Медичний дієтологічний центр здоров'я та смачної дієти

Чай без церемоній, або Що потрібно знати про чай?

Що потрібно знати про чай

В Азії чай здавна вважався секретом здоров’я та довголіття, а потрапивши в Європу, він перестав бути лише королівським напоєм, швидко завоював популярність серед усіх верств населення завдяки своїм якостям. Чай знімає напругу, допомагає відволіктися від проблем та сприяє душевній бесіді.



Початок початку

Хоча ботаніки стверджують, що чайне дерево росте в багатьох країнах, першими, хто оцінили його якості як напою, були китайці. «Чай надає силу тілу, в’язкість думкам і рішучість намірам», стверджував імператор Шен Нонг, якого вважають засновником китайської фітотерапії. Дослідивши китайські лікувальні трави, він прийшов до висновку, що чай є антидотом (протиотрутою) проти багатьох токсинів та почав активно його застосовувати. Перша згадка про чай датується 350 р. до н.е. – В стародавньому китайському словнику чай описується як напій, що отримують при заварюванні чайного листя, який може бути використаний при захворюваннях системи травлення та нервових розладах, а також як компрес при ревматизмі.
У Європі чай згадується вперше в “Дорожніх записках Марка Поло”. Приблизно в XVII ст. розпочався регулярний експорт китайського чаю до Європи та Америки.

Бадьора свіжість

І хоча оздоровлюючі властивості чаю загальновідомі, всесвітню популярність він здобув завдяки іншій якості – унікальній здатності освіжати та відновлювати сили, маючи при цьому заспокійливий ефект. У чому ж секрет того, що настій листя в гарячій воді перетворюється на чарівний еліксир?

Одним з «магічних» компонентів є L-теанін, нейрологічно активна амінокислота, здатна впливати на мозкову активність. Крім чаю, цю речовину практично ніде більше не виявлено. Приблизно через 30 хвилин після споживання, L-теанін спонукає мозок генерувати більше альфа-частотних хвиль, посилюючи тим самим здатність фокусуватися на деталях та глибоке розслаблення, водночас знижуючи активність клітин, пов’язаних зі стресом і дратівливістю. Він також підвищує вироблення серотоніну – гормону, відповідального за гарний настрій та самопочуття. Саме L-теанін надає чаю специфічний смак та аромат, яким ми так насолоджуємося.

Кофеїн, широко відомий своїми тонізуючими ефектами, не єдиний чайний компонент, що дарує заряд енергії. Кофеїн відноситься до метилксантинам – групи речовин, які містяться в чаї, каві та шоколаді. Але якщо в каві міститься тільки один метилксантин – кофеїн, то в чаї є ще два інших: теофілін та теобромін. Теофілін стимулює діяльність серцевої та дихальної систем, підвищує споживання кисню тканинами. Теобромін володіє подібними ефектами, вираженими в меншій ступені. Ці дві речовини надають не тільки стимулюючу дію, а й, на відміну від кофеїну, розслаблюють м’язи. Тому, якщо хочете бути зібраними та, при цьому, ненапруженими, то пийте чай – він додасть ясність думкам та легкість тілу.

Добова доза

Чай не є панацеєю від усіх хвороб, але регулярне чаювання – це хороша звичка, що приносить користь для здоров’я. Навіть одна чашка чаю в день принесе користь, але щоб отримати максимум від споживання цього напою (крім іншого, чай знижує ризик онкологічних захворювань), потрібно орієнтуватись на середнє споживання його в Азії, а це близько 3-х чашок на день. Перевищувати цю дозу не варто – чай має діуретичний (сечогінний) ефект, тому споживання його у великій кількості може викликати зневоднення. Обережними з чаєм слід бути при гіпертонічній хворобі (підвищеному артеріальному тиску), при безсонні (у цьому випадку не слід пити чай на ніч), гастриті та виразковій хворобі шлунку (чай стимулює шлункову секрецію, тому його не можна пити на голодний шлунок). Не слід захоплюватися і дуже гарячим чаєм – це травмує слизову травного тракту. Не можна також запивати ліки чаєм – в ньому дуже багато активних речовин, які можуть прореагувати з препаратом.

Всі без винятку види чаю містять набір корисних компонентів, однак найбільше їх міститься в зеленому чаї, тому що він піддається найменшій обробці.

Кожному своє

Чай різних видів має свої секрети приготування, знаючи які ви зможете повною мірою розкрити його смакову палітру.

 

Чай

Обробка листя

Температура заварювання

Час настоювання

Чорний

 

Повністю піддалися окисленню повітрям (природний процес, завдяки якому листя стають коричневими або чорними)Близько 100 С (окріп)4-5 хвилин

Зелений

Висушені, потім оброблені парою, але не окислені повітрямБлизько 80 С (з’являються дрібні бульбашки в товщі води). Зелений чай від занадто гарячої води набуває гіркий смак3-4  хвилин

Улун

Окислені повітрям на 8-85%85-90 С (з’являється хмарка пари і бульбашки піднімаються на поверхню)Не менше 5 хвилин

Пу-ер

Піддаються повільній ферментаціїБлизько 100 С, але не більше, інакше втратите характерний аромат

За бажанням.

Гарний для послідовного настоювання

Білий

Висушені на сонці або прожарені при низькій температурі70-75 С (тільки починає з’являтися пар і дрібні бульбашки)3-4 хвилини

 

Маленька хитрість

Щоб чай містив менше кофеїну (наприклад, якщо у вас високий тиск або ви хочете випити чаю перед сном), залийте його окропом та дайте настоятися хвилину. Потім поміняйте воду та настоюйте, як звичай. За допомогою цього прийому ви позбудетеся від 90% кофеїну, тому що при заварюванні він виділяється перш за все.

Природний дар

Для отримання хорошого чаю листя збирають вручну, відбираючи наймолодші. Такі листи «живуть» недовго, всього близько 10 днів. Коли ми п’ємо такий чай, то отримуємо квінтесенцію їх недовгого життя, адже на смак напою впливають перепади температур при зміні дня та ночі, сонячні або дощові дні. Навіть вітер впливає на смак та аромат чаю.

Відкриття імператора Шен Нонга міцно увійшло в наше життя, покращуючи його, адже всі ми прагнемо до гармонії душі та тіла, а чай допомагає її досягти. Приємного чаювання!

Задать вопрос менеджеру
Введіть своє ім'я та номер телефону і
ми зв'яжемося з Вами найближчим часом!
Задать вопрос менеджеру
Введіть своє ім'я та номер телефону і
ми зв'яжемося з Вами найближчим часом!
Пройти тест«Получи индивидуальную программу питания от нашего диетолога»