Медичний дієтологічний центр здоров'я та смачної дієти

Буряк

Буряк – це одно-, двох- та багаторічна рослина родини амарантових. Найбільш популярними різновидами коренеплоду є цукровий, кормовий та звичайний буряк.


Прабатьком усіх відомих сучасних буряків є буряк дикий, що зростає в Індії та на Далекому Сході, де цей чудовий овоч використовувався в їжу з давніх давен. Перші відомості про буряк з’явилися в Середземномор’ї та Вавилоні, де його застосовували як лікарську рослину та овочеву культуру. Спочатку в їжу вживали лише її бадилля, а сам коренеплід застосовувався лише в лікувальних цілях.
Буряк цукровий є результатом наполегливої роботи селекціонерів, яка була розпочата в 1747 році Андреасом Маргграфом. Він виявив, що цукор, який одержують із цукрової тростини, також є й в буряках. Вчений встановив, що відсоток вмісту цукру в буряку на той момент складав 1,3%. Сучасні сорти містять більше 20% цукру.
Використати відкриття Маргграфа зумів Марсель Ашар, який присвятив свою багаторічну працю отриманню цукру з буряка. Саме він у 1807 році обладнав фабрику по виробленню цукру з буряка, яка була розташована у Нижній Сілезії. З цієї пори поширеність цього методу зросла, і буряк посів почесне друге місце з вироблення цукру після тростини.
Завдяки своїм унікальним властивостям, цей овоч займає гідне місце в народній медицині. У коренеплоді міститься величезна кількість вітамінів та мікроелементів, які і забезпечують високу користь цього овоча. У буряках є вітаміни групи В, РР, бетаїн, йод, магній, калій, залізо, кальцій, біофлавоноїди. Буряк рекомендовано вживати як загальнозміцнюючий продукт, що поліпшує травлення та метаболізм.
Буряк є чудовим джерелом міді, фосфору та вітаміну С, а його бадилля багате на вітамін А. Він має унікальну властивість виводити з організму токсини, а також запобігати росту та перешкоджати утворенню всіляких пухлин.
Буряк містить оптимальну кількість вітаміну В9, який відіграє не останню роль у запобіганні серцевих захворювань. Його вживання може значно підняти показники гемоглобіну в крові, перешкоджаючи розвитку анемії та лейкемії. Завдяки вмісту фолієвої кислоти, яка приймає участь у створенні нових клітин, буряк має омолоджуючий ефект.
Цей овоч може бути не дуже корисним людям з послабленим шлунком або підвищеною кислотністю. Коренеплід показано людям, які страждають набряками та ожирінням. Буряк чудово чистить нирки, печінку, кров та відмінно облуговує організм. Він здатен стимулювати мозок, забезпечити підтримку психологічного здоров’я на оптимальному рівні та запобігти передчасному старінню.


Буряк стає неймовірно корисним при хворобах печінки. Він чудово зміцнює стінки судин. Завдяки своєму унікальному складу буряк має судинорозширювальну, протисклеротичну, заспокійливу дію. Рекомендовано вживати буряк при гіпертонії, атеросклерозі та під час деяких інших серцево-судинних захворювань.
Буряк багатий на пектинові речовини, які підвищують опір радіоактивним та важким металам, виводять зайвий холестерин та гальмують розмноження патогенних мікроорганізмів у кишечнику.
Через вміст у коренеплоді щавлевої кислоти його вживання варто обмежити людям із сечокам’яною хворобою та іншими порушеннями метаболізму.

Задать вопрос менеджеру
Введіть своє ім'я та номер телефону і
ми зв'яжемося з Вами найближчим часом!
Задать вопрос менеджеру
Введіть своє ім'я та номер телефону і
ми зв'яжемося з Вами найближчим часом!
Пройти тест«Отримай персональну програму харчування від дієтолога онлайн або в клініці»