Медичний дієтологічний центр здоров'я та смачної дієти

Як схуднути при панкреатиті

Панкреатит – запалення підшлункової залози, яке має частіше хронічний характер. Причиною розвитку захворювання можуть стати гострі вірусні інфекції, зловживання алкоголем, любов до жирної їжі, копчених продуктів та фаст-фуду. Панкреатит частіше розвивається в дорослому віці, проте сьогодні не рідкісні випадки захворювання у дітей і підлітків, у зв’язку з неякісним і хаотичним харчуванням.

Роль підшлункової залози в процесах травлення

Підшлункова залоза відіграє ключову роль в процесах травлення їжі для подальшого засвоєння поживних речовин організмом. Крім вироблення гормону інсуліну, ця залоза продукує понад 20 ферментів – ензимів, завдання яких нейтралізувати кислу харчову масу в 12-палій кишці.

Щодня підшлункова залоза виробляє від 1,5 до 3-х літрів панкреатичного соку, від якого безпосередньо залежить розщеплення жирів, білків і вуглеводів в травному тракті і подальше засвоєння поживних речовин.

При панкреатиті травні ферменти виробляються в колишньому режимі, але не переміщаються в дуоденальную кишку, а залишаються всередині самої залози, провокуючи запальний процес.

Дієта при панкреатиті

При гострому панкреатиті може призначатися коротке голодування, щоб максимально зменшити навантаження на підшлункову залозу в період запалення. При хронічному панкреатиті першим засобом допомоги стає дотримання спеціальної дієти, яка допоможе залозі функціонувати в щадному режимі, щоб уникнути загострення і прогресування захворювання.

Основні правила харчування при панкреатиті:

  1. Відмовтеся від продуктів, які дають підвищене навантаження на підшлункову залозу (перелік продуктів дивіться нижче).
  2. Зверніть увагу на режим харчування: харчуватися потрібно дробно, вживати їжу кожні 2-3 години невеликими порціями.
  3. Уникайте переїдання.
  4. Скоротіть кількість солі і цукру.
  5. Не запивайте їжу. Вживайте достатню кількість рідини між прийомами їжі.
  6. Їжа повинна бути щадна за хімічним складом (уникайте кислих, гострих, пряних страв), температурою і консистенцією (перетерта і пюрована їжа легше перетравлюється).


Продукти, які не можна вживати при панкреатиті:


Продукти, вживання яких дозволено при запаленні підшлункової залози:


Раціон для схуднення при панкреатиті

У більшості випадків схуднути при панкреатиті можна без додаткових зусиль – порушене функціонування підшлункової залози призводить до погіршення засвоєння білків, жирів і вуглеводів і вітамінного голоду. В результаті організм не отримує достатню кількість поживних речовин і стрімко втрачає масу.

Однак таке зниження ваги відбувається одночасно з погіршенням здоров’я, зовнішнього вигляду і самопочуття. Для того щоб схуднути з користю для здоров’я і взяти захворювання під контроль, необхідно ретельно підходити до планування раціону.

Грамотно складена дієта допоможе нормалізувати секреторну функцію підшлункової залози і усунути дефіцит поживних речовин, налагодить травлення і допоможе відновити обмінні процеси.

Дієта для схуднення при панкреатиті повинна розроблятися виключно лікарем-дієтологом, який може оцінити стадію і характер перебігу захворювання, взяти до уваги схему медикаментозного лікування, особливості вашого організму і способу життя.

Правильно підібраний план харчування і дотримання рекомендацій дієтолога – запорука ефективного схуднення при панкреатиті і відновлення вашого здоров’я.

1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд (Пока оценок нет)
Loading...
Получите консультацию
Задать вопрос менеджеру
Введіть своє ім'я та номер телефону і
ми зв'яжемося з Вами найближчим часом!
Задать вопрос менеджеру
Введіть своє ім'я та номер телефону і
ми зв'яжемося з Вами найближчим часом!
Пройти тест«Отримай персональну програму харчування від дієтолога онлайн або в клініці»