Виразність впливу алкоголю, характер негативних наслідків, ступінь схильності до розвитку алкогольної залежності залежать від здатності конкретного організму переробляти алкоголь та індивідуальної реакції на алкоголь.
У дослідженні «Вплив алкоголю на ожиріння, схуднення і дієту» використовується комплексний підхід для оцінки особливості впливу алкоголю.
У дослідженні аналізуються гени, які «відповідають» за перетравлення і нейтралізацію алкоголю, і гени, що впливають на нейромедіаторну функцію головного мозку, що пов’язано з порушенням харчової поведінки та розвитком алкогольної залежності.
Процес впливу алкоголю на організм і виникнення залежності мають два біохімічних шляхи формування: метаболічний – пов’язаний з трансформацією алкоголю в організмі, і дофаміновий – пов’язаний з впливом на нейромедіаторну функцію.
Метаболічний. Процес метаболізму алкоголю досить складний, проходить у 2 етапи. На першому етапі етанол (спирт) дегідрується ферментом печінки алкогольдегідразою (АДГ) з утворенням ацетальдегіду. Це високотоксична речовина, висока концентрація якої в крові призводить до швидкого сп’яніння і погіршення самопочуття (приливи жару, головний біль, нудота і т. д.).
Вивести токсин з крові допомагає фермент другої фази метаболізму алкоголю – альдегіддегідрогеназа 2, яка розщеплює отруйний ацетальдегід до нейтрального ацетату. Низька активність альдегіддегідрогенази асоційована з високим токсичним впливом алкоголю на організм і важким похмільним синдромом.
Що повільніше організм засвоює алкоголь, то більше виражений його негативний вплив. Виразність токсичного впливу алкоголю на організм, а також ризик розвитку алкогольної залежності, багато в чому визначається співвідношенням активності ферментів першої та другої фази метаболізму алкоголю.
Цей аналіз допоможе визначити форму генів, які відповідають за процеси детоксикації та зробити висновок про інтенсивність процесів нейтралізації алкоголю у вашому організмі.
Дофаміновий шлях формування тяги до алкоголю і впливу алкоголю на нервову систему лежить в основі розвитку всіх видів психологічної залежності і нерозривно пов’язаний з порушенням харчової поведінки.
Етанол, який надходить в організм провокує підвищення концентрації дофаміну – “гормону задоволення”, що не тільки дарує відчуття ейфорії, але і закріплює зв’язок між подразником (алкоголем, нікотином, їжею) та отриманням задоволення.
В організмі існує 2 основні механізми контролю рівня дофаміну: захоплення нейромедіатора назад в клітину з наступним розщепленням за участю катехол-О-метил-трансферази до гомованілінової кислоти та перетворення дофаміну в норадреналін за допомогою ферменту дофамін-бета-гідроксилази.
Зниження активності зазначених ферментів призводить до розвитку дофамінової залежності як до алкоголю, так і до певних видів продуктів.
Про те, як ваш організм засвоює алкоголь і наскільки активна дофамінова система закріплення і винагороди, знають ваші гени.
У ДНК-дослідженні аналізуються гени, що кодують ферменти метаболізму алкоголю і трансформації дофаміну, для оцінки ступеня впливу алкоголю на організм, схильності до розвитку залежності та порушень харчової поведінки.
Генетичним матеріалом для проведення дослідження є букальний епітелій – зішкріб епітелію з внутрішньої сторони щоки.
Процедура безболісна і не має протипоказань до проведення.
Складної підготовки до генетичного тесту не потрібно (лише прості обмеження – утримання від прийому їжі за 2 години й від паління – за 30 хвилин до дослідження).
Обмеження за віком і станом здоров’я відсутні.
ЗАПИСАТИСЯ НА ПРИЙОМ В «DIET CENTER», КЛІНІКУ ДОКТОРА БРОВКО
Ви можете записатися на безкоштовну консультацію або на первинний прийом зателефонувавши по телефону (066) 430-80-91, (067) 562-05-15 або залишивши заявку на прийом до лікаря-дієтолога і наш медрегистратор зв'яжеться з Вами найближчим часом. Прийом буде проводитися в одному з регіональних дієтологічних центрів.
Для клієнтів з інших міст / країн працює програма лікування через інтернет або засобамы телефонного спілкування Дистанційна