Медичний дієтологічний центр здоров'я та смачної дієти

Кращі фрукти для раціону спортсменів

Грейпфрут є тим незамінним фруктом, що містить дуже багато корисних речовин необхідних нашому організму. Недарма у енциклопедії відносять його до дієтичних продуктів харчування.


Пропонуємо розібратись, чому він так корисний:
1. 100 г цього фрукту містить велику кількість вітаміну С (приблизно 59%), що повністю задовольняє потребу організму.
2. Він здатен зменшувати рівень холестерину в крові. Якщо з’їдати один грейпфрут протягом доби, можна уникнути проблем з серцем, нормалізувати рівень холестерину та уникнути можливості потрапити до групи ризику. Вченим вдалося встановити, що плоди грейпфрута з червоною м’якоттю корисніші за сорти, що мають більш бліду м’якоть. Наявність червоного кольору свідчить про велику кількість антиоксидантів, які присутні в плоді.
3. Грейпфрут допомагає стати менш залежним від інсуліну при цукровому діабеті, тому що він знижує рівень цукру, який надходить у кров.
4. Якщо існують проблеми із ротовою порожниною, то грейпфрут, допоможе знизити кровоточивість ясен.
5. Насіння цього корисного фрукту є наймогутнішим засобом від мікробів та грибків, які постійно атакують наш організм.
Грейпфрут є незамінним помічником для представниць слабкої статі, які стежать за своїм тілом, намагаючись зробити його стрункішим та здоровішим. До його складу входить речовина – нарингін, що придає фрукту гіркоти, але, одночасно, прискорює обмінні процеси в організмі. Завдяки йому ви з легкістю налагодите обмін речовин та позбудетесь зайвого вантажу накопичених кілограмів.

Другим фруктом, який рекомендовано вживати спортсменам, є ананас.
Чи знаєте ви, що ананас дуже багатий на вітамін С? Саме ця особливість робить його найкориснішим. Безліч ссавців здатні виробляти його самостійно, але, на жаль, тільки не людина, тому вітамін С має бути постійно присутнім у нашому раціоні.
Антиоксидантні властивості цього вітаміну продовжують молодість та запобігають безлічі хвороб. Шкідливі фактори, які впливають на нас щодня, здатні завдати шкоди навіть здоровому організму, зістарюючи його та виснажуючи. Але такі наслідки можна звести до мінімуму або ж зовсім зупинити, якщо у достатній кількості вживати вітамін С.
Якщо ви піддаєтесь стресам та схильні до депресивних станів, саме ця речовина стане вам корисною, тому що вона відповідає за настрій, а точніше, за його піднесений стан.
Ананас зміцнює сполучні тканини судин, та, одночасно, здатен зміцнити їх стінки, роблячи більш еластичними та гладкими. Цієї долі удостоюються капіляри та судини великих розмірів. Також ананаси у величезній кількості містять марганець, який допомагає зміцненню та росту кісток. Чи знаєте ви, що всього одна порція цього чудового та корисного фрукту містить приблизно 73% щоденної дози марганцю, який робить ананас джерелом цієї речовини. Ви можете давати своїй дитині ананас для того, щоб збагатити її організм марганцем, і, тим самим, зміцнити її кістки, які ростуть та щодня видозмінюються. Ананас підійде й людям старшого віку, які страждають на захворювання судин та кісток.

Третім фруктом є зелене яблуко
Якщо взяти за звичку їсти по одному яблуку на день, можна привести у норму діяльність системи травлення, поліпшити апетит та повністю забути про таку проблему, як запор. Ваша печінка скаже вам «спасибі», тому що завдяки великій кількості хлорогенової кислоти, якою багаті саме ці сорти яблук, вона працюватиме, як нова.
Процеси гниття та бродіння, що дошкуляють вашому кишечнику, відступлять, тому що на боротьбу із ними вийдуть кислоти, які містяться в яблуках, та дубильні речовини. Для того, щоб ваш шлунок, кишечник та інші органи ШКТ працювали протягом дня як годинник, рекомендуємо щоранку натощак вживати по 1-2 яблуки, якщо немає протипоказань .
Дубильні речовини допоможуть при профілактиці сечокам’яної хвороби. Вони перешкоджатимуть випадінню сечової кислоти в осад. Якщо ви будете пити яблучний фреш за 20 хвилин до прийому їжі, він може допомогти уникнути жовчнокам’яної хвороби та природньо підвищити кислотність. Пектин, що міститься в цьому фрукті, пов’язує шкідливі для організму речовини та допомагає його очищенню. Крім того, яблука містять нерозчинні волокна, які володіють антизапорною дією та виводять небезпечні сполуки з вашого організму, знижуючи рівень розвитку ракових захворювань.

Банан займає 4 місце в нашому переліку
Цей фрукт є одною з головних складових спортивного харчування. Він є помічником у збільшенні та нарощуванні м’язів. Завдяки йому, можна дуже швидко компенсувати енергію. Слід зазначити, що м’якоть банана містить клітковину, крохмаль, речовини, які містять пектин, вуглеводи у вигляді сахарози, білки та багато інших корисних та потрібних людському організму речовин. Він багатий на вітаміни та мінерали. За змістом вітаміну С банани не поступаються багатьом цитрусовим. Лікарі та дієтологи радять вживати його тим, хто має захворювання нирок та печінки. Він стане у нагоді й тим, хто має проблеми з шлунково-кишківним трактом, тому що має м’який проносний ефект.

Ківі – номер 5
Ківі не тільки корисний та поживний, але, до того ж, ще й багатий на вітаміни, вуглеводи, білки та інші мікроелементи, фрукт, який допомагає людському організму бути завжди в тонусі. Вчені дійшли висновку, що саме ківі, серед інших відомих людині ягід та фруктів, займає лідируюче місце за багатьма показниками. Перелік вітамінів, які входять до складу ківі, повинен вас вразити. Тільки вітаміну С 92% на сто грамів ягоди, що більше ніж у будь-якому з цитрусів, смородині або болгарському перці. В ківі присутні вітаміни групи В. Крім вітамінів цієї групи, ці ягоди містять вітаміни: А, Е, D та РР. Він багатий на мікро- та макроелементи. Моносахариди, дисахариди та клітковина складають лише 10% від складу цієї корисної ягоди. До того ж, ківі можна назвати низькокалорійним продуктом, тому що в ньому лише 50 калорій на 100 г продукту. Саме це дає змогу називати ківі основним продуктом харчування для людей, що дотримуються дієти або прагнуть схуднути.

Після завершення комплексу вправ можна з’їсти трохи фруктів. Таким чином, ви поповнюєте рівень глікогену в м’язах та печінці. Пам’ятайте, що порція з більшості фруктів забезпечує приблизно 30 грамами вуглеводів. Якщо ви прагнете збільшити м’язову масу, кількість вуглеводів необхідно поступово збільшувати до 40 г та більше.

Задать вопрос менеджеру
Введіть своє ім'я та номер телефону і
ми зв'яжемося з Вами найближчим часом!
Задать вопрос менеджеру
Введіть своє ім'я та номер телефону і
ми зв'яжемося з Вами найближчим часом!
Пройти тест«Получи индивидуальную программу питания от нашего диетолога»