Як схуднути при подагрі? Щоб відповісти на це питання, в першу чергу необхідно зрозуміти, що являє собою це захворювання, які причини його появи, і яку роль у формуванні хвороби відіграє харчування. Тільки тоді можна буде підібрати відповідну дієту для схуднення, яка буде ефективною в зниженні ваги і при цьому не буде провокувати активізацію захворювання.
Подагра є метаболічним порушенням, при якому в організмі різко збільшується концентрація сечової кислоти, і, як наслідок, в тканинах відкладаються її солі – урати. Найчастіше «мішенню» хвороби є суглоби, навколо яких кристалізуються солі сечової кислоти. Це може призводити до порушення рухливості суглоба, викликати хворобливі відчуття, як локальні в області суглоба, так і більш великі, що зачіпають прилеглі зони; провокувати підвищення температури до 39°С.
Надмірне збільшення рівня сечової кислоти в організмі, що викликає напади подагри, може виникати з двох основних причин, які пов’язані з роботою нирок. У першому випадку серйозні патології нирок відсутні, але при надходженні занадто великої кількості сечової кислоти з їжею, нирки не встигають її своєчасно виводити з організму. У другому варіанті надходить нормальна кількість сечової кислоти, але мають місце функціональні порушення нирок, що заважає виведенню цієї речовини і призводить до відкладення солей.
Кількість хворих на подагру з кожним роком збільшується. Найчастіше до захворювання схильні чоловіки старші 40 років і жінки старші 55 років.
Основними причинами розвитку і загострення подагри є неправильне харчування. Хвороба активізується при надлишку в раціоні білкової їжі багатої пуринами (м’ясо та м’ясна продукція, жирні сорти риби та ін.).
При розщепленні пуринів утворюється сечова кислота, яка в нормальній кількості не несе небезпеки і навіть захищає кровоносні судини. Однак, якщо кількість пуринів, що надходять, вище норми, виникають порушення білкового обміну і розвивається подагра. Найбільш «агресивні» пурини, містяться в їжі тваринного походження.
Активізації хвороби сприяє також надмірне вживання алкоголю. До факторів, що збільшують ймовірність розвитку патології, належать: низька фізична активність, хронічний стрес.
Дієта при подагрі є одним з найважливіших методів лікування. І хоча захворювання є хронічним, корекція харчування дозволяє перевести його в «фоновий» режим.
Якщо при наявності подагри ви хочете схуднути, то ваша дієта для схуднення обов’язково повинна враховувати особливості харчування при даному захворюванні. Дієта для схуднення при подагрі повинна «діяти» відразу в двох напрямках: сприяти зниженню ваги і приводити до нормалізації рівня сечової кислоти.
При формуванні раціону харчування при подагрі використовуються наступні основні рекомендації:
Зниження ваги – важлива складова при лікуванні подагри. Зайва вага посилює навантаження на суглоби, в результаті чого подагра частіше переходить в активну стадію, відбувається посилення больових відчуттів. Тому схуднення при подагрі є важливою частиною терапії захворювання.
Однак підбирати дієту для схуднення при подагрі – компетенція виключно лікаря. У формуванні меню для схуднення при подагрі обов’язково потрібно враховувати стадію захворювання, наявність інших патологій, вік, стать, кількість надлишкової ваги та інші важливі параметри, щоб дієта була ефективною і безпечною.
Вам необхідна консультація дієтолога для складання індивідуального меню? Зателефонуйте в DietCenter і фахівці допоможуть впоратися із зайвою вагою і поліпшити ваше самопочуття!