Зайва вага при холециститі — не рідкість, оскільки саме нераціональне харчування, зловживання жирною та смаженою їжею може привести до запалення жовчного міхура.
Найчастіше холецистит розвивається, коли в жовчній протоці утворюються камені та біліарний сладж (з’єднання жовчі з кристалами холестерину або солі). Звуження просвіту жовчного міхура призводить до накопичення в ньому жовчі, що і викликає запалення органу.
До харчових факторів ризику розвитку холециститу і жовчнокам’яної хвороби належать:
Зайва вага ускладнює перебіг будь-якої хвороби та знижує шанси на успішне лікування патології. Тому вкрай важливо переглянути свій раціон і нормалізувати вагу.
Якщо у вас виявлені камені в жовчному міхурі, схуднення потребуватиме терпіння і методичності, оскільки будь-які зміни в харчуванні можуть викликати серйозні ускладнення.
Дієта для схуднення при холециститі не може ґрунтуватися на різкому зниженні калорійності або на звуженні продуктового різноманіття до 1-2 продуктів. Основу раціону при хронічному запаленні в жовчному міхурі складають овочі та фрукти, нежирні м’ясні та кисломолочні продукти, крупи й макарони.
Схуднення при холециститі буде ефективним і безпечним, якщо ви звернетеся за допомогою до лікаря-дієтолога. Лікар розробить для вас індивідуальні рекомендації щодо харчування та способу життя для зниження ваги з урахуванням специфіки захворювання.
Дієта при холециститі повинна передбачати профілактику застою жовчі й утворення каменів в жовчному міхурі, сприяти нормалізації ваги та комплексному оздоровленню організму.
Важливим бонусом при роботі з дієтологом стане формування здорових харчових звичок, які дозволять самостійно підтримувати хорошу фізичну форму і після завершення курсу дієтотерапії.