При алергійних захворюваннях важливим є дотримання дієти. Адже для подібної недуги провокуючим фактором стають, поряд з іншими подразниками, і харчові продукти. Тому, необхідно дуже пильно ставитись до вживання продуктів, які входять до так званої «групи ризику» для алергіків.

Кожна людина, імунітет якої безсилий перед цим захворюванням, має свою групу «дозволених» та «заборонених» продуктів. Але при цьому, існують основні загальні правила дієтотерапії для цього захворювання:
- Перш ніж придбати у магазині той чи інший продукт, необхідно уважно вивчити його склад на етикетці, якщо така існує.
- Потрібно з великою обережністю вживати «нові» продукти, тому що завжди існує ймовірність, що вони входять до складу «заборонених» саме для Вас. Якщо Ви все ж таки наважились спробувати, подбайте про те, щоб поряд із Вами знаходились близькі люди, які при виникненні гострої алергічної реакції нададуть Вам допомогу.
- З обережністю вживайте ресторанні страви, тому що Ви повністю не можете знати рецептуру та склад продуктів, особливо це стосується приправ та соусів, які використовувались під час приготування. Тому краще їсти те, що приготоване вдома особисто Вами або рідними, які знають Ваші смакові вподобання та особливості Вашого організму.
- При приготуванні варто використовувати такі способи кулінарної обробки їжі, як варіння та тушкування, які сприяють зменшенню алергічних якостей продуктів, при цьому, не варто вживати їжу в гарячому вигляді.
- Не варто переїдати. Необхідно (враховуючи індивідуальну непереносимість організму тих чи інших продуктів) урізноманітнити раціон харчування таким чином, щоб один продукт повторювався у Вашому меню не частіше, ніж 1-3 рази на тиждень. Це пов’язано з тим, що алергічна реакція може виникати внаслідок накопичення організмом певної кількості продукту-алергену.
- Дозволяйте собі іноді у невеликій кількості вживати продукти, які віднесено до категорії «заборонених», оскільки чутливість організму до цих інгредієнтів поступово зменшується.
- Вкрай відповідально ставтесь до питання харчування під час загострення алергічних захворювань. Так, у критичний момент раціон повинен складатись лише з «безпечних» продуктів. До їх числа відносять: крупи (винятком є манна), пісне м’ясо (індичка/кролик/яловичина), кисломолочні продукти (кефір/біокефір/йогурти без фруктових добавок/негострі сорти сиру), овочі (кабачки/капуста/патисони/зелений горошок/стручкова квасоля/зелень), фрукти (яблука/груші/черешня/слива/гарбуз/біла та червона смородина). При цьому, слід обмежити вживання таких продуктів: манна крупа, макаронні вироби, молочні продукти (молоко/сметана/сир/йогурт з фруктовими добавками/вершкове масло), м’ясо курки та баранини, овочі (буряк/морква/цибуля/часник/ріпа), фрукти (вишня/ожина/чорна смородина/банани). Такої дієти слід дотримуватись протягом 7-10 днів, доки не відбудеться спад загострення захворювання. Надалі необхідно перейти на індивідуальну гіпоалергенну дієту, яка враховуватиме усі особливості Вашого організму.
- Застосуйте «заборону» на алкоголь, тому що він посилює дію харчових алергенів.
Незважаючи на те, що дієтотерапія при алергічних захворюваннях призначається індивідуально, з урахуванням особливостей організму, існує певний перелік «заборонених» продуктів для усіх людей, хто страждає від алергії. Гострі, солоні, смажені страви, копченості, прянощі, ковбасні вироби, риба, ікра, морепродукти, гриби, горіхи; цитрусові, суниця, полуниця, малина, абрикос, персик, гранат, виноград, обліпиха, ківі, ананас, диня, кавун, гострі та плавлені сири, майонез, кетчуп, мед, карамель, зефір, жувальна гумка та ін. – це найбільш поширений перелік продуктів-алергенів. З цією категорією продуктів необхідно бути вкрай обережними.

