Медичний дієтологічний центр здоров'я та смачної дієти

Як схуднути при виразковій хворобі шлунку

Похудеть при язвеЯк схуднути при виразці шлунку? Не намагайтеся знайти відповідь на це питання «на просторах» Інтернету або розпитати про відповідну дієту для схуднення у знайомих. Виразка шлунку і дванадцятипалої кишки – серйозна патологія, яка потребує лікування і спеціального дієтичного харчування.

Дієта для схуднення при виразці повинна підбиратися з урахуванням особливостей патології і ні в якому разі не суперечити дієтичному харчуванню, рекомендованому при даному захворюванні.

 

Що таке виразкова хвороба шлунку


Виразка шлунку являє собою досить поширене захворювання, від якого страждає близько 10% дорослого населення нашої країни.

За наявності цієї патології в слизовій оболонці шлунку утворюється виразка, що виникає під впливом бактерії Helicobacter pylori, діяльність якої призводить до запалення стінок шлунку.

Основні фактори, що провокують розвиток виразки шлунку:


Хвороба має хронічний перебіг з періодично виникаючими рецидивами. Може протікати безсимптомно, але частіше в період загострень з’являється ряд характерних симптомів, серед яких нудота, відчуття повного шлунку, печія, больові відчуття і печіння в районі серця.

Застосування будь-якої дієти для схуднення без поправки на особливості харчування при виразці шлунку і дванадцятипалої кишки може привести до виникнення рецидиву захворювання і навіть спровокувати розвиток ускладнень, наприклад, стати причиною кровотечі або перфорації стінки шлунку з подальшим витіканням вмісту шлунку в черевну порожнину.


Що важливо врахувати у підборі дієти при виразці шлунку

 

Дієта для схуднення при виразці шлунку повинна включати повноцінний набір продуктів. Раціон харчування необхідно побудувати таким чином, щоб він сприяв нормалізації моторної і секреторної функцій шлунку, прискоренню регенерації пошкоджених тканин.

При складанні дієти для схуднення при виразці обов’язково потрібно враховувати вік, стадію хвороби, особливості захворювання, наявність супутніх патологій, кількість кілограмів, яких ви хочете позбутися, харчові звички, спосіб життя.


Чого не можна вживати при виразці

 

При виразці шлунку і дванадцятипалої кишки необхідно відмовитися або звести до мінімуму вживання:


Не можна вживати дуже гарячу і дуже холодну їжу (рекомендована температура страв в межах 15-62 ° C).


Також рекомендується зменшити споживання солі до 5-6 г на добу, оскільки вона посилює утворення соляної кислоти в шлунку.


Особливості дієти при виразці

 

Співвідношення білків, жирів і вуглеводів важливо враховувати при складанні будь-якої дієти для схуднення, але, коли мова йде про дієту при виразці, пропорції повинні бути дещо змінені порівняно зі стандартними, з урахуванням особливостей патології.

Білки

Збільшення частки білка в меню в порівнянні зі стандартними нормами допомагає прискорити відновні процеси в слизовому шарі шлунку. В результаті зменшуються болі, проходить печія. Це відбувається завдяки тому, що білки можуть нейтралізувати соляну кислоту шлункового соку і активізувати регенеративні процеси. Крім того, білок дає більш тривале відчуття ситості, тому збільшення частки білків сприятливо позначається на нормалізації ваги.

Для людей з виразкою шлунку і дванадцятипалої кишки рекомендуються до вживання: нежирне м’ясо і птиця, риба, молочні продукти помірної жирності, яєчний білок.

Жири

Жири, в яких багато фосфоліпідів, мають обволікаючі властивості, за рахунок чого можуть сприятливо впливати на стан шлунку і прискорювати загоєння виразок. Тому, як правило, людям з виразкою шлунку рекомендується збільшувати частку рослинних жирів в меню. Якщо мають місце гіперкінетичні моторні порушення шлунку, дієтолог може рекомендувати збільшення в дієті кількості молочних жирів, які присутні у вершках, вершковому маслі, жирному кисломолочному і твердому сирі. Однак збільшення частки жирів в меню може уповільнити темпи схуднення. Це питання обов’язково слід обговорити з вашим дієтологом.

Вуглеводи

Вуглеводи позитивно впливають на роботу кишечника і жовчного міхура, однак при виразці шлунку вони можуть спровокувати посилення болю і викликати печію. Тому при виразці зазвичай рекомендується скорочувати кількість вуглеводів на 25-30% від фізіологічної норми.

Не рекомендується при виразці вводити в раціон манну кашу, рис, мед, варення, солодощі, солодкі напої, борошняні продукти, макарони, свіжий пшеничний хліб.

Дієта при виразці повинна підбиратися таким чином, щоб полегшити роботу шлунково-кишкового тракту. Рекомендується часте харчування невеликими порціями, більш ретельна попередня обробка їжі (подрібнення, кашкоподібна консистенція їжі), зменшення в меню кількості простих вуглеводів (солодке, борошняне). Це правило потрібно обов’язково враховувати, якщо ви підбираєте дієту для схуднення при виразці.

Щоб знизити вагу при виразковій хворобі шлунку, крім складання специфічного дієтичного раціону, потрібно коригувати енергетичну цінність харчування. Однак говорити про дієту для зниження ваги при виразці шлунку можна тільки в ситуації, коли гостра фаза захворювання минула.

Якщо для відносно здорової людини з незначною зайвою вагою є можливість самостійного підбору меню для схуднення, то при виразці шлунку експериментувати з дієтами для схуднення категорично не рекомендується. Щоб ефективно схуднути і не нашкодити здоров’ю, потрібен професійний підхід до корекції раціону харчування з урахуванням всіх нюансів хвороби і стану здоров’я. Скласти повноцінну і безпечну дієту для схуднення при виразці може тільки лікар-дієтолог.

Потребуєте допомоги дієтолога? Зателефонуйте в DietCenter прямо сьогодні!

Получите консультацию
Задать вопрос менеджеру
Введіть своє ім'я та номер телефону і
ми зв'яжемося з Вами найближчим часом!
Задать вопрос менеджеру
Введіть своє ім'я та номер телефону і
ми зв'яжемося з Вами найближчим часом!