим етапом одужання є післяопераційний період, коли організм відновлюється і набирається сил. Одним з ключових чинників успішного відновлення після операції є правильно підібране харчування – дотримання спеціальної дієти.
Оскільки дієта після апендициту повинна сприяти швидкому загоєнню ран і відновлення системи травлення, при складанні раціону слід дотримуватися ряду правил:
Щадний температурний режим їжі. Всі вживані страви, продукти і напої повинні бути теплими. Занадто гаряча або холодна їжа може викликати рефлекторні скорочення стравоходу, шлунку і дванадцятипалої кишки, що несприятливо позначається на загоєнні ран.
Обмеження способів приготування страв. Допускаються виключно варіння і парова кулінарна обробка (особливо в перші 3 дні дієти). Важливо пам’ятати, що їжа повинна бути механічно щадною для слизових шлунково-кишкового тракту, тобто максимально м’якою і однорідною. Усі позиції в меню повинні бути в перетертому або у вигляді пюре.
Особливий графік харчування. Для максимального щадіння органів системи травлення застосовується часте харчування маленькими порціями – до 7 разів на добу.
Дієта після апендициту повинна бути ступінчастою, з поступовим розширенням складу меню.
Дотримання питного режиму. Дозволено вільне вживання рідини в обсязі близько 2 л в день, при відсутності протипоказань за іншими патологій. Перевагу варто віддавати чистій воді кімнатної температури. Достатнє споживання рідини сприяє виведенню токсинів і нормалізації обміну речовин. При наявності запальних процесів, особливо після гангренозного апендициту з розвитком перитоніту, слід збільшити добове споживання рідини до 3 л.
Базова дієта після апендициту відповідає лікувальному столу № 5 за Певзнером. Згідно з основними принципами щадної дієти, меню харчування після операції з видалення апендициту повністю виключає гострі, солоні, копчені, жирні та смажені страви, консерви і соління, напівфабрикати і фаст-фуд, алкоголь. З раціону також виключається цілий ряд продуктів, які можуть викликати бродіння, надмірне газоутворення або посилити перистальтику кишечника.
До них відносяться:
У перші 3 дні слід дотримуватися суворої дієти.
Дозволені:
З 4-го дня меню харчування можна поступово розширювати, якщо немає інших рекомендацій від лікаря, додаючи в нього дієтичне м’ясо у вигляді суфле, тефтелей або парових котлет, перетерті овочеві супи і пюре, перетертий кисломолочний сир, нежирний йогурт без добавок, сухофрукти, мед, цукор, неміцний чай з молоком, “вчорашній” хліб.
Відновлення організму після видалення апендикса триває в середньому до 35 днів, а після гнійного або ускладненого апендициту реабілітація може займати до 3-х місяців. У цей період вкрай важливо приділити особливу увагу своєму раціону, оскільки саме він створює надійний фундамент для нормалізації обміну речовин і коректної роботи шлунково-кишкового тракту після операції.
Забезпечити грамотну нутріційну підтримку організму після апендектомії допоможе лікар-дієтолог. Фахівець складе індивідуальний план харчування з докладним меню на кожен день і рецептами дозволених страв, враховуючи особливості організму і стан здоров’я. Післяопераційне відновлення з дієтологом допоможе знизити ризики ускладнень, забезпечити організм необхідними поживними речовинами і швидко повернутися в форму після операції.