Медичний дієтологічний центр здоров'я та смачної дієти

Алкоголь

Добра новина – вживання алкоголю в дозі, що не перевищує рекомендованої норми, не несе ризику для здоров’я (за умови, що ви не вагітні та не маєте протипоказань з боку здоров’я). Погана – кількість людей, що зловживають алкоголем, зростає. Надмірна любов до алкогольних напоїв може викликати розвиток серйозних проблем зі здоров’ям від захворювань печінки до підвищеного артеріального тиску та ожиріння.



 
Споживання ж якої кількості алкоголю є безпечним? Департамент охорони здоров’я Великобританії рекомендує не перевищувати такі рекомендовані дози: для жінок не більше двох-трьох порцій алкоголю щодня та трьох-чотирьох – для чоловіків.
 
 
Одна порція чистого алкоголю дорівнює 10 мл або 8 г.
 
Наприклад, 1 порція алкоголю еквівалентна:
  • 290 мл пива або сидру (3-4% алкоголю);
  • маленька чарка (25 мл) міцних спиртних напоїв (40% алкоголю);
  • стандартна чарка (50 мл) міцного вина, такого як херес або портвейн (20% алкоголю).
 
1,5 порції алкоголю:
  • маленький келих (125 мл) вина середньої міцності (12% алкоголю);
  • середня чарка (35 мл) міцних спиртних напоїв (40% алкоголю).
 

Пам’ятайте, що багато вин та сортів пива міцніші за традиційні, та й посуд вдома або в ресторані може відрізнятися за об’ємами.

Більш точний підрахунок можливий при обліку відсоткового вмісту алкоголю в літрі напою. Наприклад:
міцне пиво 6% містить 6 порцій алкоголю в літрі. Таким чином, випивши півлітра такого напою ви отримаєте 3 порції.

Вино, міцністю 14% містить 14 одиниць на літрі. Випивши чверть літра (250 мл) – два маленьких келиха – ви отримаєте три з половиною порції.

Слід пам’ятати, що найчастіше люди, які вважають, що п’ють алкоголь тільки в особливих випадках, насправді споживають занадто багато алкоголю та знаходяться в зоні ризику розвитку проблем зі здоров’ям. Більшість з них не підозрює, що регулярне зловживання рекомендованою дозою алкоголю може підвищити ризик розвитку проблем зі здоров’ям:

  • в три рази збільшується ризик розвитку онкологічних захворювань ротової порожнини;
  • в три рази зростає ймовірність інсульту.
Жінки, які регулярно випивають 2 великих келиха вина 13% (6,5 порцій) або більше на день, піддаються таким ризикам:
  • в два рази частіше мають підвищений артеріальний тиск;
  • більш ніж на 50% підвищують вірогідність розвитку раку молочних залоз.

Регулярна випивка одноразово (більше 4-х порцій) також згубно впливає на здоров’я та її слід уникати. Іншими словами, не потрібно випивати тижневу норму алкоголю за один раз.

Важке зловживання алкоголем призводить до вкрай негативних наслідків для здоров’я, включаючи розвиток онкологічних захворювань, хвороби печінки, інсульт, підвищений артеріальний тиск та може негативно позначитися на психічному здоров’ї.

Позиція Національної Служби Охорони здоров’я Великобританії така: «Більшість людей, що мають алкоголь-асоційовані проблеми зі здоров’ям, зовсім не є алкоголіками. Вони звичайні люди, які регулярно п’ють більше, ніж належить, протягом декількох років». Якщо ви випили занадто багато, слід уникати вживання алкогольних напоїв протягом мінімум 48 годин, щоб організм міг відновитися.

Слід пам’ятати, що алкоголь – продукт висококалорійний, та зловживання ним може стати причиною надмірної ваги. Один грам алкоголю містить 7 ккал (для порівняння – в 1 г жиру 9 ккал, а в 1г білків та вуглеводів 4 ккал). Одна порція алкогольного напою містить 8 г або 10 мл алкоголю, що дорівнює 56 ккал. При цьому, інші інгредієнти алкогольних напоїв, такі як цукор, вершки або фруктовий сік, підвищують калорійність продукту.
Більшість людей, що стежать за своїм раціоном, найчастіше не враховують споживання алкогольних напоїв. Цим калоріям легко залишитися непоміченими, оскільки їх випивають, а не з’їдають. Алкоголь також стимулює апетит, що може призвести до переїдання під час трапези, вночі або навіть наступного дня.

Для забезпечення організму всіма необхідними речовинами та зниження ризику розвитку різних захворювань дієта повинна бути збалансованою та включати в себе різноманітні продукти. Алкогольні напої не містять більшості необхідних речовин, тому використання їх в якості основного джерела енергії загрожує розвитком дефіцитних станів. Таким чином, існуюча практика «економії» калорій з їжі на користь більшої кількості алкоголю є неприйнятною.

Алкоголь також є діуретиком (сечогінною речовиною), що призводить до більших, ніж зазвичай, втрат рідини при його вживанні. Тому бажано додатково пити воду або інші безалкогольні напої для підтримки нормального водного балансу.

Якщо ви вагітні або плануєте вагітність, то вживання алкоголю краще повністю припинити. Однак, якщо з якихось причин ви вирішили не дотримуватись цих рекомендацій, то хоча б уникайте вживання алкогольних напоїв у перші три місяці вагітності та в подальшому не пийте більше однієї-двох порцій раз чи два на тиждень, та ніколи не перевищуйте їх кількість! Зловживання алкоголем знижує можливість зачаття, завдає шкоди ще не народженій дитині та навіть може провокувати ранні викидні.

Якщо ви годуєте грудьми, вживання алкогольних напоїв час від часу (1-2 порції) не є небезпечним для дитини, але от перевищення цих норм може завдати шкоди. Краще уникати вживання алкоголю безпосередньо перед годуванням, оскільки в невеликих кількостях алкоголь може потрапити у молоко.

Практичні поради для тих, хто хоче зменшити споживання алкоголю:

  • встановіть для себе обмеження по прийому алкогольних напоїв на заході або встановіть бюджет – скільки за вечір ви плануєте витратити на алкоголь;
  • розкажіть друзям та родині, що ви хочете зменшити споживання алкоголю – нехай вони вас підтримають;
  • ніколи не пийте на голодний шлунок;
  • ніколи не пийте алкоголь, якщо відчуваєте спрагу;
  • уникайте солоних закусок, таких як чіпси та солоні горішки, тому що вони посилюють спрагу (до того ж містять багато жиру та солі);
  • віддавайте перевагу безалкогольним та слабоалкогольним напоям;
  • коли п’єте алкогольні напої, завжди майте при собі питну воду;
  • оцінюйте міцність напою – вибирайте напій з найменшим вмістом алкоголю;
  • пийте повільними ковтками – так смак буде відчуватися довше;
  • не наповнюйте келих, поки його вміст не буде випито – це дозволить легше контролювати спожиту кількість;
  • спробуйте розбавляти вина водою;
  • замовляйте напої в маленьких гуртках, келихах або чарках.
 
Якщо ви страждаєте діабетом, виразкою шлунку, артеріальною гіпертензією, депресією або приймаєте фармакологічні препарати, то питання про те, чи можна вам вживати алкоголь та в яких кількостях, повинен вирішувати лікар.
 
За матеріалами сайту: bda.uk.com
Задать вопрос менеджеру
Введіть своє ім'я та номер телефону і
ми зв'яжемося з Вами найближчим часом!
Задать вопрос менеджеру
Введіть своє ім'я та номер телефону і
ми зв'яжемося з Вами найближчим часом!