Дієта ефективна навіть при застуді та гострих респіраторних вірусних інфекціях. Легкий бульйон з курятини не тільки зігріє, додасть сил, але й допоможе швидше поставити на ноги хворого. Використання корисних продуктів допоможе відновити захисні функції організму та прискорити процес одужання. Так, для того, щоб швидше позбутися ознобу, нежиті та кашлю, слід запам’ятати такі правила харчової поведінки:
- Перевагу слід віддавати м’якій рідкій їжі: каші, супу, киселю.
- Їсти більше овочів та фруктів, тому що вони містять велику кількість вітамінів, таких необхідних послабленому організму, вони «стимулюють» імунну систему та підвищують захисні функції. Винятком є цитрусові – вони дуже подразнюють слизову (хоча дуже багато людей, захворівши, через брак знань збільшують вживання саме цієї групи фруктів).
- Крім цитрусових, слизову подразнює й смажена, гостра, солона їжа, від якої також слід відмовитись під час простудних захворювань.
- Основу харчування повинні складати кисломолочні напої та сир. Молочна їжа багата легкозасвоюваним білком, необхідним організму для відновлення пошкоджених вірусами клітин. Кисломолочні продукти особливо потрібні у період лікування антибіотиками, а також протягом трьох тижнів після закінчення їх прийому для відновлення мікрофлори кишечника.
- Не варто забувати про природні протимікробні засоби. У першу чергу, мова піде про часник (навіть у невеликій кількості він здатен принести користь послабленому організму), тому що містить речовини з антимікробними властивостями.
- За добу необхідно випивати не менше 2,5 літрів рідини – це дозволить зволожити слизову оболонку дихальних шляхів, «вимити» з них мікроби і, нарешті, вивести токсини з організму. Не варто захоплюватись кислими напоями, такими як чай з лимоном, настоянками з журавлини, краще віддайте перевагу чаю з м’ятою, мелісою або ехінацеєю.
Крім того, дієта може допомогти навіть при депресії та неврозах. Завданням їжі у даному випадку стає поліпшення емоційного стану та настрою. Під час депресії організм відчуває дефіцит «гормону щастя». Для того, щоб виправити ситуацію необхідно поповнити його запаси фолієвою кислотою. У цьому допоможуть такі продукти як салат, шпинат, щавель, капуста брюсельська та білокачанна, спаржа, теляча печінка, буряк, банани, апельсини, лимони, мандарини, сочевиця, пивні дріжджі, цільнозерновий хліб та пластівці. При депресіях організму не вистачає й вітамінів групи B6, тому продукти, що містять даний компонент, будуть дуже доречні: лосось, тунець, курятина, сочевиця, яловича печінка, креветки, насіння соняшника, лісові горіхи (фундук). Корисними під час депресії є продукти, які містять у великій кількості калій, як загальнозміцнюючий засіб: гарбуз, печені яблука, курага, волоські горіхи, мед. Що ж до «заборонених» продуктів, то до цієї категорії потрапляють: алкоголь, який ще більше посилює емоційну та психологічну пригніченість; кофеїн, який призводить до втоми та погіршення настрою; їжа, багата крохмалем (картопля, кукурудза), вироби з борошна вищого сорту, які викликають при депресії почуття втоми та внутрішньої спустошеності.
Виходячи з цього, можна зробити висновок, що якість їжі впливає не тільки на стан фізичного здоров’я, але й на психоемоційний стан кожної людини. Тому, до вибору продуктів щоденного раціону необхідно ставитись серйозно та відповідально. Адже від цього залежить не тільки Ваш настрій, а й самопочуття! Хіба є щось важливішим та дорожчим за це?! Харчуйтеся правильно! Бережіть своє здоров’я!
Підготовлено фахівцем клініки доктора Бровко, « Дієт Центр»




(Пока оценок нет)
Loading...