Медичний дієтологічний центр здоров'я та смачної дієти

ДНК дослідження

ГЕНЕТИКА ВАШОГО ЗДОРОВ’Я


Закладені на генетичному рівні чинники здатні впливати на хід життя людини набагато більше, ніж ми собі уявляємо.

Ген – це ділянка молекули ДНК. Макромолекула ДНК забезпечує зберігання, передачу і реалізацію генетичної програми розвитку організму.

Дослідження ДНК і розшифрування генома людини дозволили знайти ключ до лікування та профілактики багатьох захворювань, в тому числі надмірної ваги. Сьогодні багато захворювань можна попередити, а старіння організму уповільнити.

На основі ДНК-аналізу можна судити про генетичні особливості, схильності до певних захворювань, фізіологічних станів, особливості обміну речовин, індивідуальних потребах в харчуванні та фізичних навантаженнях.

Можливості ДНК-досліджень виходять за межі підтвердження діагнозу, дозволяючи «заглянути» в ваше завтра, отримати більш глибокі знання про організм.

Використовуючи дані ДНК-досліджень, можна поліпшити стан здоров’я, попередити розвиток захворювань, домогтися значних результатів у омолодженні та профілактиці старіння, максимальної ефективності програм зниження ваги.

Цьому присвячено вже окремий напрямок – на стику генетики і дієтології з’явилася і активно розвивається нова наука – нутрігенетика.

Нутрігенетика – генетика харчування, напрямок що вивчає вплив генів на метаболізм людини, засвоюваність і корисність продуктів, їх роботу в гармонії з фізичними навантаженнями, а також вплив раціону на активацію або інактивацію різних генів.

Це інноваційний підхід в персоналізації дієтології, який дає відповіді на багато питань про ваш організм, його потреби, відкриває нові можливості для збереження здоров’я, підтримки стрункості і продовження молодості.

Сьогодні ці можливості ми пропонуємо вам.

У співпраці з провідними лабораторіями ми створили унікальні авторські комплекси ДНК-досліджень, що забезпечують максимально персоніфікований підхід до досягнення ваших цілей.

 

 1. Генетичний паспорт харчування


Паспорт питания

Якість і характер харчування – що ми їмо і як організм переробляє і засвоює поживні речовини – багато в чому визначають наше здоров’я, самопочуття і зовнішній вигляд. При цьому корисні продукти не однаково корисні для всіх, а умовно «шкідливі» – не однаково шкідливі. Ці характеристики залежать і від наших генетичних особливостей.

Вся справа в здатності організму до засвоєння і перетворення різних поживних речовин. Нутрієнти можуть викликати зміни в метаболізмі через вплив на активність певних генів. Крім того, генетична варіабельність самих продуктів харчування може впливати на здоров’я людини.

Дослідження «Генетичний паспорт харчування» дає об’єктивну інформацію про фактори, що мають вплив на особливі потреби в харчуванні, стан здоров’я і набір ваги.

В рамках дослідження проводиться діагностика генетичних особливостей жирового і вуглеводного обміну. Ви дізнаєтеся, оптимальну для вас частку білків, жирів і вуглеводів, які продукти краще додати або виключити з раціону. Досліджуються гени, які відповідають за метаболізм жиру, що надходить в організм – механізми і ступінь його засвоєння; потреба в основних вітамінах та мікроелементах; реакція вашого організму на розвантажувальні дні – більше десяти значущих параметрів для формування паспорта харчування.


2. Аnti-Aging комплекс: Генетичний паспорт шкіри


Гени відповідають не тільки за будову і зовнішній вигляд шкіри, але також і за біохімічні процеси, які в ній відбуваються.

Шкіра різних людей по-різному реагує на фактори зовнішнього середовища і має різні потреби в поживних речовинах. Знаючи про індивідуальні особливості і ризики вашої шкіри, ви можете зберегти її молодість і уникнути проявів ознак старіння, до яких у вас може бути підвищена схильність.

Зміни в стані шкіри – одне з перших проявів старіння. Поява зморшок, підвищена сухість шкіри, зниження її еластичності – сигнал, що організму потрібна допомога – перегляд догляду, особливий підхід до харчування і способу життя.

Зовнішні чинники, такі як клімат і екологічна ситуація, рівень життя, якість споживаної води і продуктів харчування, косметичних засобів, які використовуються, безперечно, впливають на стан шкіри і швидкість її старіння.

Однак існує ряд індивідуальних генетичних особливостей, які обумовлюють швидкість розвитку і характер перебігу вікових процесів, визначають ступінь впливу зовнішнього середовища на стан шкіри і ефективність заходів з профілактики старіння.

Врахування генетичної схильності дає можливість вивести турботу про молодість і здоров’я шкіри на якісно новий рівень, доклавши певних зусиль там, де це дає максимальний ефект.

