Медичний дієтологічний центр здоров'я та смачної дієти

Чи є ефективною дієтотерапія при алергійних та застудних захворюваннях та чи врятує дієта від депресії та неврозу?

При алергійних захворюваннях важливим є дотримання дієти. Адже для подібної недуги провокуючим фактором стають, поряд з іншими подразниками, і харчові продукти. Тому, необхідно дуже пильно ставитись до вживання продуктів, які входять до так званої «групи ризику» для алергіків.


Кожна людина, імунітет якої безсилий перед цим захворюванням, має свою групу «дозволених» та «заборонених» продуктів. Але при цьому, існують основні загальні правила дієтотерапії для цього захворювання:

Незважаючи на те, що дієтотерапія при алергічних захворюваннях призначається індивідуально, з урахуванням особливостей організму, існує певний перелік «заборонених» продуктів для усіх людей, хто страждає від алергії. Гострі, солоні, смажені страви, копченості, прянощі, ковбасні вироби, риба, ікра, морепродукти, гриби, горіхи; цитрусові, суниця, полуниця, малина, абрикос, персик, гранат, виноград, обліпиха, ківі, ананас, диня, кавун, гострі та плавлені сири, майонез, кетчуп, мед, карамель, зефір, жувальна гумка та ін. – це найбільш поширений перелік продуктів-алергенів. З цією категорією продуктів необхідно бути вкрай обережними.

Дієта ефективна навіть при застуді та гострих респіраторних вірусних інфекціях. Легкий бульйон з курятини не тільки зігріє, додасть сил, але й допоможе швидше поставити на ноги хворого. Використання корисних продуктів допоможе відновити захисні функції організму та прискорити процес одужання. Так, для того, щоб швидше позбутися ознобу, нежиті та кашлю, слід запам’ятати такі правила харчової поведінки:

Крім того, дієта може допомогти навіть при депресії та неврозах. Завданням їжі у даному випадку стає поліпшення емоційного стану та настрою. Під час депресії організм відчуває дефіцит «гормону щастя». Для того, щоб виправити ситуацію необхідно поповнити його запаси фолієвою кислотою. У цьому допоможуть такі продукти як салат, шпинат, щавель, капуста брюсельська та білокачанна, спаржа, теляча печінка, буряк, банани, апельсини, лимони, мандарини, сочевиця, пивні дріжджі, цільнозерновий хліб та пластівці. При депресіях організму не вистачає й вітамінів групи B6, тому продукти, що містять даний компонент, будуть дуже доречні: лосось, тунець, курятина, сочевиця, яловича печінка, креветки, насіння соняшника, лісові горіхи (фундук). Корисними під час депресії є продукти, які містять у великій кількості калій, як загальнозміцнюючий засіб: гарбуз, печені яблука, курага, волоські горіхи, мед. Що ж до «заборонених» продуктів, то до цієї категорії потрапляють: алкоголь, який ще більше посилює емоційну та психологічну пригніченість; кофеїн, який призводить до втоми та погіршення настрою; їжа, багата крохмалем (картопля, кукурудза), вироби з борошна вищого сорту, які викликають при депресії почуття втоми та внутрішньої спустошеності.

Виходячи з цього, можна зробити висновок, що якість їжі впливає не тільки на стан фізичного здоров’я, але й на психоемоційний стан кожної людини. Тому, до вибору продуктів щоденного раціону необхідно ставитись серйозно та відповідально. Адже від цього залежить не тільки Ваш настрій, а й самопочуття! Хіба є щось важливішим та дорожчим за це?! Харчуйтеся правильно! Бережіть своє здоров’я!

Підготовлено фахівцем клініки доктора Бровко, « Дієт Центр»

Задать вопрос менеджеру
Введіть своє ім'я та номер телефону і
ми зв'яжемося з Вами найближчим часом!
Задать вопрос менеджеру
Введіть своє ім'я та номер телефону і
ми зв'яжемося з Вами найближчим часом!
Пройти тест«Получи индивидуальную программу питания от нашего диетолога»