Панкреатит – запалення підшлункової залози, яке має частіше хронічний характер. Причиною розвитку захворювання можуть стати гострі вірусні інфекції, зловживання алкоголем, любов до жирної їжі, копчених продуктів та фаст-фуду. Панкреатит частіше розвивається в дорослому віці, проте сьогодні не рідкісні випадки захворювання у дітей і підлітків, у зв’язку з неякісним і хаотичним харчуванням.
Підшлункова залоза відіграє ключову роль в процесах травлення їжі для подальшого засвоєння поживних речовин організмом. Крім вироблення гормону інсуліну, ця залоза продукує понад 20 ферментів – ензимів, завдання яких нейтралізувати кислу харчову масу в 12-палій кишці.
Щодня підшлункова залоза виробляє від 1,5 до 3-х літрів панкреатичного соку, від якого безпосередньо залежить розщеплення жирів, білків і вуглеводів в травному тракті і подальше засвоєння поживних речовин.
При панкреатиті травні ферменти виробляються в колишньому режимі, але не переміщаються в дуоденальную кишку, а залишаються всередині самої залози, провокуючи запальний процес.
При гострому панкреатиті може призначатися коротке голодування, щоб максимально зменшити навантаження на підшлункову залозу в період запалення. При хронічному панкреатиті першим засобом допомоги стає дотримання спеціальної дієти, яка допоможе залозі функціонувати в щадному режимі, щоб уникнути загострення і прогресування захворювання.
Основні правила харчування при панкреатиті:
Продукти, які не можна вживати при панкреатиті:
Продукти, вживання яких дозволено при запаленні підшлункової залози:
У більшості випадків схуднути при панкреатиті можна без додаткових зусиль – порушене функціонування підшлункової залози призводить до погіршення засвоєння білків, жирів і вуглеводів і вітамінного голоду. В результаті організм не отримує достатню кількість поживних речовин і стрімко втрачає масу.
Однак таке зниження ваги відбувається одночасно з погіршенням здоров’я, зовнішнього вигляду і самопочуття. Для того щоб схуднути з користю для здоров’я і взяти захворювання під контроль, необхідно ретельно підходити до планування раціону.
Грамотно складена дієта допоможе нормалізувати секреторну функцію підшлункової залози і усунути дефіцит поживних речовин, налагодить травлення і допоможе відновити обмінні процеси.
Дієта для схуднення при панкреатиті повинна розроблятися виключно лікарем-дієтологом, який може оцінити стадію і характер перебігу захворювання, взяти до уваги схему медикаментозного лікування, особливості вашого організму і способу життя.
Правильно підібраний план харчування і дотримання рекомендацій дієтолога – запорука ефективного схуднення при панкреатиті і відновлення вашого здоров’я.