 


3.Індивідуальна дієтична модель

Генетичне дослідження для розробки індивідуальної дієтичної моделі харчування.

Дієта, як і будь-яке лікувальне призначення, повинна розроблятися індивідуально. Не існує універсальних рецептів корекції ваги, оскільки кожен з нас має свої особливості обміну речовин, вживання і засвоєння їжі, потреби в калорійності і складі їжі, індивідуальні харчові вподобання.


4. Дослідження причин надмірної ваги


Гени відповідають не тільки за будову тіла, але і за особливості метаболізму.

При наявності надмірної ваги вкрай важливо з’ясувати причини її розвитку. Звичайно, в першу чергу, варто враховувати стан здоров’я і аліментарні фактори – склад щоденного раціону і режиму харчування.

Навіть при правильному харчуванні, різні люди по-різному набирають вагу і по-різному реагують на зміни в раціоні. Кожній людині потрібна певна кількість корисних речовин, тому важливо знати індивідуальні потреби організму.

Ці відмінності в наборі / зниженні ваги можуть бути обумовлені генетичними особливостями.

До таких особливостей відносяться: швидкість насичення, індивідуальні відмінності в механізмах вуглеводного і жирового обміну, рівень чутливості рецепторів до лептину – гормону, що регулює апетит і деякі інші фактори.

Виявлення генетичних передумов набору зайвої ваги дозволяє розробити персоналізований раціон харчування для ефективної профілактики та лікування надмірної ваги, комфортного утримання досягнутого результату.


5. Харчова поведінка. Почуття насичення і схильність до переїдання.

Генетичне дослідження маркерів харчової поведінки.

Деякі гени можуть впливати на наші смакові відчуття, потребу в тих чи інших продуктах, а також визначати нашу харчову поведінку, наприклад, на як швидко після прийому їжі ви відчуваєте себе ситим.

Харчова поведінка – це сукупність звичок і особливостей поведінки щодо прийому їжі. Ставлення до харчування формується за рахунок культурних і національних традицій, умов навчання, роботи і життя, індивідуальних вподобань і особливостей.

Швидкість насичення залежить як від механічних (розтягнення шлунку), так і від нейроендокринних факторів (виділення активних речовин, що впливають на центр насичення в головному мозку).

Зміни в генах, що впливають на нейроендокринні реакції, може впливати на швидкість виникнення почуття ситості. У людей з несприятливими варіантами цих генів пізніше настає відчуття ситості, їм складніше контролювати обсяг їжі, що з’їдається, що може виражатися в порушенні харчової поведінки – переїданні.

Дослідження генетичних маркерів харчової поведінки допоможе скоректувати харчові звички і розробити індивідуальний раціон для зниження ваги і підтримки здоров’я.


6.Генетичне дослідження схильності до оксидантного (окислювального) стресу

Протягом усього життя в нашому організмі безперервно утворюються вільні радикали – вони необхідні для боротьби з чужорідними клітинами і організмами. Однак, коли таких вільних радикалів стає занадто багато, вони починають «грабувати» власні клітини організму, що веде до руйнування і загибелі здорової клітини. Такий стан називають окислювальним (оксидативним) стресом.

Окислювальний стрес – основна причина неврологічних розладів, хронічних запалень, серцево-судинних патологій, онкозахворювань і передчасного старіння.

Дослідження схильності до оксидантного стресу дозволяє підібрати ефективну антиоксидантну терапію, спрямовану на зниження проявів окислювального стресу.

Антиоксиданти – група біологічно активних речовин, які здатні нейтралізувати вільні радикали, захистити клітини від ушкодження їх оболонки і структури ДНК, відновити вже пошкоджені клітини.

 

7. Генетичне дослідження «Індивідуальна потреба у вітамінах»


Вітаміни – біологічно активні речовини, життєво необхідні для підтримки здоров’я людини.

Дефіцит вітамінів може стати причиною погіршення самопочуття та зовнішнього вигляду – появи ознак хронічної втоми, ламкості волосся і нігтів, сухості шкіри, проблем з вагою, порушень в роботі органів і систем, гормонального дисбалансу.

Здоровий раціон містить необхідні поживні речовини в достатній кількості. Однак, в ряді випадків, навіть повноцінне харчування не покриває потреби організму в деяких вітамінах. Адже для підтримки балансу вітамінів важливо не тільки кількість поживних речовин, що надійшли в організм, але і якість їх засвоєння.

Існують індивідуальні генетичні особливості, які можуть стати причиною погіршення засвоєння деяких вітамінів або збільшення їхньої витрати, що означає підвищення вродженої потреби в тих чи інших речовинах.

Визначити рівень індивідуальної потреби в вітамінах можна на підставі аналізу особливих генетичних маркерів.


8. Генетичне дослідження «Харчова непереносимість»


Багато людей відчувають проблеми з травленням через генетичну непереносимість злакових або лактози, і навіть не знають про це.

