Медичний дієтологічний центр здоров'я та смачної дієти

Час засвоєння різних видів їжі

Їжа, яка потрапляє у порожнину рота, буде змочена слиною та подрібнена, що покращує її проходження через глотку та стравохід. Ферменти, які містить слина, розщеплюють крохмаль до глюкози.


У шлунку на їжу діє шлунковий сік, який у своєму складі має соляну кислоту та ферменти. Соляна кислота активізує дію ферменту пепсину, набухання та розпушення білкових речовин, що сприяє перетравленню їжі на першій стадії, потім шлункова маса надходить до дванадцятипалої кишки, де білки розщеплюються до вуглеводів, амінокислот, а жири до гліцерину та жирних кислот.
Прості поєднання, на які перетворилися складні речовини перетравленної їжі, всмоктуються в кров тонкого кишечника, які організм використовує для обміну речовин. При такому обміні виділяється енергія, яка виникає в процесі розщеплення та окислення органічних речовин киснем, щоб її запасти та використовувати для відновлення зруйнованих клітин.

Для засвоєння різної їжі наводимо приблизний час:
Якщо ви випили воду на голодний шлунок, то вона миттєво потрапляє до шлунку, а для засвоєння овочевих або фруктових соків, а також бульйонів знадобиться хвилин п’ятнадцять – двадцять. Через тридцять хвилин засвоюються кавуни, дині, апельсини та грейпфрути, а для яблук, груш, персиків та інших напівсолодких фруктів час засвоєння – сорок хвилин. Овочі, які ми вживаємо у салатах в сирому вигляді, вимагають для засвоєння від тридцяти до сорока хвилин, якщо салат приготовлений з використанням рослинної олії, час збільшиться до години та більше. Якщо ви приготували овочі на пару або відварити їх у воді, їм знадобиться для засвоєння хвилин сорок. За сорок п’ять хвилин засвояться кабачки, квасоля, відварена кукурудза, цвітна капуста. Для переробки ріпи, моркви та буряку організму потрібно не менше п’ятдесяти хвилин. Для овочів, що містять крохмаль: картопля, гарбуз, потрібно часу близько години. Рис, гречка, пшоно, вівсянка та перловка перетравлюються за дев’яносто хвилин. Насіння соняшника, гарбуза та кунжуту вимагають двох годин для засвоєння. Мигдаль, ліщина, сирий арахіс, волоські горіхи засвоюються від двох годин тридцяти хвилин до трьох. Домашній знежирений сир, сир та бринза вимагають приблизно півтори години. Якщо сир з цільного молока, то на його засвоєння, потрібно більше часу – приблизно дві години. Твердий сир засвоюється чотири години, довше перетравлюються сири із великою кількістю жирів та протеїнів. Яєчний білок засвоюється тридцять хвилин, жовток – сорок п’ять. Тріска, хек, минтай перетравлюються приблизно годину. Для лосося, форелі, тунця знадобиться трохи більше години, хвилин вісімдесят. Курча, якого вживають без шкіри, – годину або півтори. Для засвоєння м’яса свинини потрібно від чотирьох з половиною годин до п’яти.
Як тільки ви їжу поклали до рота, починається її засвоєння.

Задать вопрос менеджеру
Введіть своє ім'я та номер телефону і
ми зв'яжемося з Вами найближчим часом!
Задать вопрос менеджеру
Введіть своє ім'я та номер телефону і
ми зв'яжемося з Вами найближчим часом!