Харчова непереносимість – підвищена чутливість до певних видів продуктів, що викликає негативні реакції організму при їх вживанні.

Харчова непереносимість не є алергічною реакцією, оскільки пов’язана з нездатністю засвоєння деяких продуктів і їх компонентів.

Найбільш поширеними видами харчової непереносимості є глютенова і лактозна.

У ДНК-тесті досліджуються варіанти генів, що відповідають за окремі хімічні процеси в організмі, які пов’язані з використанням, накопиченням або розщепленням тих чи інших речовин. Генетичний аналіз дозволяє визначити, яким чином ваш організм реагує на ці речовини, зокрема на лактозу і глютен.

Результати, отримані на основі дослідження ДНК, дозволяють виявити непереносимість злакових і молочних продуктів.

9.Генетичне дослідження «Звички і залежності»

Наші звички багато в чому визначають якість і спосіб нашого життя. Одні допомагають нам піклуватися про своє здоров’я і підтримувати високий рівень активності, інші – послаблюють організм і стають джерелом хронічних проблем зі здоров’ям, самопочуттям і зовнішнім виглядом.

Однак наслідки шкідливих звичок і ступінь залежності від них у різних людей виявляються по-різному.

У той час як виникнення і закріплення звичок обумовлено соціально-культурними чинниками, ступінь їх негативного впливу на організм і стійкість залежності визначається генетичною схильністю.

Володіючи інформацією про індивідуальні генетичні особливості щодо вживання кави, алкоголю і куріння можна вберегти себе від набуття шкідливих звичок і визначити ефективні заходи по боротьбі з існуючою залежністю.

 

10. Генетичне дослідження «Спортивні показники»

ДНК спортСучасні ДНК-технології дозволяють виявляти схильність до спорту, нарощування м’язової маси і зниження зайвої ваги.

Спортивні якості людини, такі як сила, витривалість, швидкість, інтенсивність набору м’язової маси на 70% визначаються генетично і лише на 30% залежать від факторів зовнішнього середовища.

У ДНК закладені вроджені спортивні якості кожної людини. Знання свого генома, допомагає у виборі оптимального виду спорту, в якому існує можливість досягнення високих результатів без шкоди для здоров’я (медико-генетичний відбір).

Визначення генетично закладеного спортивного потенціалу допомагає докладати зусилля в спорті і фітнесі з максимальною ефективністю.

Генетичне тестування спортивних показників дозволяє вибрати оптимальний вид спорту для реалізації вроджених талантів, досягати високих результатів з меншими зусиллями, підтримувати відмінну фізичну форму без ризику для свого здоров’я.


11. ДНК-дослідження мікрофлори кишечника

 

Мікробіота (мікрофлора) кишечника – найбільше співтовариство мікроорганізмів в нашому тілі. На кожен ген людину припадає 100 бактеріальних генів, які в сукупності формують мікробіом людини.

Від збалансованості складу мікробіома багато в чому залежить здоров’я людини. Його невидима присутність опосередковує цілий ряд важливих процесів: від метаболічних і імунних до впливу на психоемоційний стан і навіть харчову поведінку, а відхилення його складу від норми призводить до розвитку різноманітних патологічних станів: алергічних і аутоімунних захворювань, цукрового діабету, ожиріння і ін.

Науково доведено, що наявність одних бактерій допомагає зберігати стрункість, в той час як присутність інших «вичавлює» максимум калорій з їжі, зводячи «нанівець» всі спроби схуднути. Певний склад мікрофлори допомагає отримувати більше енергії з невеликої кількості продуктів. При цьому енергоефективність травлення з мікрофлорою підвищується настільки сильно, що отриманий надлишок калорій запасається в жирову тканину.

Визначення мікробіомного профілю – ДНК-аналіз мікрофлори кишечника, що дозволяє виявити дисбаланс мікробіома для подальшої його корекції.

ЗАПИСАТИСЯ НА ПРИЙОМ В «DIET CENTER», КЛІНІКУ ДОКТОРА БРОВКО

Ви можете записатися на безкоштовну консультацію або на первинний прийом зателефонувавши по телефону (066) 430-80-91, (067) 562-05-15 або залишивши заявку на прийом до лікаря-дієтолога і наш медрегистратор зв'яжеться з Вами найближчим часом. Прийом буде проводитися в одному з регіональних дієтологічних центрів.
Для клієнтів з інших міст / країн працює програма лікування через інтернет або засобамы телефонного спілкування СМАЧНА ДІЄТА Дистанційна

Задать вопрос менеджеру
Введіть своє ім'я та номер телефону і
ми зв'яжемося з Вами найближчим часом!
Задать вопрос менеджеру
Введіть своє ім'я та номер телефону і
ми зв'яжемося з Вами найближчим часом!
Пройти тест«Отримай персональну програму харчування від дієтолога онлайн або в клініці»